Ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarının incelenmesi
Investigation of academic procrastination behaviors of 8th grade secondary school students
  1. Tez No: 968800
  2. Yazar: ÖZKAN ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Eğitim ve Öğretim, Psychology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: akademik erteleme, davranış, erteleme, ortaokul, sekizinci sınıf, academic procrastination, behaviour, eighth grade, procrastination, secondary school
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Akademik erteleme, öğrencilerin akademik gelişim süreçlerini şekillendiren kritik bir unsurdur. Ortaokul, öğrencilerin akademik gelişim sürecinde belirleyici bir aşamayı temsil etmektedir. Ortaokulda öğrenciler, çalışma alışkanlıkları kazanmanın yanı sıra görev önceliklendirme, planlama yetilerini kazanma ve akademik sorumluluklarını üstlenme süreçleriyle karşı karşıya kalmaktadırlar. Bu dönemde akademik erteleme eğilimi, öğrencilerin hem motivasyonlarını hem de uzun vadeli başarılarını etkileyebilecek önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır. Bu anlamda, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarının incelenmesi, çeşitli değişkenler açısından analiz edilmesi ve çözüm önerilerinin oluşturulması önem arz etmektedir. Bu araştırma, ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik erteleme davranışlarını ve düzeylerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan tarama modeli kullanılmıştır. Veriler, Ortaokul Öğrencilerinin Akademik Erteleme Davranışı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Araştırma 2023-2024 eğitim öğretim yılında Kayseri'de 855 ortaokul 8. sınıf öğrencisiyle yürütülmüştür. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ayrıca ölçeğin daha önce belirlenen faktör yapısı, doğrulayıcı faktör analizi (DFA) kullanılarak test edilmiştir. Araştırma sonucuna göre ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin akademik erteleme düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur. Akademik erteleme cinsiyete, akademik başarı düzeyine, ders çalışmak için tercih edilen zaman dilimine, bireysel ders çalışma planının olup olmamasına, günlük internet ve teknoloji kullanım süresine, evde bulunan teknolojik alet sayısına göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Aile gelir durumu ve ebeveynlerin eğitim seviyelerine göre anlamlı bir farklılaşma yoktur.
Özet (Çeviri)
Academic procrastination is a critical factor influencing students' academic development processes. Middle school represents a pivotal stage in students' academic development. During middle school, students face critical developmental tasks such as establishing effective study habits, acquiring the ability to prioritize and plan tasks, and taking on academic responsibilities. At this stage, the propensity for academic procrastination appears as a critical variable potentially affecting students' motivation and long-term academic achievement. In this regard, investigating the academic procrastination behaviors of eighth-grade middle school students, analyzing these behaviors across various variables, and proposing evidence-based solutions are of considerable importance. The present study aims to examine the academic procrastination behaviors and levels of eighth-grade middle school students. A survey design, as a quantitative research method, was employed in the study. Data were obtained through the Academic Procrastination Behavior Scale for Middle School Students and a Personal Information Form developed to gather demographic variables. This research was carried out in the 2023-2024 academic year with a sample of 855 eighth-grade students from middle schools located in Kayseri, Turkey. In the data analysis process, descriptive statistics, independent samples t-test, and one-way analysis of variance (ANOVA) were employed. Furthermore, the factor structure previously identified for the scale was evaluated through confirmatory factor analysis (CFA) to assess its validity. According to the results of the study, the academic procrastination levels of eighth-grade middle school students were found to be low. Academic procrastination was found to differ significantly based on gender, level of academic achievement, preferred time of day for studying, whether the student had an individual study plan, daily duration of internet and technology use, and the number of technological devices available at home. The findings indicated that academic procrastination did not differ significantly with respect to family income level or the educational attainment of the parents.