İlkokul öğrencilerinin konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşleri, uygulamaları ve değerlendirmeye dönük yeterlilikleri
Classroom teachers' opinions, practices and assessment competencies on improving the speaking skills of primary school students
- Tez No: 968802
- Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Değerlendirme, hazırlıksız konuşma, ilkokul, konuşma, konuşma becerisi eğitimi, Evaluation, offhand speech, primary school, speaking, speaking skills training
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; Türkçe dersi beceri alanlarından biri olan konuşma becerilerini geliştirmeye yönelik sınıf öğretmenlerinin görüşlerinin, uygulamalarının ve değerlendirmelerinin belirlenmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseni kullanılmıştır. Nitel araştırma kapsamında ilkokul öğretmenleri ile görüşmeler yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 17 kadın, 13 erkek toplam 30 ilkokul öğretmeni oluşturmaktır. Öğretmenler, 2023-2024 eğitim öğretim yılında, Kayseri ve Yozgat illerindeki Milli Eğitim Bakanlığına bağlı devlet ilkokullarında görev yapmaktadır. Araştırmacı tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formu veri toplama aracı olarak uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmenler öğrencilerinin konuşma etkinliklerine katılım düzeyinin yetersiz olduğunu, konuşma becerisine dair eksikliklerin müfredattan, içerikten, öğretmenden ve öğrenciden kaynaklı olduğunu belirtmiştir. Ders kitabında konuşma becerisine dair etkinliklerin kısıtlı ve yetersiz olduğunu belirtmişlerdir. Konuşma becerisini geliştiren yöntem ve tekniklerin drama, canlandırma, hikaye anlatımı, tartışma vb. olduğunu ifade etmişlerdir. Ailenin öğrencilerin konuşma becerisinde destekleyici ve engelleyici olmak üzere iki şekilde etkisi olduğunu belirtmişlerdir. Teknolojinin konuşma becerisi üzerinde hem olumlu hem olumsuz etkisi olduğunu söylerken olumsuz etkisinin daha çok olduğunu ifade etmişlerdir. Değerlendirme yöntemi olarak ise genel kanaatle değerlendirip ölçüt kullanmadığını belirten öğretmenler ve gözlem formu, kazanım değerlendirme ölçeği gibi değerlendirme araçları kullanarak değerlendiren öğretmenlerin olduğu sonucu elde edilmiştir. Bu sonuçlardan yola çıkılarak müfredat içeriği, öğretmen eğitimleri, yöntem teknik ve değerlendirme gibi çeşitli konularda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine primary teachers' opinions, practices and evaluations regarding developing speaking skills, which is one of the skill areas of Turkish lessons. Phenomenology design, one of the qualitative research methods, was used in the research. Interviews were conducted with primary school teachers within the scope of the qualitative research. The study group of the research consists of a total of 30 primary school teachers, 17 female and 13 male. The teachers work in state primary schools affiliated with the Ministry of National Education in Kayseri and Yozgat provinces in the 2023-2024 academic year. The semi-structured interview form prepared by the researcher was applied as a data collection tool. The data obtained in the research were analyzed using the descriptive analysis method. According to the findings obtained from the research, teachers stated that the participation level of their students in speaking activities was insufficient and that the deficiencies in speaking skills were due to the curriculum, content, teacher and student. They stated that the activities related to speaking skills in the textbook were limited and insufficient. They stated that the methods and techniques that develop speaking skills were drama, role-playing, storytelling, discussion, etc. They stated that the family has two effects on students' speaking skills, supportive and inhibitory. They stated that technology has both positive and negative effects on speaking skills, while the negative effect is greater. As for the evaluation method, it was concluded that there are teachers who evaluate with general opinion and do not use criteria, and teachers who evaluate using evaluation tools such as observation forms and achievement evaluation scales. Based on these results, suggestions were made on various issues such as curriculum content, teacher training, method, technique and evaluation.