Ergenlik döneminde bulunan çocukların koronavirüs pandemisi sürecinde yeme tutumları ile anksiyete belirtilerinin incelenmesi
Examining the eating attitudes and anxiety symptoms in adolescents during the COVID-19 pandemic
- Tez No: 968864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİNE ELAGÖZ YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Yeme Tutumu, Anksiyete, Covid-19 Pandemisi, Ergenlik, Eating Attitude, Anxiety, Covid-19 Pandemic, Adolescence
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, ergenlik döneminde bulunan çocukların koronavirüs pandemisi sürecinde yeme tutumları ile anksiyete belirtileri incelenmiştir. Yapılan çalışmaya 12-18 yaş grubunda bulunan ergenlik dönemindeki çocuklardan 301 kişi katılmış olup, katılımcılara ''Sosyodemografik Bilgi Formu'', ''Yeme Tutumu Testi'', ''Gençlik Anksiyete Ölçeği'', ''(Covid-19) Koronavirüs Korkusu Ölçeği'' yanıtlamaları istenmiştir. Veriler“Google Anket”yardımıyla toplanmıştır. Katılımcılara uygulanan yaş, ölçek ve alt boyutlarından elde edilen skorlar arasındaki ilişkiler spearman korelasyon analizi ile gösterilmiştir. Değişkenler arasında farklılıkların belirlenmesinde Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H Testi uygulanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişki düzeyleri için ise post-Hoc testi uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, demografik değişkenler bakımından katılımcıların yeme tutumu testi, gençlik anksiyete ölçeği ve covid-19 koronavirüs korkusu ölçeklerinin alt boyutları incelendiğinde belirtilerinin anlamlı ölçüde farklılık gösterdiği ve araştırmada kullanılan ölçekler arasında pozitif yönlü istatistikçe anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ölçeklerin toplam puanları erkeklere kıyasla kızlarda daha yüksek bulunmuştur. Araştırmada elde edilen bulgular, ergenlik döneminde bulunan çocuklarda görülebilecek yeme ve anksiyete belirtilerinin daha iyi anlaşılması güncel veriler ile elde edilen sonuçların, pandemi süreci ve sonraki dönemlerde yapılacak araştırma ve uygulamalara yol gösterici olacağı ön görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this research, eating attitudes and anxiety symptoms of adolescents were examined during the coronavirus pandemic. 301 adolescents in the 12-18 age group participated in the study, participants were asked to answer the“Sociodemographic Information Form”,“Eating Attitude Test”,“Youth Anxiety Maesure”,“(Covid-19) Coronavirus Fear Scale”. The data were collected with the help of“Google Survey”. The relationships between the scores obtained from the age, scale and sub-dimensions applied to the participants were shown by spearman correlation analysis. Mann Whitney U test and Kruskal Wallis H test were used to determine the differences between variables. The post-Hoc test was applied for the relationship levels between the variables. According to the findings obtained in the research, when the sub- dimensions of the eating attitude test, youth anxiety scale and coronavirus fear scales (Covid-19) of the participants were examined in terms of demographic variables, it was found that the symptoms differed significantly and there was a positive statistically significant relationship between the scales used in the research.. The total scores of the scales were found to be higher in girls compared to boys. It is predicted that the findings obtained in the study, better understanding the eating and anxiety symptoms that can be seen in children in adolescence, the results obtained with the current data will guide the research and applications to be made in the pandemic process and in the following periods.