Pornografi bağımlılığının çocukluk çağı yaşantılarıyla olan ilişkisinin incelenmesi
Examining the relationship between pornography addiction and childhood experiences
  1. Tez No: 968863
  2. Yazar: BATIN SEVVAL BEZİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: çocukluk çağı yaşantıları, çocukluk çağı travma ölçeği, pornografi bağımlılığı
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışma çocukluk çağı yaşantılarının pornografi bağımlılığı ile olan ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Türkiye Salgın Dönemi Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi (TURBAHAR COVID-19) kapsamında yapılmakta olan bu çalışma, örneklem tasarımı ve büyüklüğü açısından Türkiye genelini analiz etmeye imkan sağlamaktadır. Türkiye'de cinsel bağımlılık ve pornografi üzerine yapılmış en kapsamlı araştırmalardan biridir. Bu çalışmanın verileri dijital bir platform aracılığıyla toplanmıştır. Örneklem ikiye ayrılmıştır. 4393 kişi Sosyodemografik Özellikleri ve Siber Pornografi Bağımlılığı Envanterini, 6824 kişi ise Çocukluk Çağı Travma Envanterini oluşturmaktadır. Araştırma sonuçlarına baktığımızda pornografi bağımlılığı açısından en riskli grubun 29 yaş grubu ve daha genç olanların, medeni hali bekar olanların ve cinsiyet açısından da erkek grubunun oluşturduğu görülmüştür. Bu sonuçlar pornografi bağımlılığına erkeklerin daha yatkın olduğunu belirten araştırmaları destekler niteliktedir. Çocukluk çağı travma ölçeği alt boyutları ile pornografi bağımlılığı arasında pozitif yönlü ilişki bulunmuştur. Çocukluk çağı travma ölçeği tüm alt boyutları ve siber porno bağımlılığı ile tüm yaş grupları arasında anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Anlamlı farklılığın sebebinin anlaşılması için yapılan Post-hoc sonuçlarına göre, Çocukluk Çağı Travma Ölçeği (ÇÇTÖ) alt boyutlarının hepsi ve Siber Porno Bağımlılığı Ölçeği ile tüm yaş grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Araştırmamızın sonucuna göre çocukluk çağı travma ölçeği ile siber porno bağımlılık ölçeği sonuçları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Şar ve arkadaşlarının 5 (2012) yaptığı bir çalışmaya göre açık uçlu sorular ile saptanan çocukluk çağı istismar ve ihmal yaşantıları ile çocukluk çağı travma ölçeği ile elde edilen puanlar arasında derecelendirilmiş bir anlamlı ilişki bulunduğu saptanmıştır. Şar ve arkadaşlarının (2012) yaptığı bu araştırma, araştırmamızı destekler niteliktedir. COVİD-19 sürecinde bireylerde yaşanan yoğun kaygının ankete verilen cevapları etkileyeceği de göz önünde bulundurulduğunda çalışmanın pandemi olmayan bir süreçte tekrarlanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the relationship between childhood experiences and pornography addiction. This study, which is being carried out within the scope of Turkey Epidemic Addiction and Mental Health Map Project (TURBAHAR COVID- 19), provides the opportunity to analyze Turkey in general in terms of sample design and size. The data of this study were collected through a digital platform. The sample is divided into two. 4393 people make up the Socio-demographic Characteristics and Cyber-Pornography Addiction Inventory, and 6824 people make up the Childhood Trauma Inventory. When we look at the results of the research, it has been seen that the most risky group in terms of pornography addiction are those younger than 29 years old, those who are single and the male group. These results support studies that indicate that men are more prone to pornography addiction. A positive correlation was found between childhood trauma scale sub-dimensions and pornography addiction. Significant differences were found between all sub-dimensions of the childhood trauma scale and cyber porn addiction and all age groups. According to the Post-hoc results made to understand the reason for the significant difference, a statistically significant difference was found between all CTS sub-dimensions and the cyber porn addiction scale and all age groups. According to the results of our study, a significant relationship was found between the childhood trauma scale and the results of the cyber porn addiction scale. According to a study conducted by Şar and his friends (2012), it was found that there 7 was a graded significant relationship between childhood abuse and neglect experiences determined by open-ended questions and the scores obtained with the childhood trauma scale. This research (2012), conducted by Şar and his friends supports our research. Considering the intense anxiety experienced by individuals during the Covid-19 process, it may be recommended to repeat the study in a non-pandemic period.