İki boyutlu düzlemde newtoniyen olmayan akışkanların zamandan bağımsız hareketlerinin özellikleri
The Properties of non-newtonian fluids time-independent motions in two-dimensional plane
  1. Tez No: 96887
  2. Yazar: VEDAT SUAT ERTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN DEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Viskoelastik akışkan, Zamandan bağımsız akım, Kararlılık, Sonlu farklar metodu, Viscoelastic fluid, Time-independent flow, Stability, Finite-difference method
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
İKİ BOYUTLU DÜZLEMDE NEWTONİYEN OLMAYAN AKIŞKANLARIN ZAMANDAN BAĞIMSIZ HAREKETLERİNİN ÖZELLİKLERİ ÖZET Bu çalışmada düzlemsel bir çukur(cavity) bölgede farklı duvar hareketlerinin meydana getirdiği iki boyutlu akımın kararlılığı bazı Newtoniyen olmayan akışkanlar için zaman parametresinden bağımsız olarak araştırılmıştır. Akım alanını ifade eden lineer olmayan yapıdaki denklemler, sonlu farklar yöntemi ile ayrıştırılarak Gauss-Seidel ardışık tekrar metoduyla sayısal olarak çözülmüştür. Hız-basınç değişkenlerini içeren denklemler yerine Girdap-akım fonksiyonu değişkenlerini içeren denklemler kullanılmış ve sınır şartlan üzerinde önemle durulmuştur. Hesaplamalar Reynolds ve Weissenberg sayılarının değişik değerleri için yapılarak farklı duvar hareketlerinden ve sımr şartlarından doğan çukur(cavity) daki akımın özelliği ve kararlılığı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 THE PROPERTIES OF NON-NEWTONIAN FLUIDS'S TIME-INDEPENDENT MOTIONS IN TWO-DIMENSIONAL PLANE ABSTRACT In this study, in a planar cavity geometry for some non-Newtonian fluids the stability of two-dimensional flow which is generated by different wall motions was investigated for time-independent. The non-linear equations defining the flow field were solved Gauss-Seidel iteration method numerically by using the finite-difference technique. The velocity-pressure relationship was expressed via the vorticity-stream function relationship and special attention was paid to the boundary conditions. The computations were carried out for various values the Reynolds and Weissenberg number. The property and stability of cavity flow of which is generated both different wall motions and boundary conditions were examined.