Antrenörlerin girişimcilik niyeti: Bir envanter geliştirme çalışması
Coaches' entrepreneurship intention: An inventory development study
  1. Tez No: 968896
  2. Yazar: FEVZİ HORZUM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BOZYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik niyeti, Entrepreneurial intention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Daha sonra doÇalışmamız antrenörlerin girişimcilik niyetlerini derinlemesine inceleyerek, sadece sportif başarılarıyla değil, kendi işlerini kurma, yeni projeler geliştirme ve mevcut yapıların dönüşümünü etkileyen, sistemin bir parçası olmaktan öte aktif birer girişimci olarak potansiyellerini ortaya çıkartarak spor sektörüne nasıl katkı sağlayabileceklerini anlamak ve geliştirmek için bir temel oluşturmaktadır. Spor alanında, antrenörlerin girişimcilik niyetini ölçen bir ölçme aracının bulunmaması, Türk sporu için bu ölçüm aracını geliştirmeyi gerektirmiştir. Araştırmanın örneklemini%44,4 kadın (n=138), %55,6'sı (n=173), erkek olmak üzere toplam 311 antrenör oluşturmaktadır. Katılımcılardan elde edilen veriler kişisel bilgi formu ve geliştirilen envanter formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda envanterin KMO değeri 0.765; Bartlett's Küresellik Testi değeri ise χ2=2586,980; df=276, p<.05 bulunmuştur. Bu envanter toplam varyansın=%65,79'unu açıklamaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda uyum iyiliği değeri (x2/df=2.031), ise RMSEA=.058, GFI=.890, IFI=.902, CFI=.901 olarak bulunmuştur. Ayrıca envanterin genel ayırt ediciliği yüksek olduğu bulunmuş, envanterin Cronbach's Alpha güvenirlik katsayısı α=0.776. olarak belirlenmiştir. Envanter ve alt boyutlar için hesaplanan Cronbach's Alpha güvenirlik katsayıları incelendiğinde 24 madde ve yedi alt boyuttan oluşan envanterin geçerli ve güvenirliği sağlanmıştır. ldurulacaktır.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır.The present study establishes a foundation for understanding and enhancing how coaches can contribute to the sports sector by thoroughly investigating their entrepreneurial intentions. The objective is to demonstrate their potential not only through athletic achievements but also as active entrepreneurs who have established their own businesses, developed new projects, and influenced the transformation of existing structures. This represents a shift from being merely part of the system to becoming agents of change. The absence of a measurement tool to assess coaches' entrepreneurial intentions in the field of sports necessitated the development of such a scale for Turkish sports. The study sample consisted of 311 coaches, 44.4% of whom were female (n=138) and 55.6% of whom were male (n=173). The data obtained from the participants was collected through the administration of a personal information form and the administration of the developed inventory. The findings indicated that the inventory had a KMO value of 0.765, and Bartlett's Test of Sphericity yielded χ² = 2586.980; df=276; p<.05. This inventory accounts for 65.79% of the total variance. The results of the confirmatory factor analysis demonstrated that the model exhibited acceptable goodness-of-fit indices (χ²/df=2.031, RMSEA=.058, GFI=.890, IFI=.902, CFI=.901). In addition, the inventory demonstrated a high degree of discriminative power, with a Cronbach's Alpha reliability coefficient of α=0.776. A thorough analysis of the Cronbach's Alpha reliability coefficients, calculated for the inventory and its sub-dimensions, confirmed the validity and reliability of the 24-item inventory, which consists of seven sub-dimensions.