Aksaray doğal ceviz (juglans regia) popülasyonunun tanımlanması ve üstün özellikli cevizlerin seleksiyonu
Characterization of natural walnut (juglans regia) population in aksaray and selection of superior walnut genotypes
- Tez No: 968904
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEBAHATTİN YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, Walnut
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Aksaray İli Merkez İlçede bulunan yaklaşık 2500 ağaçlık ceviz popülasyonundan toplam 78 ağaç, popülasyonun genel özelliklerini belirlemek ve verim, hastalıklara dayanıklılık, kabuklu meyve ve iç kalitesi ile iç rengi açısından üstün genotipleri tespit etmek amacıyla 2019 yılında incelenmiştir. Popülasyonun karakterizasyonu UPOV tanımlayıcıları kullanılarak yapılmıştır. İncelenen genotiplerde ortalama olarak, kabuklu meyve ağırlığı 10.81 g, iç ağırlığı 5.15 g, kabuk kalınlığı 1.51 mm ve iç randımanı %47.68 olarak belirlenmiştir. Kabuklu meyve ağırlığı dağılımı açısından, ağaçların %17'si 13.56–15.43 g, %13'ü 11.69–13.55 g, %42'si 9.82–11.68 g, %17'si ise 7.95–9.81 g aralığında değerler göstermiştir. İç çıkarma kolaylığı bakımından genotiplerin %6.41'i çok kolay, %53.85'i kolay, %32.05'i ise orta olarak sınıflandırılmıştır. İç rengi çoğunlukla orta (%47.44) ve açık (%38.46) tonlarda belirlenmiştir. İç dolgunluğu ise daha çok orta (%44.87) ve dolgun (%37.18) seviyelerde gözlemlenmiştir. Popülasyonda meyve şekli açısından varyasyon sınırlı bulunmuştur. Ayrıca genotiplerin %76.9'u yıllık sürgünlerde, %19.2'si yan dallarda, %3.9'u ise salkımlarda meyve vermektedir. Ağırlıklı Derecelendirme Yöntemi ve ek seçim kriterleri dikkate alınarak sekiz üstün genotip belirlenmiştir. Bu genotiplerde meyve boyutları (E, L, H) ve yuvarlaklık indeksi (R) sırasıyla 32.57–39.67 mm; 31.05–36.44 mm; 36.00–43.70 mm ve 0.76–0.90 olarak ölçülmüştür. Kabuklu meyve ağırlıkları 12.13–15.43 g, iç ağırlıkları 5.65–7.68 g, kabuk kalınlığı 1.38–2.03 mm ve iç randıman %45.11–50.25 arasında değişmiştir.
Özet (Çeviri)
The walnut population in the Central District of Aksaray Province, comprising approximately 2 500 trees, was investigated in 2019. A total of 78 trees were examined to characterize the population and to identify superior genotypes in terms of yield, disease resistance, nut and kernel quality, and kernel color. The characterization was carried out using UPOV descriptors. Mean values of 10.81 g in nut weight, 5.15 g in kernel weight, 1.51 mm in shell thickness, and 47.68% in kernel percentage were determined in the population. In terms of nut weight distribution, 17% of trees ranged between 13.56–15.43 g, 13% between 11.69–13.55 g, 42% between 9.82–11.68 g, and 17% between 7.95–9.81 g. Regarding ease of kernel removal, 6.41% of genotypes were classified as very easy, 53.85% as easy, and 32.05% as moderate. Variation in nut shape was limited. Kernel color was mainly medium (47.44%) and light (38.46%). Kernel plumpness was primarily observed at moderate (44.87%) and plump (37.18%) levels. Furthermore, 76.9% of the genotypes bore fruit on annual shoots, 19.2% on lateral branches, and 3.9% on clusters. Based on the Weight Ranked Method and additional selection criteria, eight superior genotypes were chosen. In these, fruit dimensions (E, L, H) and roundness index (R) were 32.57–39.67 mm, 31.05–36.44 mm, 36.00–43.70 mm, and 0.76–0.90, respectively. Nut weights ranged from 12.13–15.43 g, kernel weights from 5.65–7.68 g, shell thickness from 1.38–2.03 mm, and kernel ratio from 45.11%–50.25%.