Dayanıklılık ve kuvvet temelli sporcularda aerobik ve anaerobik yorgunluğun statik ve dinamik denge üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of aerobic and anaerobic fatigue on static and dynamic balance in athletes using different energy systems
  1. Tez No: 968936
  2. Yazar: İSMET ÇİNAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ŞEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Anaerobik, Denge, Yorgunluk, Fatigue, Balance, Motor Control, Postural Stability, Aerobic, Anaerobic, Equilibrium
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Kış Sporları ve Spor Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, dayanıklılık ve kuvvet temelli sporcularda aerobik ve anaerobik yorgunluğun statik ve dinamik denge üzerine etkilerinin karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Bu çalışmaya dayanıklılık performansının ön planda olduğu 4 uzun mesafe koşucusu, 6 kayaklı koşucu ile kuvvet performansının ön planda olduğu 6 kickboksçu ve 5 güreşçiden oluşan, aktif spor yapan 21 erkek sporcu gönüllü dahil edilmiştir. Katılımcıların istirahat halindeki statik ve dinamik denge değerlerini belirlemek için ön testler yapılmıştır. Sonrasında sporcularda aerobik yorgunluk için koşu bandında MaksVO2, anaerobik yorgunluk için Wingate testi uygulanmıştır. Her iki test sonrası sporcuların tekrar statik ve dinamik denge ölçümleri yapılarak, ön ve son testler sonrası yorgunluğun denge performansı üzerindeki etkileri karşılaştırılmıştır. Ölçümlerin karşılaştırılmasında 2x2 tekrarlı ANOVA analizleri uygulanmış, etki büyüklüğü için eta kare (ηp²) ve Cohen's d değerleri kullanılmış, dayanıklılık ve kuvvet temelli sporcuların denge performansı ile kardiyovasküler ve güç parametreleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla Pearson korelasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Aerobik ve anaerobik enerji sistemlerini kullanan farklı branşlardaki sporcuların yorgunluk öncesi ve sonrası statik denge değerleri arasında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Ancak her iki grupta yorgunluk öncesi ve sonrası dinamik denge değerlerinde anlamlı farklılık gözlenmemiştir. Sonuç: Dayanıklılık ve kuvvet temelli iki farklı sporcu grubunda hem aerobik hem de anaerobik yorgunluk sonrası statik denge kayıpları görülmüştür. Ancak, her iki egzersiz türü sonrası yapılan dinamik denge ölçümlerindeki kayıpların istatistiksel olarak daha düşük olduğu saptanmıştır. Bu araştırma, yorgunluk kaynaklı denge kayıplarını belirlemeye yardımcı olduğundan, farklı enerji sistemlerinin baskın olduğu branşlarda yorgunluk sonrası denge kayıplarını en aza indirmeye yönelik çalışmaların artırılmasına katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to compare the effects of aerobic and anaerobic fatigue on static and dynamic balance in athletes specializing in endurance- and strength-based sports. Method: The study included 21 male athletes who actively competed, consisting of 4 long-distance runners and 6 cross-country skiers (endurance-based), and 6 kickboxers and 5 wrestlers (strength-based). Pre-tests were conducted to determine the participants' static and dynamic balance values at rest. Subsequently, aerobic fatigue was induced using a treadmill MaxVO₂ test, while anaerobic fatigue was induced with the Wingate test. Following both tests, the athletes' static and dynamic balance measurements were repeated, and the effects of fatigue on balance performance were compared before and after testing. A 2x2 repeated measures ANOVA was applied for comparisons, eta squared (ηp²) and Cohen's d values were calculated to assess effect sizes, and Pearson correlation analyses were performed to examine the relationships between balance performance and cardiovascular and strength parameters in endurance- and strength-based athletes. Results: Significant differences were found in static balance values before and after fatigue among athletes from different branches utilizing aerobic and anaerobic energy systems. However, no significant differences were observed in dynamic balance values before and after fatigue in either group. Conclusion: Both endurance- and strength-based athletes exhibited static balance impairments following aerobic and anaerobic fatigue. Nevertheless, the losses observed in dynamic balance measurements after both types of exercise were statistically lower. This study identifies fatigue-induced balance impairments and emphasizes the importance of developing strategies to minimize post-fatigue balance losses in sports branches dominated by different energy systems.