Sıddıklı barajı'nda yaşayan sazan balığı (cyprinus carpio L., 1758)'nın bazı biyolojik özellikleri
Some biological features of common carp (cyprinus carpio L., 1758) inhabiting the siddikli dam
- Tez No: 968935
- Danışmanlar: DOÇ. RAMAZAN YAZICI, DOÇ. DR. MÜCAHİT EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Zooloji, Biyoloji, Aquatic Products, Zoology, Biology
- Anahtar Kelimeler: Pullu sazan, Tatlı su balıkları, Tatlı su balıkçılığı, Common carp, Freshwater fishes, Freshwater fisheries
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Sıddıklı Barajı'ndan Eylül 2015 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında aylık olarak örneklenen 134 Cyprinus carpio bireyinin yaş yapısı, büyüme dinamikleri ve morfometrik özelliklerini incelenmiştir. Yaş tayininde kullanılan altı kemiksi yapıdan omur, %77.5 tam yaş uyumu, %3.86 ortalama yüzde hata ve %3.52 varyasyon katsayısı ile en güvenilir yapı olarak belirlenmiştir. Yaşlar 1–6 arasında değişmiş; 3 yaş grubu %27.6 ile baskındır. Cinsiyet oranı %39.6 dişi ve %60.4 erkek olup, bu dağılım istatistiksel olarak anlamlıdır (p < 0.05). Bireylerin total boyu 12.8-36.8 cm (ort. 26.94 cm), ağırlığı ise 26.4-931.73 g (ort. 351.71 g) arasında değişmiştir. Von Bertalanffy modeline göre asimptotik boy tüm bireylerde 60.57 cm, büyüme katsayısı 0.10; büyüme performans indeksi 2.565 olarak hesaplanmıştır. Asimptotik ağırlık 4587.90 g'dır. Boy–ağırlık ilişkileri (b > 3) pozitif allometrik büyümeyi göstermektedir (p < 0.001). Ortalama kondisyon faktörü 1.581 olup yazın zirve yapmıştır. Total boy, çatal boy ve standart boy arasında güçlü lineer ilişkiler (r² > 0.97) belirlenmiştir. Bu sonuçlar, C. carpio'nun popülasyon yapısı ve büyüme özelliklerine dair önemli bilgiler sunmakta; türün sürdürülebilir balıkçılık yönetimi açısından temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study was examined the age structure, growth dynamics, and morphometric traits of 134 Cyprinus carpio individuals collected monthly from Sıddıklı Dam between September 2015 and August 2016. Among the six calcified structures evaluated, vertebrae provided the most reliable age estimates, with 77.5% full agreement, 3.86% mean percent error, and 3.52% coefficient of variation. Age ranged from 1 to 6 years, and the third age group was the most dominant (27.6%). The sex ratio was 39.6% female and 60.4% male, which significantly deviated from the expected 1:1 ratio (p < 0.05). Total lengths ranged from 12.8 to 36.8 cm (mean = 26.94 cm), and weights from 26.4 to 931.73 g (mean = 351.71 g). The Von Bertalanffy growth model estimated an asymptotic length (L∞) of 60.57 cm, a growth coefficient (K) of 0.10, and a growth performance index (Φ′) of 2.565. Asymptotic weight (W∞) was calculated as 4587.90 g. Length–weight relationships showed positive allometric growth in all groups (b > 3, p < 0.001). The average condition factor was 1.581, peaking in summer. Strong linear relationships (r² > 0.97) were detected among total, fork, and standard lengths. These findings contribute important biological insights into the population structure and growth of C. carpio, supporting its sustainable management in freshwater ecosystems.