40-69 yaş arası bireylerin kardiyovasküler hastalık risk düzeylerinin, kardiyovasküler hastalık risk bilgi düzeyi ve fiziksel aktivite seviyesi ile birlikte değerlendirilmesi
Evaluation of cardiovascular disease risk levels in individuals aged 40–69 in relation to cardiovascular disease risk knowledge and physical activity level
  1. Tez No: 968972
  2. Yazar: MUSTAFA KAYFECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEŞİDE GÜNDÜZÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler hastalık, SCORE2, fiziksel aktivite, bilgi düzeyi, KARRİF-BD, IPAQ-SF, Cardiovascular disease, SCORE2, physical activity, knowledge level, KARRIF-BD, IPAQ-SF
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, 40-69 yaş arası bireylerin kardiyovasküler hastalık (KVH) risk düzeylerini, KVH risk faktörlerine yönelik bilgi düzeyleri ve fiziksel aktivite seviyeleri ile birlikte değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışma, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniği'nde, 01.01.2025-31.03.2025 tarihleri arasında prospektif, kesitsel ve tanımlayıcı bir araştırma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, 40-69 yaş aralığında olan, son üç ay içinde lipit profili mevcut ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 221 birey oluşturmuştur. Kardiyovasküler risk değerlendirmesi için SCORE2 (Systematic Coronary Risk Evaluation-2) modeli; kardiyovasküler risk faktörlerine ilişkin bilgi düzeyini değerlendirmek için Kardiyovasküler Hastalıklar Risk Faktörleri Bilgi Düzeyi Ölçeği; fiziksel aktivite düzeyini belirlemek için ise Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (Kısa Form) kullanılmıştır. Veriler, SPSS 22.0 programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %52,0'si düşük-orta, %32,6'sı yüksek ve %15,4'ü çok yüksek kardiyovasküler hastalık risk grubunda yer almıştır. Fiziksel aktivite düzeyi açısından %47,1'i inaktif, %43,4'ü minimal aktif ve %9,5'i çok aktif bulunmuştur. Bilgi düzeyi puanı ortalama 22,7±2,5 olup %62'si ortalamanın üstündedir. SCORE2 puanı ile fiziksel aktivite seviyesi ve bilgi düzeyi arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p<0,05). Sonuç: Elde edilen veriler, bireylerin fiziksel aktivite düzeyi ve KVH risk faktörleri hakkında bilgi düzeylerinin, kardiyovasküler hastalık riskini etkileyen önemli faktörler olduğunu ortaya koymaktadır. Bu bulgular, toplumda KVH riskinin azaltılmasına yönelik fiziksel aktivitenin teşviki ve sağlık okuryazarlığının artırılmasının önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the cardiovascular disease (CVD) risk levels of individuals aged 40–69 in conjunction with their knowledge levels regarding CVD risk factors and their physical activity levels. Materials and Methods: The study was conducted as a prospective, cross-sectional, and descriptive study at the Family Medicine Outpatient Clinic of the University of Health Sciences Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between January 1, 2025, and March 31, 2025. The study sample consisted of 221 individuals aged between 40 and 69 years, who had lipid profiles available within the last three months and voluntarily agreed to participate in the study. For cardiovascular risk assessment, the SCORE2 (Systematic Coronary Risk Evaluation-2) model was used. The Cardiovascular Disease Risk Factors Knowledge Level Scale was employed to evaluate participants' knowledge levels regarding cardiovascular risk factors, and the International Physical Activity Questionnaire – Short Form (IPAQ-SF) was used to assess physical activity levels. Data were analyzed using SPSS version 22.0. Results: According to SCORE2 classification, 52.0% of participants were in the low-to-moderate risk group, 32.6% in the high-risk group, and 15.4% in the very high-risk group. In terms of physical activity, 47.1% were inactive, 43.4% minimally active, and 9.5% very active. The mean knowledge score was 22.7±2.5, with 62.0% of participants scoring above the mean. A statistically significant relationship was found between cardiovascular risk scores and both physical activity levels and knowledge scores (p<0.05). Conclusion: The results indicate that both physical activity and knowledge levels regarding cardiovascular risk factors play a significant role in determining cardiovascular risk. These findings highlight the importance of promoting physical activity and improving health literacy to reduce the burden of CVD in the community.