Üniversite öğrencilerinde duygusal yeme, stresle başa çıkma tarzları, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The evaluation of the relationship between emotional eating, coping with stress, trait anger and anger expression styles among university students
- Tez No: 969001
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BARIŞ ÖNEN ÜNSALVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Duygusal yeme, Stresle başetme, Emotional eating, Coping with stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Yapılan bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinde duygusal yeme, stresle başa çıkma tarzları, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmanın diğer bir amacı ise alan yazında duygusal yemeyi etkilediği belirtilen cinsiyet, yaş, eğitim durumu, kilo algısı ve kilo memnuniyeti gibi birtakım sosyodemografik değişkenlerin seçilen örneklemde duygusal yemeye etkisini incelemektir. Araştırmanın örneklemi 18-45 yaşları arasında olan, T.C. Üsküdar Üniversitesi lisans ve yüksek lisans öğrencilerinden oluşan, psikiyatrik tanısı bulunmayan 50 kadın (%50) ve 50 erkek (%50) olmak üzere 100 sağlıklı katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılara Bilgilendirilmiş Gönüllü Onam Formu (BGOF), Sosyodemografik Veri Formu (kişisel bilgi formu), Türkçe Duygusal Yeme Ölçeği, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği (SBÖ) ve Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ) uygulanmıştır. Duygusal yeme, stresle baka çıkma tarzları, sürekli öfke ve öfke tarzları değişkenlerinin demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını incelemek amacıyla“Kruskall Wallis Testi”ve“Mann Whitney U Testi”kullanılmıştır. Verileri analiz ederken betimsel ve ileri istatistik teknikler kullanılmıştır. Katılımcılara uygulanan ölçek ve alt ölçeklerden elde edilen skorlar ve değişkenler arasındaki ilişkiler Spearman Korelasyon analizi ile test edilmiştir. Bununla birlikte bazı sosyodemografik özelliklerin etkisi olup olmadığı incelenerek dağılımlarının çıkarılması hedeflenmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 25.0 programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında, kadınların duygusal yeme puanları erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur. Duygusal yeme ölçeği alt boyutlarından olumsuz duygular ile başa çıkmak için yeme, kendini kontrol edebilme, uyaran karşısında kontrol; stresle başa çıkma ölçeği alt boyutlarından boyun eğici yaklaşım ve sosyal destek aramada istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuş ve erkeklere kıyasla kadınlarda daha yüksek düzeyde bulunmuştur. Duygusal yeme ile stresle başa çıkma alt boyutlarından çaresiz yaklaşım ve öfke ifade tarzlarından kontrol altına alınmış öfke pozitif ilişkili bulunmuştur. Aynı zamanda, duygusal yeme ile stresle başa çıkma alt boyutlarından kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım negatif ilişkili bulunmuştur. Duygusal yeme alt boyutlarından gerginlik durumunda yeme ve olumsuz duygularla başa çıkmak için yeme ile öfke ifade tarzlarından kontrol altına alınmış öfke ve stresle başa çıkmada çaresiz yaklaşım tarafından açıklanmaktadır. Bununla birlikte gerginlik durumunda yeme, olumsuz duygularla başa çıkmak için yeme puanları ve uyaran karşısında kontrol ile kendine güvenli yaklaşım ve iyimser yaklaşım istatistikçe anlamlı negatif ilişkili bulunmuştur. Sürekli öfke değişkeni ile duygusal yeme toplam puan veya duygusal yeme ölçeği alt boyutları arasında bir ilişki saptanamamıştır. Sürekli öfke puanları ve öfke ifade tarzı alt boyutlarından kontrol altına alınmış öfke puanları ise, stresle başa çıkmada kullanılan çaresiz yaklaşım alt boyutu tarafından anlamlı düzeyde yordanmaktadır. Araştırmada elde edilen bulguların, yeme psikopatolojisine ilişkin önemli bilgiler sunabilecek duygusal yeme davranışının klinik olmayan örneklemde incelenmesi, stresle başa çıkma, sürekli öfke ve öfke ifade tarzları ile ilişkisinin ele alınması bakımından önemli sonuçlar ortaya koyduğu düşünülmektedir. Elde edilen bulgular ilgili alan yazın bağlamında tartışılmış, sonuçlar ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of that study which was implemented, is to analyze and examine the relationships between emotional eating, manners of coping with stress, trait anger and anger expression styles in university students. Some sociodemographic variables such as gender, age, educational status, weight perception and weight satisfaction are stated to affect emotional eating in the literature. Another aim of the study is to examine that kind of effect on emotional eating in the selected sample. The sample of the research comprises of 50 female (50%) and 50 male (50%) 100 healthy participants, being between the ages of 18-45 and consisting of Üsküdar University undergraduate and graduate students without psychiatric diagnosis. Elucidated Voluntary Consent Form, Sociodemographic Data Form (Personal Information Form), Emotional Eating Scale, The Scale of Coping With Stress and The Scale of Trait Anger and Anger Expression Styles were carried out to the participants.“Kruskall Wallis Test”and“Mann Whitney U Test”were used to examine whether the variables of emotional eating, coping with stress, trait anger and anger styles differed according to demographic characteristics. Descriptive and advanced statistical techniques were used to analyze the data. The scores, obtained from the scales and subscales, applied to the participants and the relationships between variables were tested with Spearman Correlation Analysis. In addition, it was aimed to determine the distribution of some sociodemographic characteristics by examining whether they have an effect. SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) version 25.0 program was used for the analysis of the data, obtained from the research. In the research results, emotional eating scores of women are found to be statistically significantly higher than men. A statistically significant difference was found in eating to cope with negative emotios from sub-dimensions of emotional eating, self-control, control in the face of stimulus; submissive approach and seeking social support, which are sub-dimensions of coping with stress scale, and it was found to be higher in women compared to men. Desperate approach and anger, which are sub-dimensions of emotional eating and coping with stress were brought under control by utterance and expression styles, anger was found to be positively related. At the same time, self-confident approach and optimistic approach which are sub-dimensions of emotional eating and coping with stress were found to be negatively related. It is explained by eating in case of tension, which are sub-dimensions of emotional eating and eating to cope with negative emotions and anger under control among anger expression styles and desperate approach to cope with stress. On the other hand, eating in a state of tension, eating scores to cope with negative emotions and control in the face of stimulus, self-confident approach and optimistic approach were found to be a statistically, significantly and meaningfully negatively related. No relationship was determined between trait anger variable and total score of emotional eating or sub-dimensions of emotional eating scale. Trait anger scores and controlled anger scores from sub-dimensions of anger expression styles are significantly predicted by the sub-dimension of helpless approach. It is thought that findings obtained in the study reveal important results in terms of examining emotional eating behavior in a non-clinical sample, which can provide important information about the psychopathology of eating, and its relationship with coping with stress, trait anger and anger expression styles. The findings were discussed in the context of the relevant literature, and the results and recommendations were presented.