Öğrencilerin istatistiksel düşünme düzeyleri ile kolb öğrenme stilleri arasındaki ilişki
Relationship between students' statistical thinking levels and kolb learning styles
  1. Tez No: 969002
  2. Yazar: ORHAN YURTALANOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ORKUN COŞKUNTUNCEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, İstatistik, Eğitim ve Öğretim, Mathematics, Statistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kolb öğrenme stili modeli, Veri yorumlama-istatistiksel, Kolb learning style model, Data interpretation-statistical
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul 8. ve 9. sınıf düzeyindeki öğrencilerin öğrenme stilleri ile istatistiksel düşünme düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, karma yöntem araştırma deseni kullanılarak yürütülmüştür. Nicel veriler, Kolb'un Deneyimsel Öğrenme Kuramı'na dayalı Kolb Öğrenme Stili Envanteri ve istatistiksel düşünme becerilerini ölçmeye yönelik açık uçlu sorulardan elde edilmiştir. Nitel veriler ise, seçilen örnek öğrencilerin yanıtlarının içerik analiziyle derinlemesine incelenmesi yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Mersin il merkezindeki iki farklı okulda öğrenim gören 100 öğrenci (50'si 8. sınıf, 50'si 9. sınıf) oluşturmaktadır. Bulgular, öğrencilerin öğrenme stillerinin çoğunlukla Deneyimleyen (%26), İmgeleyen (%22) ve Yansıtan (%20) kategorilerinde yoğunlaştığını göstermektedir. İstatistiksel düşünme düzeyleri açısından ise Yapan ve Analiz Eden öğrenme stillerine sahip öğrencilerin; özellikle veriyi organize etme, gösterme ve yorumlama alt boyutlarında diğer stillere göre daha yüksek başarı sergiledikleri belirlenmiştir. Bu sonuçlar, istatistiksel düşünmenin çok boyutlu ve süreç odaklı yapısıyla uyumludur. Ayrıca bulgular, deneyimsel öğrenme yaklaşımının, uygulama ve deneyime dayalı öğrenme biçimlerinin üst düzey bilişsel becerileri desteklediğini öne süren görüşlerle de örtüşmektedir. Ayrıca, öğrenme stillerinin istatistiksel düşünme becerileri üzerinde anlamlı bir etkiye sahip olduğunu ve uygulama odaklı öğrenme yaklaşımlarının bu becerilerin gelişimine katkı sağladığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, öğretim süreçlerinin farklı öğrenme stillerine hitap edecek şekilde zenginleştirilmesi ve öğrencilerin istatistiksel problem çözme becerilerini destekleyecek uygulamalı öğrenme ortamlarının tasarlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between learning styles and statistical thinking levels of 8th- and 9th-grade students. The study was conducted using a mixed-methods research design. Quantitative data were obtained through the Kolb Learning Style Inventory, based on Kolb's Experiential Learning Theory, and open-ended questions designed to assess statistical thinking skills. Qualitative data were collected through an in-depth content analysis of the responses provided by selected sample students. The study group consisted of 100 students (50 eighth graders and 50 ninth graders) enrolled in two different schools located in Mersin city center during the 2023–2024 academic year. Findings revealed that students' learning styles were predominantly concentrated in the Experiencing (26%), Imagining (22%), and Reflecting (20%) categories. In terms of statistical thinking levels, students with Performing and Analyzing learning styles demonstrated higher achievement, particularly in the sub-dimensions of organizing, representing, and interpreting data, compared to other styles. These results are consistent with the multidimensional and process-oriented nature of statistical thinking. Furthermore, the findings align with the idea that experiential learning, based on practice and experience, supports the development of higher-order cognitive skills. Also, findings indicate that learning styles have a significant impact on statistical thinking skills and that application-oriented learning approaches contribute to the development of these skills. In this context, it is recommended that teaching practices be enriched to address different learning styles and that practical learning environments be designed to support students' statistical problem-solving abilities.