Uzaktan çalışan beyaz yakalılarda pozitif psikolojik sermaye algısının iş tatmini ile ilişkisinin incelenmesi
Investigation of the relationship between positive psychological capital perception and job satisfaction in remote workers
- Tez No: 969000
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İş tatmini, Uzaktan çalışma, Positive psychological capital, Job satisfaction, Telecommuting
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET (Işık, Bora, Yüksek Lisans, İstanbul, 2021) Uzaktan Çalışan Beyaz Yakalılarda Pozitif Psikolojik Sermaye Algısının İş Tatmini ile İlişkisinin İncelenmesi Bu araştırmanın amacı, uzaktan çalışan beyaz yakalılarda pozitif psikolojik sermaye ile iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, özel şirkette beyaz yakalı olarak çalışan 208 kişi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak;“Sosyo-demografik Veri Formu”,“İş Tatmini Ölçeği”ve“Psikolojik Sermaye Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde, SPSS 26 paket programı ve T Testi, One Way Anova Testi, LSD, Spearman Korelasyon ve Regresyon analizi yapılmıştır. Uzaktan çalışan beyaz yakalılarda pozitif psikolojik sermaye ile iş tatmininin yaş değişkenine göre, psikolojik sermayenin alt boyutları öz yeterlilik ve umut alanında; çocuk sayısına göre, pozitif psikolojik sermaye alt boyutu psikolojik dayanıklılık alanında; meslekte çalışma süresine göre, pozitif psikolojik sermaye alt boyutu öz yeterlilik alanında; aylık net gelir değişkenine göre, pozitif psikolojik sermaye alt boyutları öz yeterlilik, psikolojik dayanıklılık ve iyimserlik alanında anlamlı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların cinsiyetine göre, medeni durumuna göre, öğrenim durumuna göre, uzaktan çalışma süresine göre, şirkette çalışma süresine göre, çalışma modeline göre ve sermaye değişkenine göre ise önemli farklılıkların olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Uzaktan çalışan beyaz yakalılarda psikolojik sermaye alt boyutu olan öz yeterlilik, umut, psikolojik dayanıklılık ve iyimserlik ile iş tatmini arasında anlamlı ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT (Işık, Bora, Masters İstanbul, 2021) Investigation of the Relationship between Positive Psychological Capital Perception and Job Satisfaction in Remote Workers The aim of this research is to examine the relationship between positive psychological capital and job satisfaction in remote white-collar workers. The universe of the research consists of 208 white-collar employees working in a private company. As a data collection tool in the study;“Socio-demographic Data Form”,“Job Satisfaction Scale”and“Psychological Capital Scale”were used. In the analysis of the data, SPSS 26 package program and T Test, One Way Anova Test, LSD, Spearman Correlation and Regression analysis were performed. According to the age variable of positive psychological capital and job satisfaction in remote white-collar workers, sub-dimensions of psychological capital are in the area of self-efficacy and hope; According to the number of children, positive psychological capital sub-dimension in the field of psychological resilience; according to the length of time in the profession, in the area of positive psychological capital sub-dimension self-efficacy; According to the monthly net income variable, it was determined that there were significant differences in the sub-dimensions of positive psychological capital, self-efficacy, resilience and optimism. It was concluded that there were no significant differences according to the gender, marital status, education level, distance working time, working time in the company, working model and capital variable of the participants. It has been determined that there are significant relationships between self-efficacy, hope, psychological resilience and optimism, which are the psychological capital sub-dimensions, and job satisfaction in remote white-collar workers.