Bireylerin bilişsel içgörüleri ile dürtüsellik düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between individuals' cognitive insight and their inpulsivity levels
  1. Tez No: 969012
  2. Yazar: AHMET FARUK BURAKGAZİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELTEM NARTER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Dürtüsellik, Bilişsel içgörü, Personality Traits, Impulsivity, Cognitive insight
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı; Bireylerin Bilişsel İçgörüleri ile Dürtüsellik Düzeyleri Arasındaki İlişkiyi İncelemektedir. Elde edilen bulgularla literatürdeki mevcut çalışmalara destek sunmak amaçlanmaktadır. Çalışmanın birinci bölümü olan giriş bölümünde çalışmaya konu olan problem durumu açıklanmış, hipotezler belirtildikten sonra araştırmanın amacı, araştırmanın önemi ve gerekçesi, araştırmanın sayıltıları, araştırmanın sınırlılıkları ve araştırmanın temel kavramlarının tanımları açıklanmıştır. İkinci bölümde ise kişiliğin tanımı, dürtüsellik tanımına ve tedavi yaklaşımlarına, bilişsel içgörü ve bilişsel içgörü kazandırma çalışmalarına yer verilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde“yöntem”den bahsedilmiştir. Araştırmanın modeli tanıtılarak, uygulamanın kimlerle yapıldığı, verilerin nasıl toplandığı, veri toplama araçlarının içeriğinin ne olduğu, toplanan verilerin nasıl analiz edildiğine ilişkin bilgiler verilmiş, çalışmada elde edilen sonuçların analizi yapılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde bulgulara yer verilmiş, araştırma bulguları literatür eşliğinde tartışılmış ve sonuçlarla ilişkili olarak önerilerde bulunulmuştur. Araştırmanın katılımcıları duygusal bir ilişki içinde bulunan (Evli, Nişanlı, romantik ilişki içinde ya da son altı ay içerisinde romantik ilişki içinde bulunmuş bireyler), 18-45 yaş arası kişiler içinden gönüllük esasıyla rastlantısal olarak gönüllük esasıyla seçilmiştir. Katılımcılara sırayıla, sosyo demografik veri formu, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ve Beck Bilişsel İçgörü Ölçeği kullanılarak toplanan verilerin istatistiksel analizleri yapılıp elde edilen bulgular açıklanmış açıklanmış ve elde edilen veriler üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study; Examines the Relationship Between Cognitive Insights and Impulsivity Levels of Individuals. With the findings obtained, it is aimed to support the existing studies in the literature. In the introduction, which is the first part of the study, the problem situation that is the subject of the study is explained, after the hypotheses are stated, the purpose of the research, the importance and justification of the research, the assumptions of the research, the limitations of the research and the definitions of the basic concepts of the research are explained. In the second part, the definition of personality, the definition of impulsivity and treatment approaches, cognitive insight and cognitive insight studies are included. In the third part of the study,“method”is mentioned. By introducing the model of the research, with whom the application was made, how the data was collected, what the content of the data collection tools were, and how the collected data were analyzed, the results were analyzed. In the fourth part of the study, the findings are included, the research findings are discussed in the light of the literature and suggestions are made in relation to the results. The participants of the study were randomly selected on a voluntary basis among people aged 18-45 who were in an emotional relationship (Married, engaged, in a romantic relationship or in the last six months). Statistical analyzes of the data collected using the socio-demographic data form, Barratt Impulsivity Scale and Beck Cognitive Insight Scale were made to the participants in order, the findings were explained, and evaluations were made on the obtained data.