SH-SY5Y hücre hattının 3D modelinde circRNA-miRNA süngerindeki genlerinin Achyrofuran ile hedeflenmesi
Targeting genes within the circRNA-miRNA sponge network using Achyrofuran in a 3D model of SH- SY5Y cells
  1. Tez No: 969013
  2. Yazar: MERVE BOZKURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIRMA GEYİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: Achyrofuran, Alzheimer hastalığı, SH-SY5Y hücreler, Achyrofuran, Alzheimer's disease, SH-SY5Y cells
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Alzheimer hastalığında miRNA ve circRNA'ların tanı ve tedavi potansiyeli incelenmiştir. Achyrofuran'ın Aβ ve tau proteinlerini hedefleyen circRNA–miRNA etkileşimlerine etkisi değerlendirilmiş; bu etkileşimlerin gen ekspresyonu ile apoptoz, otofaji ve mitofaji süreçlerindeki rolleri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Achyrofuranın Alzheimer ile ilişkili moleküler mekanizmalarını incelemek amacıyla SH-SY5Y hücre hattı kullanıldı. Hücreler, retinoik asit, BDNF ve db-cAMP içeren 18 günlük protokol ile nöron-benzeri fenotipe farklılaştırılmıştır. Deneysel toksisite ve tau modelleri Aβ oligomerleri ve okadaik asit ile oluşturuldu. Achyrofuran 0.07 μg/ml dozunda uygulanarak etkileri değerlendirildi. Hücre canlılığı ve proliferasyonu Trypan Blue, CCK-8 ve MTT testleriyle; apoptoz, otofaji ve mitofaji ELISA tabanlı kitlerle incelendi. Gen, miRNA ve circRNA ekspresyonları qRT-PCR; hücre morfolojisi faz kontrast mikroskopi; Tau ve Aβ proteinleri ise immünositokimya ile analiz edilmiştir. Veriler SPSS 11.0 ile değerlendirilmiş, p<0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: SH-SY5Y hücreleri, 18 günlük protokol sonunda nöron-benzeri morfoloji geliştirmiştir. Achyrofuran tedavisi hücre canlılığını azaltırken apoptozu artırmıştır. BECN1 ve LC3-II artışı ile p62 azalması otofaji aktivasyonunu göstermiştir. CYCS, CASP3 ve CASP9 gen ekspresyonları yükselirken bunları hedefleyen miRNA'lar baskılanmış, ilgili circRNA'lar ise artış göstermiştir. Mitofaji yolunda PINK1 yükselmiş, LRRK2 azalmış, PARK2'de ise anlamlı değişiklik gözlenmemiştir. İmmünohistokimya, Aβ agregasyonunun azaldığını ancak tau proteininin yanlış lokalizasyonunun sürdüğünü ortaya koymuştur. Bulgular, Achyrofuran'ın otofaji ve mitofaji aracılığıyla nöroprotektif etki gösterebileceğini, ancak apoptoz artışı ve tau patolojisinin bu etkiyi sınırladığını ortaya koymaktadır. Sonuç: Bu çalışma, Achyrofuran'ın SH-SY5Y hücrelerinde otofaji, apoptoz ve mitofajiyi düzenlediğini göstermiştir. Aβ birikimini azaltmasına karşın artan apoptoz ve sınırlı mitofaji etkisini kısıtlamıştır. Bulgular, uygun doz ve kombinasyonların gelecekte araştırılmasını önermektedir
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, the diagnostic and therapeutic potential of miRNAs and circRNAs in Alzheimer's disease was investigated. The effect of Achyrofuran on circRNA–miRNA interactions targeting Aβ and tau proteins was evaluated, and their roles in gene expression as well as in apoptosis, autophagy, and mitophagy were investigated. Methods: The SH-SY5Y cell line was employed to investigate the molecular mechanisms of Alzheimer's disease associated with Achyrofuran. The cells were differentiated into a neuron-like phenotype through an 18-day protocol involving retinoic acid, BDNF, and db-cAMP. Experimental toxicity and tau models were induced using Aβ oligomers and okadaic acid. Achyrofuran was administered at a dose of 0.07 μg/ml to evaluate its effects. Cell viability and proliferation were assessed using Trypan Blue, CCK-8, and MTT assays, while apoptosis, autophagy, and mitophagy were analyzed with ELISA-based kits. Gene, miRNA, and circRNA expressions were analyzed by qRT-PCR; cell morphology by phase-contrast microscopy; and Tau and Aβ proteins by immunocytochemistry. Data were analyzed using SPSS 11.0, with p<0.05 considered statistically significant. Results: SH-SY5Y cells developed a neuron-like morphology at the end of the 18- day protocol.Achyrofuran treatment reduced cell viability while increasing apoptosis.An increase in BECN1 and LC3-II accompanied by a decrease in p62 indicated autophagy activation.CYCS, CASP3, and CASP9 gene expressions were upregulated, while their targeting miRNAs were suppressed and the corresponding circRNAs were increased.In the mitophagy pathway, PINK1 was upregulated, LRRK2 was downregulated, while no significant change was observed in PARK2.Immunocytochemistry revealed a reduction in Aβ aggregation but persistent mislocalization of tau protein.The findings suggest that Achyrofuran may exert neuroprotective effects through autophagy and mitophagy; however, increased apoptosis and tau pathology limit this effect. Conclusion: This study demonstrated that Achyrofuran modulates autophagy, apoptosis, and mitophagy in SH-SY5Y cells. Although it reduced Aβ accumulation, increased apoptosis and limited mitophagy constrained its effect. The findings suggest that appropriate dosing and combination strategies should be explored in future studies.