11 eylül sonrası Afgan direnişi ve Taliban'ın iktidara gelişinde bölgesel ve küresel aktörlerin etkisi
The Afghan resistance in the aftermath of 9/11 and the impact of regional and international actors on the Taliban's rise to power
- Tez No: 969027
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULGANİ BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Savaş, Taliban, İktidar, İşgal, War, Taliban, Government, Occupation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
Özet
Afganistan'ın“imparatorlukların mezarı”olarak anılmasının ardında savaşlar, darbeler ve devrimlerle örülü derin bir tarihsel gerçeklik yatmaktadır. Taliban'ın 1996 yılında ilk kez iktidara gelişi, bu tarihin kritik dönüm noktalarından biridir. Hareketin ortaya çıkışı ile 2021'de yeniden iktidara gelişi arasında doğrudan bir süreklilik ve güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Soğuk Savaş döneminde büyük güçler arasında bir satranç tahtasına dönüşen Afganistan, Taliban'ın iktidarı ele geçirmesiyle yeni bir döneme girmiş, ancak bu dönem, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından ABD'nin Taliban'a savaş ilan etmesiyle sona ermiştir. Taliban, başlangıçta geri püskürtülmüş gibi görünse de gerilla savaş stratejileriyle varlığını sürdürmeyi başarmıştır. Hareketin tamamen ortadan kaldırılamamasının başlıca nedenlerinden biri, bölgesel ve küresel aktörlerin kendi çıkarları doğrultusunda Taliban ile kurdukları ilişkiler olmuştur. ABD ve NATO güçleri, Afgan hükümetiyle birlikte milyarlarca dolarlık mali ve askeri yatırım gerçekleştirmiş olmasına rağmen, Taliban 2021 yılında Kabil'e yeniden girerek iktidarı tekrar ele geçirmiştir. Bu çalışma, söz konusu süreci kapsamlı biçimde ele almakta, Doha Anlaşması ve Taliban'ın yeniden yükselişinde dış aktörlerin rolünü ayrıntılı biçimde analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Behind Afghanistan's reputation as the“graveyard of empires”lies a profound historical reality shaped by wars, coups, and revolutions. The Taliban's initial rise to power in 1996 marks one of the critical turning points in this history. There is a strong continuity and connection between the movement's emergence and its return to power in 2021. During the Cold War, Afghanistan became a chessboard for major powers; this period shifted with the Taliban's takeover, which ended shortly after the September 11, 2001 attacks when the United States declared war on the group. Although initially repelled, the Taliban maintained its presence through guerrilla warfare tactics. One of the main reasons for the group's persistence lies in the relationships forged by regional and global actors with the Taliban for their own strategic interests. Despite extensive financial and military investments by the U.S. and NATO forces in cooperation with the Afghan government, the Taliban re-entered Kabul and reclaimed power in 2021. This study examines this process in depth, providing a detailed analysis of the Doha Agreement and the significant role of external actors in the Taliban's resurgence.