Kanser hastası yakınlarında psikolojik belirtiler ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişki
The relationship between psychological symptoms and psychological resilience in relative of cancer patients
- Tez No: 969028
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ REMZİYE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kanser, Kanser Hastası Yakını, Psikolojik Belirtiler, Psikolojik Sağlamlık, Cancer, Relative of Cancer Patient, Psychological Symptoms, Psychological Resilience
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Kanser, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de insan hayatının tüm alanlarını negatif etkileyen, maddi ve manevi yıpranmalara neden olan zorlu bir sağlık sürecidir. Kanser sadece kanser hastasının yaşadığı bir sağlık durumu değil, yakınlarını da içine alan, onların yaşam alanlarında da zorlayıcı değişikliklere neden olan bir hastalıktır. Bu çalışmada kanser hastası yakınlarının psikolojik belirtiler ile psikolojik sağlamlıkları arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, çevrim içi ortamda ulaşılan 249 kanser hastası yakını oluşturmaktadır. Çalışmanın verileri Demografik Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile toplanmıştır. Kanser hastası yakınlarındaki psikolojik belirtiler ile psikolojik sağlamlık arasındaki ilişki tarama modeliyle incelenmiş, toplanan verilerin analizi için SPSS 21.0 programı kullanılmıştır. Gerçekleştirilen normallik testi ile elde edilen çarpıklık-basıklık değerleri sonucunda verilerin +2,-2 arasında olduğu bulunduğundan verilerin dağılımı normal kabul edilmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda Demografik değişkenlerin özelliklerini belirlemek için frekans analizi, hipotezleri incelemek için korelasyon analizi, belirlenen demografik özelliklerin ölçek puanlarına göre incelenmesinde One Way Anova testi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; psikolojik sağlamlığı düşük olan kanser hastası yakınlarının anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, hostilite ve somatizasyon belirtileri, psikolojik sağlamlığı yüksek olanlara göre daha fazladır. Yapısal stil ve gelecek algısı ile anksiyete, depresyon, olumsuz benlik, hostilite ve somatizasyon arasında anlamlı bir ilişki yokken, aile uyumu ile anksiyete, olumsuz benlik ve hostilite arasında negatif yönde korelasyon vardır. Sosyal yeterlik ile olumsuz benlik ve hostilite arasında negatif yönde korelasyon varken, sosyal kaynaklar bu değişkenlerle negatif ilişki içerisindedir.
Özet (Çeviri)
Cancer is a difficult health process that negatively affects all areas of human life and causes material and moral wear in Turkey as well as all over the world. Cancer is not only a health condition experienced by cancer patients, but also a disease that includes their relatives and causes compelling changes in their living spaces. In this study, the relationship between psychological symptoms and psychological resilience of cancer patients' relatives was examined. The sample of the study consists of 249 relatives of cancer patients reached online. The data of the study were collected with Demographic Information Form, Brief Symptom Inventory, and Adult Resilience Scale. The relationship between psychological symptoms in the relatives of cancer patients and resilience was examined with the screening model, and the SPSS 21.0 program was used for the analysis of the collected data. As a result of the skewness-kurtosis values obtained by the normality test, it was found that the data were between +2 and -2, and the distribution of the data was accepted as normal. In line with these results, frequency analysis was used to determine the characteristics of demographic variables, correlation analysis was used to examine the hypotheses, and One Way Anova test was used to analyze the determined demographic characteristics according to the scale scores. According to the results of the research; The anxiety, depression, negative self, hostility and somatization symptoms of cancer patients' relatives with low resilience are higher than those with high resilience. While there is no significant relationship between structural style and future perception and anxiety, depression, negative self, hostility and somatization, there is a negative correlation between family adjustment and anxiety, negative self and hostility. While there is a negative correlation between social competence and negative self and hostility, social resources are in a negative relationship with these variables.