Kestanelerde değişik aşı yöntem ve zamanlarının aşılı fidan üretimi üzerine etkileri
The Effect of different grafting times and methods on grafted nursery tree production in chestnut
- Tez No: 96903
 - Danışmanlar: PROF. DR. ARİF SOYLU
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Ziraat, Agriculture
 - Anahtar Kelimeler: kestane, aşı, anatomi, aşı uyuşması, chestnut, grafting, anatomy, graft compatibility
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 137
Özet
rv ÖZET KESTANEDE DEĞİŞİK AŞI YÖNTEM VE ZAMANLARININ AŞDLI FİDAN ÜRETİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ Bu araştırmanın amacı Karadeniz Bölgesinde kestanenin aşı ile çoğaltılmasında en uygun aşı zaman ve yöntemini belirlemektir. Deneme, 1996-1997 yıllarında Sinop, 1997-1999 yıllarında Samsun'daki fidanlıklarda yürütülmüştür. Araştırmada üç aşı yöntemi (T, ters T ve dilcikli), iki kestane tipi (S A 5-1 ve SE 21-9), ilkbahardan sonbahara kadar 8 aşı dönemi, farklı anaçlar (SA 5-1, Düzce'den getirilen çöğürler, 554- 14) ve tüplü ve tüpsüz fidan üretim teknikleri kullamlmıştır. En uygun aşı zaman ve yöntemini belirlemek amacıyla aşı başarısı ve fidan gelişimleri saptanmıştır. Diğer taraftan, aşı birleşme yerlerinden değişik zamanlarda alman örneklerde anatomik incelemeler yapılmış, kullanılan anaç ve kalemler arasındaki aşı uyuşma durumları da saptanmıştır. Araştırmada tüplü fidan üretiminde en yüksek aşı başarısı sürgün aşı dönemlerinden anaçlar yapraklandıktan sonra yapılan (2-13 Mayıs) ters T aşısından elde edilmiştir. Bu dönemde yapılan aşılarda aşı tutma oranlan yıllara göre % 78.8-86.3, aşı sürme oranlan % 74.1-79.7 arasında değişmiştir. Bazı yıllar ve çeşitlerde bu oranlar % 90-1 00'e ulaşmıştır. Bu dönemde yapılan ters T aşısmda aşı başansı çok yüksek olmasına rağmen fidan gelişimleri zayıf olmuştur ( 12.9-18.3 cm boy). Arazideki çöğürlerde en iyi aşı başansı (% 77.6) ve fidan gelişimi (70.8 cm aşı sürgünü boyu) dilcikli aşımn ilkbaharda anaçlarda kabuğun odundan aynldığı dönemde yapılmasıyla elde edilmiştir. Aşı yerlerinde yapılan anatomik incelemelerde aşılamadan iki ay sonra, yeni kambiyum, ksilem ve floem dokulannm oluştuğu, ancak kambiyal birleşmenin kesintisiz şekilde kurulabilmesi için en az 12 ay süreye ihtiyaç olduğu belirlenmiştir. Denemede 554-14 anacı kullanıldığında bazı aşılarda aşı yerlerinde anormallikler ve fidanlarda kurumalar gözlenmiştir. Yapılan incelemelerde 554-14 anacının SE 21-9 ile iyi uyuşabildiği halde, S A 5-1 ile uyuşabilMiğinin zayıf olduğu, bu kombinasyonda uyuşmazlığın olabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF DIFFERENT GRAFTING TIMES AND METHODS ON GRAFTED NURSERY TREE PRODUCTION IN CHESTNUT The objective of this study was to determine the best suitable budding or grafting time and methods in chestnut in the Black Sea Region. The study was carried out during both from 1996 to 1997 in Sinop and from 1997 to 1999 in Samsun. In the study, three grafting methods (T and inverted T budding and whip grafting), two scion types (SA 5-1 and SE 21-9), eight grafting periods (from spring to autumn), three different rootstocks (type no of SA 5-1, those of rootstock obtained from Düzce and type no of 554-14) and different seedling production methods, namely with tube and field condition, were used. Graft success and seedling development were investigated in order to determine the best suitable grafting time and methods. On the other hand, tissue samples were taken from graft unions at different times for anatomical observations as well as observing the compatibility between rootstock and scion. The highest graft success with the grafted seedling production in tubes was obtained from the budding method of inverted T made after leaf appearance (2-13 May) on the rootstocks in spring. Bud take and sprouting ratios in this period and method varied from 78.8 to 86.3 % and from 74.1 to 79.7 %, according to the years respectively. These ratios reached 90-100 % for some types and years. Although graft success was found to be higher in this period, grafted seedling growth was poor (12.9-18.3 cm of graft shoot height). The best graft success and graft growth for the seedlings maintained in the field were obtained from the whip grafting made after bark separating of the rootstocks in spring (77.6 % graft success, 70.8 cm graft shoot height). It was observed from the anatomical structure of graft union area that new cambium, xylem and phloem tissues were formed in the samples taken two months after grafting. On the other hand it was also observed that at least twelve months needed for continuous cambial merging. Some abnormalities were seen at graft junction and drying out of grafted seedling when the rootstock of 554-14 was used for grafting. According to the observations concerning the graft compatibility, whereas rootstock type no of 554-14 was well compatible with scion type no of SE 21-9, the same rootstock wasn't well compatible with scion type no of SA 5-1 and it was determined that there could be an incompatibility for this graft combination.