Stres üriner inkontinans tedavisinde Burch kolposüspansiyon ile trans obturator tape uygulamasının klinik sonuçlarının karşılaştırılması
Comparison of clinical outcomes between Burch colposuspension and trans obturator tape procedure in the treatment of stress urinary incontinence
- Tez No: 969033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN HAMDİ İNAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Trans obturator tape, Burch kolposüspansiyon, stres üriner inkontinans, Transobturator tape, Burch colposuspension, stress urinary incontinence
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Stres üriner inkontinansın (SÜİ) cerrahi tedavisinde, puboüretral desteği güçlendiren Burch kolposüspansiyon uzun süredir tercih edilen operatif yöntemler arasında yer alırken, minimal invaziv midüretral sling (MUS) tekniklerinden biri olan trans obturator tape (TOT); daha kısa operasyon süresi ve daha düşük perioperatif morbidite nedeniyle cerrahi açıdan daha konforlu bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı iki cerrahi yöntemin 6., 12. ve 24. aylardaki öksürük stres testi sonuçlarına dayalı objektif kontinans başarısını ve klinik sonuçlarını karşılaştırmaktır. Elde edilecek verilerle, her iki tekniğin etkinlik, güvenlik ve hasta konforu açısından avantaj ve sınırlamalarının belirlenmesi, cerrahi yöntem seçiminde kanıta dayalı bir rehber oluşturması hedeflenmektedir. GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmaya idrar kaçırma yakınmasıyla Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi jinekoloji polikliniklerine başvurmuş ve stres üriner inkontinans tanısıyla Ocak 2020-Ocak 2025 tarihleri arasında TOT veya Burch kolposüspansiyon operasyonları uygulanmış 168 hasta dahil edildi. Bu hastaların, 99'u trans obturator tape (TOT) ve 69'u Burch kolposüspansiyon grubunda yer aldı. Çalışmaya dahil edilme kriterleri arasında 18–80 yaş aralığında olmak, öksürük stres testinde pozitiflik saptanması ve en az 6 aylık postoperatif takip verisinin bulunması yer aldı. Urge üriner inkontinans varlığı, üriner inkontinans nedeniyle daha önceden operasyon öyküsü, pelvik taban fonksiyonunu etkileyebilecek nörolojik hastalık öyküsü olan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Demografik bilgiler, perioperatif veriler, postoperatif öksürük stres testi sonuçları (6., 12. ve 24. ay) ile postoperatif komplikasyonlara ilişkin veriler, ilgili hastaların epikriz raporları aracılığıyla hastane bilgi yönetim sistemi (HBYS) üzerinden retrospektif olarak elde edildi. Kontinans başarısı, negatif öksürük stres testi varlığı olarak tanımlandı. Veriler IBM SPSS Statistics versiyon 22.0 programı ile analiz edildi. Sürekli değişkenler t-testi veya Mann–Whitney U, kategorik değişkenler için Ki-kare/Fisher testi ve tekrarlı ölçümler için Cochran's Q testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. BULGULAR: Gruplar arasında demografik özellikler açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Ortalama takip süresi Burch grubunda 33.39 ± 15.19 ay, TOT grubunda ise 23.58 ± 12.37 aydır (p<0.0001). TOT grubunda operasyon süresi (28.80 ± 4.57 dk) ve postoperatif hastanede kalış süresi (1.27 ± 0.53 gün) Burch kolposüspansiyon grubuna kıyasla anlamlı ölçüde daha kısadır (Burch kolposüspansiyon: 88.96 ± 10.86 dk; 2.06 ± 0.83 gün; p<0.0001). TOT grubunda %4.04 oranında meş erozyonu saptanmıştır. Her iki grupta 6., 12. ve 24. aylardaki objektif kontinans başarı oranları benzer olup sırasıyla TOT grubunda %83.84, %84.11 ve %79.49 ve Burch kolposüspansiyon grubunda ise %79.71, %80.65 ve %73.08 olarak saptanmıştır (p>0.05). SONUÇ: Her iki yöntemin objektif kontinans başarısı benzer bulunmuş olup, TOT uygulaması kısa operasyon süresi, düşük hemoglobin kaybı ve hızlı postoperatif iyileşme açısından avantaj sağlamaktadır. Laparoskopik Burch kolposüspansiyon, özellikle meş kontrendikasyonu veya meşle ilgili endişesi bulunan olgularda güvenilir bir alternatif sunarken minimal invaziv cerrahinin konforunu geleneksel teknikle birleştirmektedir. Cerrahi yöntem planlanırken hastaların bilgilendirilmesiyle beraber hastaya özgü anatomik fizyolojik değerlendirme , cerrahın deneyimi ve meş kullanımına ilişkin risk-yarar analizi dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: In the surgical treatment of stress urinary incontinence (SUI), Burch colposuspension has long been a preferred method due to its reinforcement of pubourethral support. Meanwhile, transobturator tape (TOT), one of the minimally invasive midurethral sling techniques, is considered more convenient owing to its shorter operative duration and lower perioperative morbidity. This retrospective study aims to compare the objective continence success and clinical outcomes of both techniques at the 6th, 12th, and 24th postoperative months, based on cough stress test results. The data obtained seek to define the strengths and limitations of each method in terms of effectiveness, safety, and patient comfort, thereby providing evidence-based guidance for surgical decision-making. MATERIALS AND METHODS: A total of 168 patients who underwent TOT or Burch colposuspension between January 2020 and January 2025 for stress urinary incontinence at Tepecik Training and Research Hospital were included. Among them, 99 received TOT and 69 underwent Burch colposuspension. Inclusion criteria were age between 18–80, positive cough stress test, and availability of at least six months of postoperative follow-up. Patients with urge urinary incontinence, previous incontinence surgery, or neurological diseases affecting pelvic floor function were excluded. Demographic data, perioperative parameters, cough stress test results (at the 6th, 12th, and 24th months), and postoperative complications were retrospectively collected via hospital electronic records. Continence success was defined as a negative cough stress test. Statistical analysis was performed using IBM SPSS Statistics version 22.0. T-test or Mann–Whitney U was used for continuous variables, Chi-square/Fisher test for categorical variables, and Cochran's Q test for repeated measures. A p-value <0.05 was considered statistically significant. RESULTS: There was no statistically significant difference in demographic parameters between groups (p>0.05). Mean follow-up duration was significantly longer in the Burch group (33.39 ± 15.19 months) compared to the TOT group (23.58 ± 12.37 months) (p<0.0001). TOT showed significantly shorter operative time (28.80 ± 4.57 min) and postoperative hospital stay (1.27 ± 0.53 days) than Burch (88.96 ± 10.86 min; 2.06 ± 0.83 days) (p<0.0001). Mesh erosion occurred in 4.04% of TOT cases. Objective continence rates at 6, 12, and 24 months were similar in both groups (TOT: 83.84%, 84.11%, 79.49%; Burch: 79.71%, 80.65%, 73.08%; p>0.05). CONCLUSION: Objective continence success was comparable between TOT and Burch colposuspension. However, TOT provided advantages in terms of operative efficiency and perioperative recovery. Burch colposuspension remains a reliable alternative for patients with mesh contraindications or long-term concerns regarding synthetic materials. Particularly, laparoscopic Burch combines the reliability of conventional surgery with the benefits of minimally invasive techniques, offering a less traumatic and safer option. Surgical technique selection should be guided by patient-specific anatomical and physiological characteristics, surgeon's expertise, and a balanced risk-benefit evaluation of mesh use.