Genç yetişkinlerde sosyal medya kullanımı ile ideal ve gerçek benlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation in young adults of the relationship between ideal and self-receptions and using the social media
- Tez No: 969054
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal medya kullanımı, Sosyal medya bağımlılığı, İdeal benlik algısı, Gerçek benlik algısı, Social media use, social media addiction, Ideal self-perception, Real self-perception
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin gelişimiyle beraber bireylerin duygularını, düşüncelerini, gündelik hayattaki aktivitelerini, hobilerini kısacası kendisiyle ilgili olan şeyleri diğerleriyle paylaşabileceği ortamlar da bu süreçte çoğalmaktadır. Sosyal medya kullanıcı sayısı her geçen gün artmakta ve insan yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmaktadır. Araştırmalara göre insanlar sosyal medya platformlarında zamanla daha uzun süreler harcamaktadırlar. Sosyal medyanın insanlara tanıdığı imkanlardan biri kendilerini istedikleri gibi gösterebilmeleridir. Bireyler sosyal medyada en iyi yönlerini, en güzel hissettikleri fotoğraflarını, olmak istedikleri haliyle ve diğerlerinin görmesini istediği şekilde gösterebilmektedirler. Bu durum kişiye kısa vadede haz duygusu verse de uzun vade de psikolojik olarak ne gibi etkileri olabileceği bilinmemektedir. Bu araştırmanın temel amacı sosyal medya kullanımı ile ideal ve gerçek benlik algılarının arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığını incelemektir. Bunun yanı sıra ideal ve gerçek benlik algı düzeyi ile ilişkili olduğu düşünülen; cinsiyet, yaş, eğitim durumu, gelir durumu gibi demografik özelliklerin de bu değişkenlerle ilişkisi incelenmiştir. Araştırmaya 112 kadın 58 erkek toplamda 170 birey katılmıştır. Araştırmada veri toplamak amacıyla İdeal Gerçek Benlik Kavramı Ölçeği, Sosyal Medya Kullanımı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu (araştırmacı tarafından oluşturulmuş) kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizi için SPSS (26 versiyonu) programı kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, sosyal medya bağımlılığı ile ideal benlik algı düzeyi arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmişken sosyal medya bağımlılığı ile gerçek benlik algı düzeyi arasında anlamlı bir ilişki bulunmamaktadır. Bu sonuca paralel olarak sosyal medyanın kişiyi meşgul etme düzeyi ile ideal benlik algı düzeyi arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunurken sosyal medyanın kişiyi meşgul etme düzeyi ile gerçek benlik algı düzeyi arasında bir ilişki bulunmamaktadır. Ayrıca ideal benlik algı düzeyinin; yalnızca yaş değişkenine göre farklılık gösterdiği bulunurken, cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu gibi değişkenlere göre arasındaki ilişkiye bakıldığında anlamlı farklılıklar göstermediği belirlenmiştir. Gerçek benlik algı düzeyinin ise; yaş, cinsiyet, eğitim durumu, gelir durumu değişkenleriyle arasındaki ilişkiye bakıldığında anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Araştırmada son olarak bireylerin en fazla kullanmayı seçtikleri sosyal medya araçları arasında ilk sırada Instagram daha sonra Whatsapp ve ardından Twitter olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
With the development of technology environments, where individuals can share their feelings, thoughts, activities in daily life, hobbies in short and things related to themselves with others are also increasing in this process. The number of social media users is increasing day by day and it is an indispensable part of human life. According to the research, people spend longer periods of time on social media platforms. One of the possibilities that social media gives people is that they can show themselves as they want. On social media Individuals can show their best sides, the photos they feel most beautiful, the way they want to be and the way they want others to see them. Although this situation gives a sense of pleasure in the short term, it is not known what psychological effects it may have in the long term. The main purpose of this research is to examine whether there is a significant relationship between using social media and ideal real self-perceptions. In addition, it is thought to be related to the ideal and real self-perception level; The relationship of demographic characteristics such as gender, age, education level, income status with these variables was also examined. A total of 170 individuals, 112 women and 58 men participated in the study. Ideal Real Self Concept Scale, Social Media Usage Scale and Personal Information Form created by the researcher were used to collect data in the research. SPSS (version 26) program was used for statistical analysis of the data. According to the results of the research, there is a significant and positive relationship between social media addiction and ideal self-perception level, while there is no significant relationship between social media addiction and real self-perception level. Parallel to this result while there is a significant and positive relationship between the level of social media occupancy and the ideal self-perception level, on the other hand there is no relationship between the level of social media occupancy and the real self-perception level. In addition, the ideal self-perception level; While it was found that it differed only according to the age variable, it was determined that there was no significant difference according to the variables of gender, education level, income status. The real self-perception level is It was found that there was no significant difference according to the variables of gender, age, education level, income status. To sum up, it has been determined that the most used social media tools by individuals are Instagram, WhatsApp and Twitter respectively.