The impact of Instagram on risks of developing eating disorders: Young female adults and appearance-focused accounts
Instagram'ın yemek bozukluklarının gelişme riskleri üzerindeki etkisi: Genç kadın adultlar ve görünüm odaklı hesaplar
- Tez No: 846907
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM AKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Instagram, genç kadın yetişkinler, görünüm odaklı hesaplar, beden imajı, beden memnuniyeti, vücut memnuniyetsizliği, özsaygı, ruh hali, zayıflık isteği, görünüm karşılaştırması, daha az yemek yeme isteği, yeme bozuklukları, Appearance-focused accounts, Body dissatisfaction, Body image, Eating disorders, Instagram, Young female adults
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 360
Özet
Instagram'ın yaygınlığı ve yoğun kullanımı, Instagram'da gerçek dışı güzellik standartlarını teşvik eden görünüm odaklı hesaplar konusuna dikkatimi çekti. Bu hesaplar özellikle genç yetişkin kadınlar arasında yeme bozukluklarının gelişimine katkıda bulunabilir. Çeşitli çalışmalar, medyada idealize edilmiş kadın güzellik görüntülerine maruz kalmanın, ruh hali, özsaygı, vücut memnuniyetsizliği ve zayıf olma isteği üzerinde olumsuz etkileri olduğunu sürekli olarak göstermektedir. Son araştırmalar özellikle Instagram'daki görünüm odaklı hesaplara odaklanmıştır. Bu hesaplar, ulaşılamaz beden ideallerini ve kusursuz görünümleri sergileyen manipüle edilmiş güzellik görüntülerini ön plana çıkarır. Instagram kullanıcılarının önemli bir bölümünün genç yetişkin kadınlar olduğu göz önüne alındığında, görünüm odaklı Instagram hesapları ile yeme bozuklukları arasındaki ilişkiyi anlamak son derece önemlidir. Yeme bozuklukları ciddi psikolojik ve fiziksel sonuçlara sahiptir ve genç yetişkin kadınları orantısız şekilde etkilemektedir. Bu araştırma, cinsiyet ve güç dinamikleri, kadın vücut imajı, kadın güzellik idealleri, medya ve kadınlarda yeme bozuklukları arasındaki bağlantı, sosyal medya ve Instagram gibi konuları kapsayan literatürü kapsamlı bir şekilde gözden geçirerek teorik bir temel oluşturur. Özellikle feminist perspektifler ve medyanın kadınların beden algıları üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, görünüm odaklı Instagram hesapları ile genç yetişkin kadınlar arasındaki yeme bozuklukları riski arasındaki ilişkiyi incelemektir. Deneysel çalışma, beden imajı, beden memnuniyeti, özsaygı, ruh hali ve zayıflık isteği üzerindeki etkiyi araştırır ve görünüm odaklı Instagram hesapları ile yeme bozuklukları arasındaki ilişkiyi keşfeder. Bu çalışmanın temel hipotezleri, Instagram'daki görünüm odaklı hesaplara yoğun bir maruziyetin, ruh hali, özsaygı, beden imajı üzerinde olumsuz etkisi olduğunu ve yeme bozukluklarının gelişme olasılığını artırdığını öne sürmektedir.
Özet (Çeviri)
The prevalence and extensive usage of Instagram as a social media platform have drawn my attention to the issue of appearance-oriented accounts on Instagram that endorse unrealistic standards of beauty. These accounts may contribute to the development of eating disorders, especially among young adult women. Various studies consistently indicate a connection between exposure to idealized depictions of female beauty in the media and negative effects on mood, self-esteem, body dissatisfaction, and a desire to be thin. Recent research has specifically focused on appearance-oriented accounts on Instagram, which prominently display manipulated images of beauty showcasing unattainable body ideals and flawless appearances. Given that a significant portion of Instagram users are young adult women, who are particularly vulnerable to societal pressures, it is crucial to understand the association between appearance-oriented Instagram accounts and the risk of eating disorders. Eating disorders have severe psychological and physical consequences and disproportionately affect young adult women. The research establishes a theoretical foundation by comprehensively reviewing literature on gender and power dynamics, female body image, ideals of female beauty, the connection between media and eating disorders in women, social media, and Instagram, with a specific focus on feminist perspectives and the impact of media on women's perceptions of their bodies. The purpose of the study is to investigate the relationship between appearance-oriented Instagram accounts and the risk of eating disorders among young adult women. The experiment study examines the influence on body image, body satisfaction, self-esteem, mood, and drive for thinness and explores the relationship between appearance-oriented Instagram accounts and eating disorders. The main hypotheses of this study propose that extensive exposure to appearance-oriented accounts on Instagram has a negative impact on mood, self-esteem, body image, and increases the likelihood of developing eating disorders.