İstanbul'da yaşayan bireylerde sigara bağımlılığı ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between smoking addiction and childhood traumas in individuals living in İstanbul
  1. Tez No: 969055
  2. Yazar: EMİNE ERFİDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÜNÜBOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı travmaları, Childhood traumas
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma Türkiye Salgın Dönemi Bağımlılık ve Ruh Sağlığı Haritası Projesi (TURBAHAR COVID-19) kapsamında İstanbul'da yaşayan bireylerde sigara bağımlılığı ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada demografik bilgiler ve sigara kullanımı arasındaki ilişki bulguları yer almaktadır. Katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi, sosyoekonomik durumu ve sosyodemografik verileri bu çalışmada kullanılmıştır. Sigara bağımlılığı ve çocukluk çağı travmaları arasındaki ilişki incelenirken Çocukluk Çağı Travması Anketi (CTQ-28) ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi (FNBT) ile elde edilen sonuçlar karşılaştırılmıştır. Araştırma Türkiye'de yaşayan 15 yaşını doldurmuş, gönüllü ve anketleri doldurulmasına engel olacak bir problemin olmadığı tespit edilen katılımcılar ile yürütülmüştür. TURBAHAR COVID-19 kapsamında yürütülmekte olan bu araştırmaya çocukluk çağı travması ölçeğinin kullanıldığı 2460 katılımcı dahil olmuştur. Katılımcıların 753'ü erkek, 1707'si kadınlardan oluşmaktadır. Araştırmadaki verilerin toplanmasında Çocukluk Çağı Travma Ölçeği, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi ve sosyodemografik bilgilerin sağlanması için Sosyodemografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Elde edilen veriler Spearman Korelasyonu, Anova ve T-Test kullanılarak oluşturulmuştur ve çalışmanın analizleri SPSS-21 programı ile yapılmıştır. Analiz sonucunda elde edilen bilgilere göre araştırmamızda sigara kullanım oranı erkeklerde daha fazla bulunmuştur. Eğitim düzeyi açısından incelendiğinde üniversite mezunlarında sigara kullanım oranı yüksekken eğitim düzeyi ile sigara kullanım oranı doğru orantılı ilerlemektedir. Yaş açısından incelendiğinde 29 yaş ve altındaki katılımlarda sigara kullanım oranı diğer katılımcılara oranla daha yüksektir. Bulgular literatür doğrultusunda tartışılmıştır ve önerilerde bulunulmuştur. Literatüre bakıldığında İstanbul'da yaşayan bireylerde sigara bağımlılığını inceleyen çalışma sayısının sınırlı olmasından dolayı yaptığımız çalışma literatüre katkı sunacaktır.
Özet (Çeviri)
This research has done with the purpose of analysing the relationship between smoking addiction and childhood traumas on İstanbul residents in the context of Turkey Epidemic Addiction and Mental Health Map Project (TURBAHAR COVID-19). The research includes the findings of the relationship between demographic information and smoking. The gender, age, marital status, education level, socioeconomic status and sociodemographic data of the individuals were used in this study. While examining the relationship between smoking addiction and childhood traumas, the results obtained with the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) and the Fagerström Nicotine Dependence Test (FNBT) were compared. The research was carried out with participants who were over 15 years old living in Turkey, who were volunteers and who were not found to have a problem that would prevent them from completing the questionnaires. TURBAHAR This study which is being carried out within the scope of COVID-19, included 2460 participants using the childhood trauma scale. Of the participants, 753 were men and 1707 were women. Childhood Trauma Scale, Fagerström Nicotine Addiction Test and Sociodemographic Information Form were used to provide sociodemographic information. The obtained data were created using Spearman Correlation, Anova and T-Test, and the analyzes of the study were made with the SPSS-21 program.According to the information obtained as a result of the analysis, the rate of smoking in our study was found to be higher in men. When examined in terms of education level, the rate of smoking among university graduates is high, while the rate of education and smoking progresses in direct proportion. When examined in terms of age, the rate of smoking is higher in the participants aged 29 and younger than the other participants. The findings were discussed in line with the literature and recommendations were made. When we look at the literature, our study will contribute to the literature because the number of studies examining cigarette addiction in individuals living in Istanbul is low.