Dubai ve İstanbul'daki üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarının karşılaştırılması
Comparison of Dubai and İstanbul university students' social stigma for receiving psychological help and attitutes towards receiving psychological help
  1. Tez No: 969061
  2. Yazar: SEDA SEVİMLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik yardım almaya yönelik tutum, sosyal damgalanma, üniversite öğrencileri, kültürler arası karşılaştırma, Attitudes toward psychological help seeking, social stigma, university students, cross-cultural comparison
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, Dubai ve İstanbul'daki üniversite öğrencilerinin psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma ve psikolojik yardım almaya ilişkin tutumlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Araştıma kapsamında, Psikolojik Yardım Alma Nedeniyle Sosyal Damgalanma Ölçeği (PYANSDÖ) ve Psikolojik Yardım Almaya İlişkin Tutum Ölçeği (PYAİTÖ-KF) ile kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları türkçe ve ingilizcedir. Araştırmanın evreni, 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai Emirliği'nde ve Türkiye'de İstanbul'da öğrenim gören 1.,2.,3. ve 4.sınıf lisans öğrencilerinden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, 80 Dubai ve 80 İstanbul'da eğitim gören toplam 160 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerin 60'ı erkek iken 100'ü kadındır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesi için anket yoluyla toplanan verilerin T-testi analizi SPSS 24 programı ile yapılmıştır. Analiz sonucuna bakıldığında, psikolojik yardım almaya ilişkin tutum ile sosyal damgalanma arasında pozitif ve zayıf korelasyon mevcut olduğu görülmektedir. İstanbul'da eğitim alan katılımcıların psikolojik yardım almaya ilişkin tutum ve psikolojik yardım alma nedeniyle sosyal damgalanma ölçeği puanlarının, Dubai'de eğitim alanlardan yüksek olduğu görülmüştür. Cinsiyet değişkenine bakıldığında, kadınların her iki ülkede de psikolojik yardım alma tutumlarının düşük iken, sosyal damgalanma algılarının erkeklerden yüksek olduğu görülmüştür. Sosyoekonomik düzey değişkeninde ise orta düzey katılımcıların, iyi sosyoekonomik düzeydeki katılımcılara göre, psikolojik yardım alma tutum ve sosyal damgalanma algılarının daha yüksek olduğu açığa çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to compare the attitudes of university students in Dubai and Istanbul towards social stigma and seeking psychological help due to psychological help. Within the scope of the research, Social Stigma due to Seeking Psychological Help Scale and Attitudes Regarding Seeking Psychological Help Scale and personal information form were used. Data collection tools used in the research are in Turkish and English. The universe of the research is the 1st, 2nd, 3rd and 4th year undergraduate students studying in Dubai Emirate of United Arab Emirates and Istanbul in Turkey in the 2021-2022 academic year. The sample of the research consists of 160 university students, 80 of whom are studying in Dubai and 80 in Istanbul. While 60 of the students participating in the study were male, 100 were female. In order to test the research hypotheses, the T-test analysis of the data collected through the questionnaire was made with the SPSS 24 program. Considering the results of the analysis, it is seen that there is a positive and weak correlation between the attitude towards seeking psychological help and social stigma. It has been observed that the attitudes due to receiving psychological help and the social stigma scale scores of the participants who study in Istanbul were higher than those who study in Dubai. Looking at the gender variable, it was seen that while women's attitudes towards seeking psychological help were lower in both countries, their perceptions of social stigma were higher than men's. In the socioeconomic level variable, it was revealed that the middle-level participants had higher psychological help-seeking attitudes and social stigma perceptions than the participants in the good socioeconomic level.