Diocaesarea tiyatrosu kırmızı astarlı seramikleri
Red-slipped ceramics of the theatre of Diocaesarea
- Tez No: 969075
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT AYDINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Diocaesarea, Tiyatro, Sigillata, Kırmızı Astarlı Seramik, Yerel Üretim, Diocaesarea, Theater, Sigillata, Red-Slip Pottery, Local Production
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Diocaesarea antik kenti, Dağlık Kilikia bölgesinde yer alan önemli yerleşim alanlarından birisidir. Bugün Mersin'in Silifke ilçesine bağlı olan Uzuncaburç mahallesinde bulunmaktadır. Roma Dönemi'nde Zeus Olbios Tapınağı etrafında şekillenen kent; bir tiyatro, tören kapısı (propylon), podyumlu tapınak, anıtsal çeşme (nymphaion), Tyche Tapınağı, kuzey kapısı ve gymnasion eklenerek Roma kenti statüsüne ulaşmıştır. Arkeolojik kazılar sayesinde Diocaesarea Tiyatrosu'nun ilk katının MS 164 yılında, caveası ile birlikte ikinci katının ise MS 193-235 arasında Severuslar Dönemi'nde inşa edildiği tespit edilmiştir. 2017 ve 2024 yıllarında Tiyatro'nun farklı sektörlerinde yapılan arkeolojik kazılar sonucunda, bu tez çalışmasının konusunu da oluşturan kırmızı astarlı seramiklerinin de içinde yer aldığı çok sayıda seramik buluntu tespit edilmiştir. Roma seramikleri arasında kaliteli seramik gruplarından biri olan Terra Sigillatalar, Diocaesarea Tiyatro buluntuları arasında yer alır ve bu çalışmada değerlendirileceklerdir. Bunlar kırmızı kaliteli kilden üretilmişlerdir ve kırmızı parlak astarlı kaplardır. Çalışmada ele alınacak bir diğer Tiyatro buluntusu grup ise Red Slip ya da kırmızı astarlı seramik olarak adlandırılır. Modern terminolojide Terra Sigillata olarak isimlendirilen seramik sınıfının ardılı olarak karşımıza çıkmaktadır. Sigillatalar, Doğu Sigillata A, Doğu Sigillata B, Doğu Sigillata C, Doğu Sigillata D ve yerel üretim sigilata seramiği olarak gruplanmıştır. Kırmızı astarlı seramikleri içerisinde ise Afrika, Phokaia, Kıbrıs ve yerel üretim kırmızı astarlı seramikleri belirlenmiştir. Bu seramik sınıfıları asından toplam 797 adet parça değerlendirilmiş; bunlardan 485 parça çizilmiş ve 397 parçanın ise ölçüleri alınarak istatistik olarak değerlendirilmiştir. İlk veri olarak en yoğun grubu MÖ 1- MS 1. yüzyıllar arasında görülen Doğu Sigillata A grubu oluşturmaktadır. Diğer önemli grup ise MS 1. yüzyıl- MS 7. yüzyıllar arasına tarihlenen kırmızı astarlı seramiklerdir. Tipolojik çalışmalar sonrasında sigillata ve kırmızı astarlı seramiklerin en yoğun tarih aralığının saptanmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Diocaesarea is one of the important ancient cities in the Rough Cilicia region. It is located in the Uzuncaburç neighborhood of the Silifke district of Mersin. The city, which was shaped around the Temple of Zeus Olbios during the Roman period, attained Roman city status with the addition of a theater, a ceremonial gate (propylon), a podium temple, a monumental fountain (nymphaion), a Temple of Tyche, the north gate, and a gymnasium. Archaeological excavations have determined that the first floor of the Diocaesarea Theater was built in 164 AD, and the second floor, including the cavea, was built between 193 and 235 AD during the Severan period. Archaeological excavations conducted in various sectors of the Theater in 2017 and 2024 yielded numerous ceramic finds, including the red-slip ceramics that form the subject of this thesis. Terra Sigillata, one of the finest ceramic groups among Roman ceramics, is found among the finds from the Diocaesarea Theater and will be evaluated in this study. These are made of high-quality red clay and feature glossy red slip vessels. Another group of theater finds to be examined in this study is called Red Slip, or red-slip pottery. In modern terminology, they are the successors of the ceramic class called Terra Sigillata. Sigillatas are grouped as Eastern Sigillata A, Eastern Sigillata B, Eastern Sigillata C, Eastern Sigillata D, and locally produced sigillata pottery. Among the red-slip pottery, red-slip pottery from Africa, Phocaea, Cyprus, and local production were identified. A total of 797 sherds were evaluated within these ceramic classes; 485 of these were drawn, and 397 were measured and statistically evaluated. The most abundant group, Eastern Sigillata A, dating from the 1st century BC to the 1st century AD, constitutes the primary data. Another important group consists of red-slip pottery, dating from the 1st century AD to the 7th century AD. Following typological studies, an attempt will be made to determine the most abundant date range for sigillata and red-slip pottery.