Allosterik öğrenme modeli ile tasarlanmış sosyal bilgiler 7. sınıf dersinin öğrencilerin sosyal bilgiler dersine yönelik tutumlarına, güdülerine ve akademik başarılarına etkisi
The effect of the 7th grade social studies course prepared according to the allestoric learning model on the social studies academic achievement of the students
- Tez No: 969079
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Allosterik öğrenme, Sosyal bilgiler eğitimi, Allosteric learning, Social studies education
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın temel amacı; 7. sınıf Kültür ve Miras ünitesi bağlamında allosterik öğrenme modeli ile hazırlanan Sosyal Bilgiler dersinin öğrencilerin tutumlarına, güdülerine ve akademik başarılarına olan etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, karma desene yürütülmüştür. Araştırmanın nicel kısmında yarı deneysel desen, nitel kısmında ise görüşme tekniği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2024-2025 eğitim öğretim yılında Rize il merkezinde yer alan bir devlet okulunda öğrenim gören 18 deney ve 18 kontrol grubu olmak üzere toplam 36 öğrenci oluşturmaktadır. Deneysel işlemler, SPSS 20.00 programı ile analiz edilirken nitel veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma neticesinde ulaşılan bulgular, allosterik öğrenme modeli ile ders işleyen deney grubu öğrencilerinin akademik başarı ve kalıcılık puanlarında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğunu göstermektedir. Bu durum allosterik öğrenme modelinin öğrencilerin akademik başarılarına olumlu katkı yaptığını göstermektedir. Tutum ve motivasyon puanları açısından bakıldığında deney grubu lehine istatiksel olarak anlamlı bir fark görülmemiştir. Araştırmanın nitel sonuçlarına göre ise deney grubu öğrencilerinin allosterik öğrenme modeli hakkında olumlu görüşler ortaya koyduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study is to reveal the effect of the Social Studies course prepared with the allosteric learning model in the context of the 7th grade Culture and Heritage unit on students' attitudes, motivations, and academic achievements. The study was conducted using a mixed design. A quasi-experimental design was used in the quantitative part of the study, while interviews were used in the qualitative part. The study group consisted of a total of 36 students, including 18 experimental and 18 control group students, who were enrolled in a public school in the center of Rize during the 2024-2025 academic year. The experimental procedures were analyzed using the SPSS 20.00 program, while the qualitative data were analyzed using content analysis. The findings of the study show that there is a statistically significant difference in the academic achievement and retention scores of the experimental group students who were taught using the allosteric learning model. This indicates that the allosteric learning model has a positive impact on students' academic achievement. In terms of attitude and motivation scores, no statistically significant difference was observed in favor of the experimental group. According to the qualitative results of the study, it was observed that the experimental group students expressed positive views about the allosteric learning model.