8. sınıf İngilizce dersinde allosterik (kombinasyonel) öğrenme modeliyle yapılan İngilizce öğretiminin akademik başarı ve İngilizce öğrenme tutumlarına etkisi
English teaching with allosteric (combinational) learning model in 8th grade English lesson academic achievement and its effect on English learning attitudes
  1. Tez No: 713259
  2. Yazar: ALİ ALBAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. OĞUZ KUTLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Allosterik öğrenme modeli, İngilizce öğretim programı, akademik başarı, tutum, Allosteric learning model, English curriculum, academic achievement, attitude
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu araştırmanın temel amacı Giordan'ın Allosterik Öğrenme Modeli temel alınarak hazırlanan İngilizce öğretim uygulamasının ilköğretim sekizinci sınıf İngilizce dersinde öğrencilerin akademik başarılarına ve öğrenmeye yönelik tutumlarına etkisini belirlemektir. Deneysel araştırma desenlerinden öntest sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılarak gerçekleştirilen araştırmada, deney grubuna Allosterik Öğrenme Modeliyle öğretim, kontrol grubuna ise MEB'in mevcut öğretim yöntemi kullanılarak sekizinci ünite olan“Chores”ünitesinin anlatımı gerçekleşmiştir ve gruplar arasındaki akademik başarı farkı araştırılmıştır. Araştırmanın nicel boyutunda, Kazazoğlu (2013) tarafından geliştirilen“İngilizce Dersine Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırma, 2020-2021 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Şanlıurfa'ya ait Bozova ilçesinin Koçhisar köyünde bulunan Koçhisar Ortaokulu'nun 8-A ve 8-B grupları ile Şanlıurfa İl Milli Eğitim Müdürlüğünden araştırma için gerekli izinler alınarak yürütülmüştür. Araştırma sırasında deney grubunda 30, kontrol grubunda ise 27 ve toplamda 57 öğrenci katılmıştır. Grupların dersleri araştırmacı tarafından yürütülmüş ve araştırma altı hafta sürmüştür. Öğretim gerçekleşmeden önce ve gerçekleştikten sonra öğrencilere akademik başarı testi uygulanmış olup elde edilen veriler SPSS for Windows 11.5 paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi sonucunda allosterik öğrenme modeliyle eğitim gören deney grubunun son testte akademik başarısı istatiksel olarak anlamlı bir artış gösterirken, kontrol grubunda anlamlı bir fark ortaya çıkmamıştır. Ek olarak, kalıcılık testi başarı puanları açısından deney ve kontrol grupları arasındaki farkın istatiksel olarak anlamlı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, the effect of the English teaching practice which is based on Giordan's allosteric learning model, on the students' academic achievement and attitudes towards learning in the eighth grade English course in secondary education was examined. Within this research, conducted by using the pre-test, post-test control experimental design with control group, one of the experiemntal research designs, teaching to experimentation group by allosteric learning model, and the eight unit“Chores”was taught to control group using the current teaching method of the Ministry of National Education and the difference in academic achievement between the groups was investigated. In the quantitative dimension of the research, the“Attitude Scale Towards English Lesson”developed by Kazazoğlu (2013) was used. The research was conducted with 8-A and 8-B classrooms of Koçhisar Middle School in the village of Koçhisar which is located in Bozova/Şanlıurfa during the second semester of the 2020-2021 academic year by obtaining necessary permission for research from Şanlıurfa Provincial Directorate of National Education. During the research, 30 students in the experimental group, 27 students in the control group and 57 students in total participated. The courses of the classrooms were conducted by the researcher and the research lasted for six weeks. Data gathered by application of achievement test before and after the teaching took place and was analyzed by using SPSS-11.5 program. As a result of the analysis of the data obtained from the research, while the academic achievement of the experimental group trained with the allosteric learning model showed a statistically significant increase, there was no significant difference in the control group. In addition, it was concluded that the difference between the experimental and control groups in terms of permanence test success scores was not statistically significant.