Kültürel süreklilik bakımından kuş evleri ve güvercinliklerin önemi
The importance of bird houses and dovecotes in terms of cultural sustainability and tourism
- Tez No: 969081
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN ÜNSER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Kuş Evleri, Güvercinlikler, Kültürel Turizm, Ekoturizm, Sustainability, Bird Houses, Dovecotes, Cultural Tourism, Ecotourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Turist Rehberliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türk kültüründe kuşlara ve doğaya duyulan sevginin mimariye yansıyan özgün örneklerinden olan kuş evleri ve bezemeli güvercinlikler üzerinden, hayvan sevgisinin estetik ve kültürel boyutuna dikkat çekmeyi amaçlamaktadır. Yapıların yalnızca belgelenmesi değil, aynı zamanda bu yapılara yüklenen anlamın, tarihsel bağlam ve kültürel süreklilik içinde değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Araştırma kapsamında, ülke genelinde tüm kuş evlerini ve güvercinlikleri kapsayan bir katalog çalışması yapılmamış, bunun yerine temsil gücü yüksek bir örneklem üzerinden bir inceleme yapılmıştır. Bu bağlamda, İstanbul'un Üsküdar ilçesindeki yedi cami ve bir sıbyan mektebinde yer alan kuş evleri ile Kapadokya Bölgesi'nde yer alan bezemeli güvercinlikler incelenmiştir. Özellikle güvercinlikler arasından bezemeli olanların seçilmesinin temel nedeni, bu yapıların binlerce yıllık geçmişine rağmen, Osmanlı döneminde estetik süslemelerle farklı bir anlam kazanmaya başlamasıdır. Bu sanatsal yaklaşım, Osmanlı kültüründe kuşlara duyulan sevginin ve doğaya verilen değerin mimari formlarla nasıl somutlaştığını gözler önüne sermektedir. Çalışmada elde edilen bulgular ışığında, seçilen yapıların kültürel miras değeri tartışılmış; ayrıca bu yapıların korunması ve turizme kazandırılması amacıyla turist rehberlerine yönelik tematik gezi rotaları önerilmiştir. Bununla birlikte, Kapadokya'daki bezemeli güvercinliklerin bölgedeki ekoturizm potansiyeli bağlamında değerlendirilmesi de çalışmanın yan hedefleri arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, çalışma ile kuş evleri ve güvercinliklerin sanatsal değerlerinin yanı sıra kültürel zenginlik ve toplumsal bir duyarlılığın ifadesi olarak dikkat çekerek bu konuya bir farkındalık kazandırmak hedeflenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to highlight the aesthetic and cultural dimensions of animal love through birdhouses and ornate dovecotes, unique architectural examples of the love for birds and nature in Turkish culture. The aim is not only to document the structures but also to evaluate the meanings attributed to them within their historical context and cultural continuity. The research did not involve a nationwide catalog of all birdhouses and dovecotes; instead, a highly representative sample was used. In this context, birdhouses located in seven mosques and one primary school in the Üsküdar district of Istanbul and decorated dovecotes located in the Cappadocia region were examined. The primary reason for selecting decorated dovecotes was that, despite their millennia-old history, these structures began to acquire a distinct meaning through aesthetic ornamentation during the Ottoman period. This artistic approach reveals how the love of birds and the value placed on nature in Ottoman culture were embodied in architectural forms. In light of the findings, the cultural heritage value of the selected structures was discussed, and thematic tour routes for tour guides were suggested to preserve and contribute to tourism. Furthermore, a secondary objective of the study was to evaluate the decorated dovecotes in Cappadocia in the context of the region's ecotourism potential.Qualitative research method was used in this study. Literature review, field observation and photo shooting were conducted. In this context, the study aims to raise awareness of birdhouses and dovecotes by drawing attention to their artistic value as well as their expression of cultural richness and social sensitivity.