Dolgu duvarların inşasında ve güçlendirilmesinde sürdürülebilir çimento esaslı kompozit betonun (ECC) kullanımının analitik olarak incelenmesi
Analytically investigation of sustainable cement-based composite concrete (ECC) usage for construction and retrofitting infill walls
- Tez No: 969096
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FURKAN BİRDAL, DOÇ. DR. HASAN DİLBAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme, Duvarlar, Güçlendirme, Malzeme bilimi, Statik yükleme, Sürdürülebilirlik, Reinforced concrete, Walls, Strengthening, Material science, Static loading, Sustainability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Beton, çimento, su ve agreganın belirli oranlarda karıştırılmasıyla elde edilen temel bir yapı malzemesidir. Bilimsel araştırmalar sonucunda çevreci ve sürdürülebilir beton türleri geliştirilebilmektedir. Çimento esaslı kompozit beton (Engineered Cementitious Composite- ECC), yüksek süneklik ve çatlak kontrolü sağlayan yenilikçi bir beton türü olarak bu kapsamda öne çıkmaktadır. Yapısal performans açısından ECC, özellikle yüksek dayanım ve uzun ömürlü kullanım avantajları sunmaktadır. Tez çalışmasında, yeni dolgu duvarların tasarımında yatay kapasitenin ve enerji sönümlemenin artırılması, mevcut dolgu duvarların ise pratik bir şekilde güçlendirilmesine yönelik ECC malzemesinin kullanımı araştırılmıştır. Yapısal sistemlerde dolgu duvarların taşıyıcılık özelliği genellikle göz ardı edilmekte ve yalnızca düşey yük olarak hesaplara dahil edilmektedir. Ancak bilimsel araştırmalar ve saha gözlemleri dolgu duvarların yatay yükler açısından yapısal sistemde önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Çalışma kapsamında öncelikle sürdürülebilir ECC üzerine detaylı bir literatür araştırması yapılmış, tasarıma yönelik karışım içerikleri belirlenmiştir. Sürdürülebilir bir ECC karışımı için basınç ve eğilme testleri sonucunda mekanik özellikler açısından maksimum değere sahip, birim hacim ağırlığı optimum olan karışım analitik çalışmalara esas olarak seçilmiştir. Analitik çalışmalar kapsamında, mekanik ve fiziksel özellikleri belirlenen sürdürülebilir ECC kullanılarak SAP2000 yazılımı ile çerçeve analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizlerde, yeni inşa edilecek dolgu duvarlarda ECC'den üretilmiş birim eleman kullanımı ve mevcut dolgu duvarlarda ECC ile güçlendirmenin etkisi statik itme analizi ile incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Concrete is a fundamental construction material obtained by mixing cement, water, and aggregate in specific proportions. Through scientific research, environmentally friendly and sustainable types of concrete can be developed. One such innovative material is Engineered Cementitious Composite (ECC), which stands out for its high ductility and crack control capabilities. In terms of structural performance, ECC offers significant advantages, particularly in terms of high strength and long-term durability. The thesis investigates the use of ECC material to enhance the lateral load capacity and energy dissipation in the design of new infill walls, as well as to provide a practical method for strengthening existing infill walls. In structural systems, the load-bearing capacity of infill walls is often neglected and considered only as vertical load in calculations. However, scientific studies and field observations have demonstrated that infill walls play a significant role in resisting lateral loads within structural systems. As part of this study, a comprehensive literature review on sustainable ECC was conducted, and mix designs were developed accordingly. Based on compressive and flexural tests, the ECC mixture with the highest mechanical performance and optimal unit weight was selected for analytical studies. Using the mechanical and physical properties of the sustainable ECC, frame analyses were performed with SAP2000 software. In the analyses, the use of ECC-produced unit elements in newly constructed infill walls and the effect of ECC retrofitting on existing infill walls were examined using pushover analysis.