Dijital sanat bağlamında sürrealist illüstrasyonlar
Surrealist illustrations in the context of digital art
  1. Tez No: 969102
  2. Yazar: SEZGİ NUR ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEHRAN DİLMAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital İllüstrasyonlar, Dijital Sanat, Sanat ve Teknoloji, Sürrealist İllüstrasyon, Sürrealizm, Art and Technology, Digital Art, Digital Illustration, Surrealism, Surrealist Illustration
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
Özet
Dijital çağın sanat sahnesinde, sürrealizmin etkileri, geleneksel illüstrasyon anlayışının dijital dünyaya uyum sağlamasıyla birlikte daha görünür ve güçlü bir şekilde ortaya çıkmıştır. Dijital teknolojilerin sağladığı sınırsız olanaklar, sanatçılara hayal güçlerini çok daha özgür bir biçimde ifade etme fırsatı sunarken, aynı zamanda sanatın geleneksel sınırlarını zorlayarak yeni estetik arayışlara kapı aralamıştır. Teknolojinin sunduğu imkanlar sayesinde, sanatçılar artık yaratım süreçlerini daha özgür bir zeminde gerçekleştirebilmekte ve sürrealizmin dijital ortamda yeniden şekillenen çağdaş yüzünü inşa edebilmektedir. Bu gelişmeler, dijital sürrealist illüstrasyonların günümüzde yalnızca bir sanat biçimi değil, aynı zamanda güçlü bir anlatım aracı olarak hızla önem kazandığını göstermektedir. Bu çalışmada dijital sanat ve sürrealist illüstrasyonların teorik temelleri, tarihsel gelişim süreçleri ve sanat üzerindeki etkileri detaylı bir şekilde ele alınmış, bu iki alanın birbirini nasıl dönüştürdüğü kapsamlı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmanın amacı, dijital sanat ile sürrealist illüstrasyonlar arasındaki etkileşimi disiplinler arası bir bakış açısıyla değerlendirmek ve sanatın dijitalleşme sürecinde ortaya çıkan yeni estetik yaklaşımları bilimsel bir çerçevede ortaya koymaktır.
Özet (Çeviri)
In the digital age art scene, the influences of surrealism have become more visible and powerful as the traditional understanding of illustration adapts to the digital world. The unlimited possibilities provided by digital technologies offer artists the opportunity to express their imagination in a much freer way, while also challenging the traditional boundaries of art and opening the door to new aesthetic explorations. Thanks to the opportunities presented by technology, artists can now carry out their creative processes on a freer ground and build the contemporary face of surrealism reshaped in the digital environment. These developments demonstrate that digital surrealist illustrations have rapidly gained importance today not only as a form of art but also as a powerful means of expression. In this study, the theoretical foundations, historical development processes, and impacts on art of digital art and surrealist illustrations have been examined in detail, and how these two fields transform each other has been comprehensively explored. The aim of the study is to evaluate the interaction between digital art and surrealist illustrations from an interdisciplinary perspective and to scientifically reveal the new aesthetic approaches emerging in the digitalization process of art.