Sınıf öğretmenlerinin bireysel girişimcilik yönelimleri ile öğretimsel liderlik davranışları arasındaki ilişki
The relationship between classroom teachers' individual entrepreneurial orientations and instructional leadership behaviors
  1. Tez No: 969111
  2. Yazar: TÜLAY ZENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUNCAY ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: öğretmen, girişimcilik, bireysel girişimcilik, liderlik, öğretimsel liderlik, yönelim, teacher, entrepreneurship, individual entrepreneurship, leadership, instructional leadership, orientation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin bireysel girişimcilik yönelimleri ile öğretimsel liderlik davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışmada nicel araştırma modellerinden biri olan ilişkisel tarama deseni kullanılmıştır. Öğretmen Kişisel Bilgi Formu, Bireysel Girişimcilik Yönelimi Ölçeği, Öğretimsel Liderlik Davranışları Ölçeği veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Ankara'nın Pursaklar ilçesinin merkezinde bulunan 14 resmi ilkokulda görevli 196 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Ölçeklerden elde edilen basıklık ve çarpıklık değerlerinin -3 ile +3 arasında olduğu görülmüştür. Bu da normal dağılım için yeterli bulunmuştur. Bu nedenle veriler parametrik test teknikleri olan ANOVA, t testi, korelasyon ve regresyon teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin bireysel girişimcilik yönelimlerinin öğretimsel liderlik davranışlarının anlamlı bir yordayıcısı olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between classroom teachers' individual entrepreneurial orientations and instructional leadership behaviors. Thus, a correlational survey design, whichc is one of the quantitative research models, was used in the study. As for data collection, The Teacher Personal Information Form, the Individual Entrepreneurial Orientation Scale, and the Instructional Leadership Behaviors Scale were used. 196 classroom teachers who were working at 14 public primary schools, located in the center of the Pursaklar district of Ankara during the 2023-2024 academic year constituted the study group. The kurtosis and skewness values obtained from the scales were found to be between -3 and +3, which was deemed sufficient for a normal distribution. Therefore, the data were analyzed using parametric test techniques such as ANOVA, t-test, correlation, and regression. This study has revealed that classroom teachers' individual entrepreneurial orientations have been a significant predictor of their instructional leadership behaviors.