Uzaktan eğitimde ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerilerinin gelişimine yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesi
Determining the opinions of science teachers on the development of entrepreneurship skills of secondary school students in distance education
- Tez No: 712342
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDAT UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik becerileri, uzaktan eğitim, fen eğitimi, Entrepreneurship skills, distance education, science education
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmanın amacı Uzaktan eğitimde ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerilerinin gelişimine yönelik fen bilimleri öğretmenlerinin görüşlerinin belirlenmesidir. Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye'nin çeşitli illerinde özel ve devlet okullarında çalışmakta olan Covid-19 Salgını kapsamında alınan tedbirler nedeniyle eğitimlerine uzaktan eğitim yöntemiyle devam eden farklı sınıf seviyelerindeki 104 fen bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Katılımcıların 82'si kadın 22'si erkek öğretmenlerden oluşmaktadır. Katılımcıların 86'sı devlet okullarında görev yaparken 18 katılımcı özel okul, dershane, etüt merkezi gibi kurumlarda görev yapmaktadır. Araştırmada ardışık açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Çalışmada nicel verilerin toplanmasında“Ölçek”ve nitel verilerin toplanmasında“Görüşme”yöntemleri kulanılmıştır. Ölçekler“Google Forms”üzerinden oluşturularak katılımcılara sosyal medya ve telefon ile ulaştırılmıştır. Ölçekler üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm“Kişisel Bilgiler”i, ikinci bölüm“Bireysel Girişimcilik Algı Ölçeği”ni, üçüncü bölüm“Öğretmenlerin Uzaktan Eğitim Algıları Ölçeği”ni içermektedir. Ölçeklerden sonra gönüllü olan 9 katılımcı ile tercihleri doğrultusunda seçmiş oldukları görüşme yöntemi (telefon, skype, whatsapp) ile uygun oldukları gün ve saatte“mülakat soruları”yöneltilerek 15- 20 dk süren görüşme yapılmış ve görüşleri kişisel bilgileri gizli kalacak şekilde veri metinleri haline getirilerek kaydedilmiştir. Bulgular bölümünde görüşmelerden doğrudan alıntılar yapılarak desteklenmiştir. Elde edilen nicel bulgular betimsel istatistik ve elde edilen nitel bulgular içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sonuç olarak; Öğretmenlerin birçoğunun girişimcilik ve girişimcilik becerileri kavramlarını sözlükteki anlamı kadar bildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Girişimcilik becerileri hakkında bilgi verildiğinde girişimcilik becerilerine yönelik soruları ne olduğunu bilerek cevaplamışlardır. Girişimcilik becerilerinin fen bilimleri derslerinde uygun yöntem ve tekniklerle (ev malzemeleri kullanılarak oluşturulan deney, proje, probleme dayalı öğrenme, tartışma, iş birlikli öğrenme, problem çözme, STEM etkinlikleri gibi) kazandırılıp geliştirilebileceği sonucuna ulaşılmıştır. Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler teknik aksaklıklar, alt yapı, iletişim, motivasyon eksikliği, veli baskısı, öğrencinin derse az katılıması, öğrencinin dikkatinin dağılması farklı uğraşlara yönelmesi, öğretmenlerin teknolojik donanım olarak kendilerini yetersiz hissetmesi gibi sorunlarla karşılaşmışlardır. Yaşanan bu durumların öğrencilerin girişimcilik becerileri üzerinde hem olumlu hem de olumsuz etki oluşturduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sorunlara yönelik alt yapı sorunlarının, teknik aksaklıkların, iletişim, motivasyon, öğrencinin derse katılımını artırmaya, dikkatini derse çekmeye, MEB' e bağlı olarak alınacak kararlarda planlı olmaya yönelik çözüm önerilerinde bulunmuşlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the views of science teachers on thedevelopment of entrepreneurship skills of secondary school students in distance education. For this purpose, answers to sub-questions were sought. The study group of the research consists of 104 science teachers at different grade levels, working in private and public schools in various provinces of Turkey, who continue their education with the distance education method due to the measures taken within the scope of the Covid-19 Outbreak. 82 of the participants are female and 22 are male teachers.While 86 of the participants work in public schools, 18 participants work in institutions such as private schools, private teaching institutions and study centers. In the research, sequential explanatory mixed design was used. In the study,“Scale”methods were used to collect quantitative data and“Interview”methods were used to collect qualitative data. The scales were created on“Google Forms”and delivered to the participants via social media and telephone. The scales consist of three parts.The first part includes“Personal Information”, the second part includes the“Personal Entrepreneurship Perception Scale”, the third part includes the“Distance Education Perceptions Scale of Teachers”. After the scales, an interview lasting 15-20 minutes was conducted with 9 participants who volunteered by asking“interview questions”on the appropriate day and time with the interview method (phone, skype, whatsapp) they chose in line with their preferences, and their opinions were recorded by converting them into data texts in a way that their personal information would be confidential. . In the findings section, direct quotations from the interviews were supported. The quantitative findings obtained were analyzed by descriptive statistics and the qualitative findings obtained by content analysis method. In conclusion; It was concluded that most of the teachers knew the concepts of entrepreneurship and entrepreneurship skills as much as the meaning in the dictionary. When they were given information about entrepreneurship skills, they answered the questions about entrepreneurship skills knowing what it was. It has been concluded that entrepreneurship skills can be gained and developed in science lessons with appropriate methods and techniques (experiments, projects, problem-based learning, discussion, cooperative learning, problem solving, STEM activities created using household materials). In the distance education process, teachers faced problems such as technical problems, infrastructure, communication, lack of motivation, parental pressure, less participation of the students in the lesson, distraction of the student, turning to different occupations, and teachers' feeling inadequate as technological equipment. It has been concluded that these situations have both positive and negative effects on the entrepreneurship skills of the students. They suggested solutions for infrastructure problems, technical problems, communication, motivation, increasing the student's participation in the lesson, drawing attention to the lesson, and being planned in the decisions to be taken depending on the Ministry of National Education.