Lisans ve lisans üstü öğrencilerinde bağlanma, dolaylı utanma ve bilişsel esneklik arasındaki ilişki: Uluslararası bir inceleme
The relationship between attachment, vicarious embarrassment and cognitive flexibility of undergraduate and graduate students: An international review
  1. Tez No: 969123
  2. Yazar: GÜLŞAH ÖZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA DUYGU KAYA YERTUTANOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlanma, Bilişsel Esneklik, Dolaylı Utanma, Attachment, Cognitive Flexibility, Vicarious Embarrassment
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, bağlanma, bilişsel esneklik ve dolaylı utanma düzeyleri uluslararası bir araştırma yürütülerek incelenmiştir. Araştırmaya 95 Türk ve 98 Belçikalı lisans ve lisansüstü seviyesinde öğrenci katılmıştır. Öğrencilere, sosyodemografik bilgi formu, Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri (YİYE-II), Dolaylı Utanma Ölçeği ve Bilişsel Esneklik Ölçeği uygulanmıştır. Katılımcılara anketler çevrimiçi soru formları şeklinde ulaştırılmıştır. Belçikalı öğrencilere anket soruları İngilizce verilmiştir. Araştırma bulgularına göre, Türk öğrencilerde kaygılı bağlanma ve dolaylı utanma arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır (r=.298, p<.01), ayrıca, kaçınmacı bağlanma ve bilişsel esneklik arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişki saptanmıştır (r= -.404, p<.001). Öte yandan, Belçikalı öğrencilerde kaygılı bağlanma stili ile dolaylı utanma (r=.186, p>.05) ve kaçınmacı bağlanma stili ile bilişsel esneklik (r=-.065, p>.05.) düzeyleri arasında anlamlı ilişkisi saptanmamıştır. Türk öğrenciler arasında erkeklerde bilişsel esneklik puanları kadınlardan yüksek bulunurken, Belçikalı kadın öğrencilerde bilişsel esneklik puanları erkeklerden daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca, Türk ve Belçikalı öğrencilerin kaygılı bağlanma (r= -.060, p>.05.), kaçınmacı bağlanma (r= -.016, p>.05), bilişsel esneklik (r=.026, p>.05) ve dolaylı utanmadan (r=.174, p>.05) aldıkları puanları arasında anlamlı düzeyde ilişki bulunmamıştır. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda Türk ve Belçikalı öğrencilerin sosyokültürel farklılıklara bağlı olarak sosyodemografik özellikler ile bağlanma, bilişsel esneklik ve dolaylı utanma düzeylerinde farklılık olabileceği tahmin edilmektedir. Sonuçların ileri araştırmalarla desteklenebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the levels of attachment, cognitive flexibility and vicarious embarrassment were examined by conducting an international study. 95 Turkish and 98 Belgian undergraduate and graduate students participated in the research. Sociodemographic information form, Experiences in Close Relationships Questionnaire (ECR-Q-II), Vicarious Embarrassment Scale and Cognitive Flexibility Scale were applied to the students. Questionnaires were delivered to the participants as online questionnaires. The survey questions were given to Belgian students in their English versions. According to the research findings, a positive and significant relationship was found between anxious attachment and vicarious embarrassment in Turkish students (r=.298; p<.01). In addition, a negative and significant relationship was found between anxious attachment and cognitive flexibility (r=-.404; p<.001). On the other hand, no significant relationship was found between anxious attachment style and vicarious embarrassment (r=.186, p>.05) and avoidant attachment style and cognitive flexibility (r=-.065, p>.05.) levels in Belgian students. Among Turkish students, cognitive flexibility scores were higher in males than females, while cognitive flexibility scores were higher in Belgian female students than in males. In addition, Turkish and Belgian students had anxious attachment (r= -.060, p>.05.), avoidant attachment (r= -.016, p>.05), cognitive flexibility (r=.026, p>.05) and vicarious embarrassment (r=.174, p>.05) scores were not significantly correlated. In line with the results obtained, it is estimated that there may be differences in sociodemographic characteristics, attachment, cognitive flexibility and vicarious embarrassment levels of Turkish and Belgian students depending on sociocultural differences. It is thought that the results can be supported by further research.