Ulus devlet sürecinde Türk Ocakları
Türk Ocakları in the nation state process
- Tez No: 969138
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SILA SABANCILAR EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Devlet, Fikir akımları, Modernleşme, Ulusal devlet, State, Modernization
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Devlet, yeryüzünde binlerce yıldır varlığını sürdüren köklü bir toplumsal ve siyasal yapıdır. Devlet kavramı, Antik Yunan'dan itibaren düşünsel bir zeminde ve farklı dönemlerde farklı şekillerde tanımlanmıştır. Özellikle Avrupa'da meydana gelen reform hareketleri ve Aydınlanma Çağı'yla devlet kavramı dünyevi bir nitelik kazanmaya başlamıştır. Böylece siyasal düşünce yön değiştirmiş, ulus devletin kurumsal ve ideolojik temelleri oluşmuştur. Fransız Devrimi ile egemenliğin kaynağı, yurttaşlık hakları ve devlet tanımı değişmiştir. 19. yüzyıldan itibaren Osmanlı Devleti, toprak kayıpları, savaşlar ve ekonomik sorunlarla birlikte Fransız Devrimi'nin etkisiyle modernleşme sürecine girmiştir. Osmanlı'da Tanzimat ve Meşrutiyet dönemleriyle birlikte başlayan merkeziyetçi ve modernleşme odaklı reformlar, devletin yapısal dönüşümünü sağlamıştır. Bu dönemde, Osmanlı Devleti'nde fikir akımları, basın-yayın faaliyetleri ve modernleşme hem düşünsel hem de kurumsal temellerini atmıştır. 1912 yılında Türk Ocakları da bu sürecin örgütlü bir ifadesi olarak kurulmuştur. Türk Ocakları kuruluşundan itibaren milli kimliğin güçlendirilmesi, halkın eğitilmesi, dil birliği, yayın faaliyetleri ve yurttaşlık bilincinin oluşturulması gibi alanlarda aktif rol oynamıştır. Bunun yanı sıra, Millî Mücadele döneminde Atatürk'ün desteğiyle Türk Ocakları, devlet ve halk arasındaki etkileşimi sağlamıştır. Nitekim bu çalışmada, devlet kuramları, bu kuramların gelişimine katkı sunan düşünürler ve tarihsel süreç birlikte ele alınmıştır. Bu doğrultuda, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçiş sürecinde devlet anlayışında hangi yapısal dönüşümlerin yaşandığı? Osmanlı Devleti'nin son döneminde ortaya çıkan fikir akımları, Türk Ocaklarının Osmanlı Devleti'ndeki faaliyetleri, erken Cumhuriyet döneminde Türk Ocaklarının ideolojik ve kültürel sürecindeki katkıları üzerinden Türk Ocaklarının ulusdevlet inşasındaki rolü ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The state is a deep-rooted social and political structure that has existed on earth for thousands of years. The concept of state has been defined in different ways on an intellectual ground and in different periods since Ancient Greece. Especially with the reform movements in Europe and the Age of Enlightenment, the concept of state started to gain a secular character. Thus, political thought changed direction and the institutional and ideological foundations of the nation state were formed. With the French Revolution, the source of sovereignty, citizenship rights and the definition of the state changed. From the 19th century onwards, the Ottoman Empire entered a process of modernisation under the influence of the French Revolution along with territorial losses, wars and economic problems. The centralist and modernisation-oriented reforms that started with the Tanzimat and Constitutional Monarchy periods in the Ottoman Empire ensured the structural transformation of the state. In this period, intellectual movements, presspublication activities and modernisation in the Ottoman Empire laid both intellectual and institutional foundations. In 1912, the Turk Ocakları were established as an organised expression of this process. Since its foundation, the Turk Ocağı have played an active role in areas such as strengthening national identity, educating the public, language unity, publishing activities and raising civic awareness. In addition, during the period of the National Struggle, with the support of Atatürk, the Türk Ocakları ensured the interaction between the state and the people. Thus, in this study, the theories of the state, the thinkers who contributed to the development of these theories and the historical process are discussed together. In this direction, which structural transformations were experienced in the understanding of the state during the transition from the Ottoman Empire to the Republic? The intellectual movements that emerged in the last period of the Ottoman Empire, the activities of the Türk Ocakları in the Ottoman Empire, the role of the Turk Ocağı in the construction of the nation-state in the early Republican period through the contributions of the Turk Ocakları in the ideological and cultural process are discussed.