Aile sisteminde zihinsel kurguların duygu düzenleme becerileri ve kaçınma davranışlarıyla ilişkisi
The relation of mental fictions with emotion regulation skills and avoiding behaviors in the family system
- Tez No: 969162
- Danışmanlar: PROF. DR. EBULFEZ SÜLEYMANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: zihinsel kurgu, kaçınma, bağlanma, aile sistemleri, üçgenleşme, mental fiction, avoidance, attachment, family systems, triangulation
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Ana Bilim Dalı
Özet
İnsanın anne karnına düşmesi ile başlayan bağlanma süreci; dünyaya geldikten sonra da hızla yeni bağlar kurularak güçlenmektedir. Dış dünyadan gelen her bir yeni verinin insanın öğrenme sürecine katkısı ile zihinsel bağlantılar kurulur. Böylelikle bireyin yaşam deneyimlerine göre şekillenen anlam bulma süreci, kendi içinde beslenerek büyümeye devam eder. Bireyin gelişim sürecinde bağlanma kadar güçlü bir diğer mekenizma ise savunma mekanizmasıdır. En yaygın savunma mekanizmalarından biri olan kaçınma, çatışmaya maruz kalan oragizmanın, bu durumdan kurtulabilmek için gerçekleştirdiği eylemler olarak tanımlanabilir. Tehlikenin var olduğu bir durumda kaçınmak, hayatta kalmayla ilişkili ve oldukça işlevsel bir davranıştır. Ancak gerçek bir tehlikenin var olmadığı durumlarda kaçınma davranışı, kişinin sorunla baş edebilmek için daha sağlıklı ve işlevsel yöntemleri geliştirmelerine engel olur. Bu durum devam ettiğinde içselleştirilir, davranış kalıplarına dönüşür. Kaçınma davranışı aile sistemindeki bireyler arasında iletişim sorunlarına ve duygu bariyerlerinin oluşmasına neden olmaktadır. Araştırmada incelenecek olan bir diğer kavram ise“Zihinsel kurgu”dur. Zihinsel kurgu, kavramı için insan beyninin metaforlarla anlamlandırma sistemi ifadesini kullanmak yerinde olacaktır. Benliğin inşası sürecinde zihne dışarıdan girecek olan veriler önceki bilgilerle eşleştirilerek anlamlandırılır. Bu durum tanıma ve güven gibi olguların benlikte yer edinmesi için gereklidir. Hikâye kurgusunun baştan sona hafızada tutulabilmesi zihinsel gelişimin ilerlemesine işaret eder. Zihinsel kurgu, çok temel öz savunma davranışlarından biri olan kaçınma ile yakından ilişkilidir. Bu çalışmanın amacı; insanın anlam oluşturma sürecinde (bilinçli ya da bilinçsiz) geliştirdiği yaşam becerilerinin ve savunmaların, duygularını düzenleme doğrultusunda nasıl işlediğinin ve zihinsel kurgu mekanizmasının davranışlarına etkisini incelemektir.
Özet (Çeviri)
The connecting process which begins with a person falling into the mother'swomb, becomes stronger by establishing new ties rapidly after he is born. Mental coonections are established with the contribution of each new data from the outside world to the learning process of human beings. Thus, the process of finding meaningwhich is shaped accordingto life experiencescontinues to grow by being fed within itself. Another mechanism as strong as attachment in the development process of the individual is the defense mechanism. Avoidance which is one of the most common defense mechanisms, can be defined as the actions making by the organism exposed to the conflict to get rid of this situation. Avoidance in a situation where the danger exists is a highly functional behavior associated with survival. However, in situations where there is no real danger the behavior of avoidance prevents the person from developing healthier and more functional ways to cope with the problem. When this situation continues it becomes internalized and turns into behavioral patterns. Avoidance behavior causes communication problems and emotional barriers between individuals in the family system. Another concept that will be analyzed in this research is mental fiction. For the mental fiction, it would be appropriate to use the expression system of the human brain make sense with metaphors. During the construction of the selfness, the data that will enter the mind from the outside are matched with the previous informtion to make sense of it. This situation is necessary for the facts such as recognition and trust to take place in the selfness. The ability to keep in the memory the story fiction from start to end indicates the progress of mental development. The mental fiction is closely related to avoidance which is one of the most basic self-defense behaviors. The purpose of this study is to examine how the life skills and defenses developed by human beings in the process of creating meaning function in the direction of regulating their emotions and the effect of the mental fiction mechanism on their behaviors.