Tekli diş eti çekilmelerinde uygulanan iki farklı greft elde etme tekniğinin klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of two different graft harvesting techniques applied in single gingival recessions
- Tez No: 969161
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EZGİ GÜRBÜZ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Bağ dokusu, diş eti çekilmesi, greftler, periodonsiyum, Connective tissue, gingival recession, grafts, periodontium
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, anterior ve premolar dişlerdeki tekli çekilmelerde, deepitelize gingival ünite greftinin (dGÜG) kök kapama oranını deepitelize serbest diş eti grefti (dSDG) ile karşılaştırmak, her iki tekniğin klinik ve dijital parametreler üzerindeki etkilerini incelemek ve hasta merkezli sonuçları değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu prospektif, randomize kontrollü, bölünmüş ağız tasarımına sahip çalışmaya Ağustos 2023 ile Ocak 2024 tarihleri arasında kliniğimize başvuran, bilateral Miller sınıf I ve II tekli diş eti çekilmeleri bulunan hastalar dahil edildi. Dahil edilen hastalara intraoral deepitelizasyonla elde edilen dGÜG (test) ve dSDG (kontrol) ayrı seanslarda koronale pozisyone ve trapezoidal flep tasarımı ile uygulandı. Cerrahi sırasında greft boyutuna ait parametreler değerlendirildi. Post operatif birinci haftada alıcı ve verici sahadaki ağrı ve kanamaya dair hasta değerlendirmeleri alınırken, birinci ayda verici sahadaki epitelizasyon ve renk uyumu incelendi. Post-operatif üç ve altı aylık dönemlerde ise tam kök kapanması (TKK), kök kapanma yüzdesi (KKY), klinik ataçman seviyesi (KAS), diş eti kalınlığı (DK), keratinize diş eti genişliği (KDG), vestibül derinlik (VD) klinik olarak değerlendirildi. Başlangıç ile altıncı ay arasında alıcı sahadaki doğrusal boyut değişimi (DBD) dijital olarak incelendi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 32,87±8,28 olan 14 kadın ve 1 erkek hasta katıldı. Test grubunda greft kalınlığı kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazlaydı (p=0,027). Gruplar arasında post-operatif ağrı, alıcı sahanın kanaması, epitelizasyon ve renk uyumu açısından farklılık görülmezken verici sahanın kanaması test grubunda anlamlı olarak azaldı (p=0,003). Test ve kontrol gruplarında altıncı ayda TKK sırasıyla %86,7 ve %73,3 olarak izlenirken KKY ise %95,00±15,81 ve %75,00±35,36 idi. Üçüncü ve altıncı ayda gruplar arasında TKK, KKY, KAS, KDG ve VD açısından anlamlı farklılık görülmezken, DK test grubunda kontrol grubuna göre daha belirgin artış gösterdi (p<0,001). DBD ise test grubunda anlamlı düzeyde daha yüksek tespit edildi (p=0,008). Sonuç: Bu sonuçların ışığında anterior ve premolar dişlerdeki tekli çekilmelerde dGÜG tekniği, palatal anatominin ve histolojinin greft alımını sınırladığı durumlarda uygulanabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare root coverage of deepithelialized gingival unit graft (dGUG) with deepithelialized free gingival graft (dFGG) in single gingival recessions in anterior and premolar teeth, evaluate their effects on clinical and digital parameters, and assess patient-centered outcomes. Materials and Methods: This prospective, randomized, split-mouth study included patients with bilateral Miller Class I and II single gingival recessions who were admitted to our clinic between August 2023 and January 2024. Deepithelialized grafts (dGUG, test; dFGG, control) were applied using a coronally positioned trapezoidal flap in separate sessions. Graft dimensions were evaluated intraoperatively. Postoperatively, pain and bleeding at donor and recipient sites were assessed at first week, and epithelialization and color match at donor sites at first month. At third and sixth months, complete root coverage (CRC), mean root coverage (MRC), clinical attachment level (CAL), gingival thickness (GT), keratinized gingiva width (KGW) and vestibular depth (VD) were clinically evaluated. Linear dimensional changes (LDC) in the recipient area were analyzed digitally. Results: Fourteen female and one male (mean age: 32.87±8.28) participated in the study. Graft thickness was higher in the test group (p=0.027). No differences were found in pain, recipient bleeding, epithelialization, or color match, but donor bleeding was reduced in the test group (p=0.003). CRC at six months was 86.7% (test) and 73.3% (control), and MRC was %95.00±15.81% vs. %75.00±35.36%. No significant differences were observed between groups in CRC, MRC, CAL, KGW, or VD, but GT increased more in the test group (p<0.001). LDC was higher in the test group (p=0.008). Conclusion: Based on these findings, dGUG may be a viable option for single gingival recessions in anterior and premolar teeth where palatal anatomy or histology limits graft harvesting.