Ebelik hemşirelik ve tıp fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimi ekip çalışması tutumları ve hasta güvenliği yetkinliğinin değerlendirilmesi
Assessment of leadership orientation teamwork attitudes and patient safety competence among midwifery nursing and medical students
  1. Tez No: 969179
  2. Yazar: AYŞE ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞEGÜL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ekip çalışması tutumu, hasta güvenliği yetkinliği, liderlik yönelimi, sağlık eğitimi, Healthcare education, leadership orientation, patient safety competency, teamwork attitude
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ebelik,hemşirelik ve tıp fakültesi öğrencilerinin liderlik yönelimi, ekip çalışması tutumları ve hasta güvenliği yetkinliklerini değerlendirmek ve bu değişkenler arasındaki ilişkileri ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, kesitsel, tanımlayıcı, ilişki arayıcı ve karşılaştırmalı bir tasarım ile yürütülmüş olup, Selçuk Üniversitesi Ebelik, Hemşirelik ve Tıp Fakültesi öğrencilerinden oluşan toplam 484 katılımcı ile tamamlanmıştır. Veri toplama süreci 1 Mart - 15 Nisan 2025 tarihleri arasında yürütülmüş ve sınıf ortamında yüz yüze gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara araştırmanın amacı açıklandıktan sonra bilgilendirilmiş onam formu imzalatılmış ve ardından Kişisel Bilgi Formu, Liderlik Yönelimi Ölçeği, Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği (EÇTÖ) ve Hasta Güvenliği Yetkinliği Öz Değerlendirme Aracı (HGYÖDA) uygulanmıştır. Veriler IBM SPSS 21 ve MedCalc programları kullanılarak uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiş, anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin Liderlik Yönelimi Ölçeği alt boyut puanları; Yapısal Liderlik 30,46±4,96, İnsan Kaynaklı Liderlik 30,88±5,01, Politik Liderlik 27,88±5,65 ve Sembolik Liderlik 28,81±5,54 şeklindedir. Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği toplam puanı 113,91±15,88 olarak hesaplanmıştır. Hasta Güvenliği Yetkinliği Öz Değerlendirme Aracı (HGYÖDA) toplam puanı 3,90±0,47 olarak hesaplanmıştır. Bulgular, öğrencilerin genel olarak liderlik, ekip çalışması tutumları ve hasta güvenliği yetkinliklerinin yüksek düzeyde olduğunu göstermiştir.Öğrencilerin Liderlik Yönelimi Ölçeği alt boyut puanları bölümler arasında farklılık göstermemekle birlikte, Ekip Çalışması Tutumları Ölçeği toplam ve alt boyutları ile HGYÖDA toplam ve alt boyut puanları açısından ebelik, hemşirelik ve tıp öğrencileri arasında anlamlı farklılıklar saptanmış; özellikle hemşirelik öğrencileri genellikle daha yüksek puanlar almıştır.Tüm öğrenci gruplarında liderlik alt boyutları ile hasta güvenliği arasında pozitif ve anlamlı ilişkiler saptanmıştır (r=0,41–0,74, p<0,001). Benzer şekilde, liderlik alt boyutları ile ekip çalışması tutumları arasında da pozitif ve anlamlı ilişkiler bulunmuş (r=0,30–0,68, p<0,001), ekip çalışması ile hasta güvenliği arasında da anlamlı pozitif ilişkiler gözlenmiştir (r=0,41–0,65, p<0,001). Bu bulgular, liderlik ve ekip çalışması becerilerinin hasta güvenliği yetkinliğini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Bununla beraber liderlik eğitimi almış olan, ebelik, hemşirelik ve tıp öğrencilerinde liderlik, ekip çalışması ve hasta güvenliği puanlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Ebelik ve hemşirelik öğrencilerinde liderlik ve ekip çalışması konusunda eğitim alma durumu yapısal, insan kaynaklı, politik ve sembolik liderliği yordamaktadır. Bu sonuçlar, ebelik hemşirelik ve tıp eğitiminde liderlik ve ekip çalışmasının geliştirilmesinin öğrencilerin hasta güvenliği yetkinliklerini artırabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the leadership orientation, teamwork attitudes, and patient safety competencies of midwifery, nursing, and medical students and to examine the relationships among these variables. Conducted with a cross-sectional, descriptive, relational, and comparative design, the study included 484 students from Selçuk University's Faculties of Midwifery, Nursing, and Medicine. Data were collected face-to-face in classrooms between March 1 and April 15, 2025. After explaining the study purpose, participants provided informed consent and completed the Personal Information Form, Leadership Orientation Scale, Teamwork Attitudes Scale (TAS), and Patient Safety Competency Self-Assessment Tool (PSCSAT). Data were analyzed using IBM SPSS 21 and MedCalc, with significance set at p<0.05. Leadership subdimension scores were: Structural Leadership 30.46±4.96, Human Resource Leadership 30.88±5.01, Political Leadership 27.88±5.65, and Symbolic Leadership 28.81±5.54. TAS total score was 113.91±15.88, and PSCSAT total score was 3.90±0.47, indicating generally high levels of leadership, teamwork, and patient safety competencies. While leadership subdimension scores did not differ significantly between departments, significant differences were found in TAS and PSCSAT total and subdimension scores among midwifery, nursing, and medical students, with nursing students generally scoring higher. Positive and significant correlations were observed between leadership subdimensions and patient safety (r=0.41–0.74, p<0.001), leadership and teamwork (r=0.30–0.68, p<0.001), and teamwork and patient safety (r=0.41–0.65, p<0.001), indicating that leadership and teamwork positively influence patient safety competencies. Students with leadership training scored higher in leadership, teamwork, and patient safety. Regression analysis showed that leadership and teamwork training predicted leadership, teamwork, and patient safety competencies among midwifery and nursing students. These results suggest that integrating leadership and teamwork development in midwifery, nursing, and medical education may enhance students' patient safety competencies.