Diyalekt dil eğitim uygulamasının kelime öğrenimi, dil bilgisi ve okuma becerilerine etkisinin ve öğretmen görüşlerinin incelenmesi
An investigation of the effect of the dialect-based language education practice on vocabulary learning, grammar and reading skills and teachers' opinions
  1. Tez No: 969180
  2. Yazar: GÜL ALKAN ODUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞEYDA YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (ADOÇEP), Diyalekt Mobil Dil Uygulaması, Mobil Destekli Dil Öğrenimi, Yabancı Dil Eğitimi, CEFR, Diyalekt Mobile Application, Mobile-Assisted Language Learning, Foreign Language Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) altıncı sınıf İngilizce ders kitabı ile Diyalekt mobil dil öğrenme uygulamasının, öğrencilerin dil becerileri üzerindeki etkilerini ve bu materyallerin Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı'na (ADOÇEP/CEFR) uygunluğunu çok boyutlu biçimde incelemektedir. Çalışma, karma yöntem yaklaşımı ile yürütülmüştür. Araştırmanın nicel boyutunda, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Konya'daki bir devlet ortaokulunda öğrenim gören iki altıncı sınıf şubesinden toplam 41 öğrenci üzerinde yarı deneysel desen uygulanmıştır. Deney grubunda öğrenciler ders kitabına ek olarak Diyalekt uygulamasını kullanırken, kontrol grubunda yalnızca ders kitabı ile eğitim almıştır. Nicel veriler SPSS 26 yazılımı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda ise hem doküman analizi hem de tematik analiz yöntemleri kullanılmıştır. Altıncı sınıf İngilizce ders kitabı ve Diyalekt uygulaması, ADOÇEP kriterlerine uygunluk açısından sistematik biçimde analiz edilmiştir. Ayrıca, Konya'daki farklı devlet okullarında görev yapan 12 İngilizce öğretmeni ile yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılmış ve elde edilen veriler MaxQDA yazılımıyla tematik olarak çözümlenmiştir. Araştırma bulguları, Diyalekt uygulamasının öğrencilerin dil becerileri üzerinde olumlu etkiler sağladığını; öğretmenler tarafından motive edici, özerklik geliştirici ve kullanıcı dostu bulunduğunu ortaya koymuştur. Buna karşılık, ders kitabında ADOÇEP ile tam örtüşmeyen etkinliklerin bulunduğu; Diyalekt uygulamasının ise yüksek uyum göstermesine rağmen üretim becerilerine sınırlı yer verdiği belirlenmiştir. Öğretmen görüşleri, uygulamanın güçlü yönlerini ve geliştirilmesi gereken alanlarını ortaya koyarak araştırmaya bütüncül katkılar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the effects of the Ministry of National Education (MoNE) sixth-grade English coursebook and the Diyalekt mobile language learning application on students' language skills, as well as the extent to which these materials align with the Common European Framework of Reference for Languages (CEFR), from a multidimensional perspective. The research was conducted within the framework of a mixed-methods approach. In the quantitative dimension, a quasi-experimental design was implemented with a total of 41 sixthgrade students from two classes in a public middle school in Konya during the 2024–2025 academic year. While the experimental group used the Diyalekt application in addition to the coursebook, the control group received instruction solely through the coursebook. Quantitative data were analyzed using SPSS 26. In the qualitative dimension, both document analysis and thematic analysis were employed. The sixth-grade English coursebook and the Diyalekt application were systematically examined in terms of their compliance with CEFR criteria. In addition, semi-structured interviews were conducted with 12 English teachers working in various public schools in Konya, and the data were thematically analyzed using MaxQDA software. The findings revealed that the Diyalekt application had positive effects on students' language skills and was considered by teachers as motivating, autonomy-enhancing, and user-friendly. On the other hand, while the coursebook contained activities that were not fully aligned with CEFR, the Diyalekt application demonstrated a higher degree of alignment. However, it gave limited emphasis to productive skills. Teacher perspectives highlighted both the strengths of the application and the areas in need of improvement, thereby providing comprehensive contributions to the study.