Ayrıntı bütün ilişkisi bağlamında çağdaş sanat uygulamalarında fotorealizm
Photorealism in contemporary art practices in the context of the whole relationship of detail
  1. Tez No: 969193
  2. Yazar: MAHMUT ERGÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT SALDERAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Foto-gerçekçilik, çağdaş sanat, ayrıntı-bütün ilişkisi, hiper-gerçekçilik, Görsel algı, Photorealism, Contemporary art, Detail-whole relationship, Hyper-realism, Visual perception
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu araştırmada, temel olarak çağdaş sanat uygulamalarında detay ve bütün arasındaki ilişki fotogerçekçilik çerçevesinde ele alınarak incelenmiştir. Çağdaş sanatta ayrıntı bütün ilişkisi nedir? Çağdaş sanat uygulamalarında fotogerçekçilik nedir? Çağdaş sanatta fotogerçekçi anlayış nasıldır? Ayrıntı bütün ilişkisi bağlamında fotogerçekçi çağdaş sanat uygulamaları yapan sanatçılar kimlerdir? soruları detaylı olarak ele alınarak değerlendirilmiştir. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden amaçlı örnekleme stratejisi benimsenmiştir. Veriler doküman analizi ve içerik analizi yöntemleriyle incelenmiş; ulaşılan bulgular, tematik bütünlük çerçevesinde yorumlanmıştır. Çalışma, 1960'lardan bu yana fotogerçekçi sanatçıların hiper gerçekçi resimler üretmek için fotografik referansları nasıl kullandıklarını araştırmakta ve genel kompozisyonu şekillendirmede titiz ayrıntıların önemine odaklanmaktadır. Araştırmanın örneklem grubunu Audrey Flack, Gerhard Richter, Richard Estes, Tom Blackwell ve Chuck Close gibi önemli yabancı sanatçılar ile Nur Koçak, Mustafa Sekban, Taner Ceylan ve Mustafa Sekban gibi Türk sanatçılar oluşturmaktadır. Her sanatçının eserlerinde ayrıntıyı ve bütünü nasıl farklı yorumladığı analiz edilmiştir. Tez, fotogerçekçiliğin gelişimini soyut dışavurumculuğa bir tepki olarak bağlamsallaştırırken nesnellik ve kesin temsil tercihini vurgulamaktadır. Araştırma ayrıca fotogerçekçiliğin tarihsel ortaya çıkışını, gerçekçilikteki teorik arka planını, görsel algı teorilerini ve postmodern ile çağdaş sanat söylemi içindeki yerini tartışmaktadır. Ayrıca çalışma, ayrıntılar ile bütün arasındaki ilişkiyi hem biçimsel hem de kavramsal anlayışı zenginleştirecek şekilde yansıtmayı amaçlayan araştırmacının kendi sanat pratiğini içermektedir. Tez, seçilmiş eserleri inceleyerek, küçük ayrıntıların yalnızca görsel öğeler olarak değil, izleyicinin algısını etkileyen kavramsal taşıyıcılar olarak nasıl işlediğini ve böylece sanat eserini entelektüel bir deneyime dönüştürdüğünü ortaya koymaktadır. Bu araştırma; ayrıntılı temsilin bütünün algısını nasıl oluşturabileceğine, meydan okuyabileceğine ve hatta bozabileceğine ışık tutmayı amaçlayan fotogerçekçi tekniklerin ve bunların çağdaş görsel kültür için öneminin kapsamlı bir incelemesini sağlayarak alana katkıda bulunmuştur. Aynı zamanda araştırma sonuçlarından hareketle, fotogerçekçi tekniklerin sanat eğitimi sürecine entegre edilmesi, ayrıntı-bütün ilişkisine dair kavramsal okuma becerilerinin geliştirilmesi ve dijital temsiller çağında fotogerçekçiliğin yeniden yorumlanmasına yönelik ileri araştırmalar yapılması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This research primarily examines the relationship between detail and the whole within the framework of photorealism in contemporary art practices. It addresses the following questions in depth: What is the relationship between detail and the whole in contemporary art? What is photorealism in contemporary art practices? How is the photorealistic approach manifested in contemporary art? Who are the artists producing photorealistic works within the context of the detail-whole relationship? The study adopts a purposive sampling strategy, one of the qualitative research methods. Data were analyzed through document analysis and content analysis, and the findings were interpreted within the framework of thematic integrity. The research investigates how, since the 1960s, photorealist artists have used photographic references to produce hyperrealistic paintings, focusing on the importance of meticulous details in shaping the overall composition. The sample group consists of prominent international artists such as Audrey Flack, Gerhard Richter, Richard Estes, Tom Blackwell, and Chuck Close, as well as Turkish artists including Nur Koçak, Mustafa Sekban, and Taner Ceylan. Each artist's unique interpretation of detail and the whole within their works has been analyzed. The thesis contextualizes the emergence of photorealism as a reaction to abstract expressionism, highlighting its preference for objectivity and precise representation. It further discusses the historical origins of photorealism, the theoretical background of realism, theories of visual perception, and its position within postmodern and contemporary art discourse. The research also incorporates the author's own artistic practice, aiming to reflect the relationship between details and the whole in a way that enriches both formal and conceptual understanding. By analyzing selected works, the thesis reveals how small details function not merely as visual elements, but as conceptual carriers that influence the viewer's perception, thereby transforming the artwork into an intellectual experience. This study contributes to the field by providing a comprehensive examination of photorealistic techniques and their significance for contemporary visual culture, aiming to shed light on how detailed representation can shape, challenge, or even disrupt the perception of the whole. Furthermore, based on the research findings, it is suggested that photorealistic techniques be integrated into art education, that conceptual reading skills concerning the detail-whole relationship be developed, and that further studies be conducted to reinterpret photorealism in the age of digital representation.