Pulslu elektron depozisyon yöntemi ile vanadyum pentaoksit temelli ince film fotodedektörlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of vanadium pentoxide based thin film photodetectors by pulsed electron deposition method
- Tez No: 969194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN UTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elektriksel karakterizasyon, Fotodiyot, Mikro üretim, Yarı iletken ince filmler, Electrical characterization, Photodiode, Micro production, Semiconductor thin films
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışması kapsamında literatürde ilk defa Pulslu Elektron Biriktirme (PED) yöntemi kullanılarak Vanadyum Pentaoksit (V2O5) ince filmlerin üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen filmlerin üzerine altın kontaklar atılarak n-Si/ V2O5/Au fotodedektör aygıtları oluşturulmuştur. Aygıtların PED üretim parametrelerine bağlı değişen V2O5 yapısı ve altın kontakların kalınlığına bağlı olarak belli başlı fotodedektör parametrelerinin nasıl değiştiği incelenmiştir. Ayrıca üretilen V2O5 ince filmlerin yüzey özellikleri de detaylı bir şekilde incelenmiştir. XPS analizleri filmlerin büyük oranda V2O5 fazında olduğunu göstermiştir. XRD analizi yapının amorf olduğu SEM analizi ise filmlerin küresel homojen olmayan bir yüzey karakteristiği sergilediğini göstermiştir. Üretilen aygıtların akım voltaj (I-V) analizleri yapıların Schottky diyot karakteristiği sergilediğini göstermiştir. Fotodedektör parametreleri hesaplandığında tüm örnekler arasında Set-1 örneğinin diğerlerine kıyasla daha iyi fotodedektör parametrelerine sahip olduğu görülmüştür. Aygıtın sahip olduğu duyarlılık değeri (0,0085 A/W), 100 µs'nin altındaki açılma süreleri ve özellikle yakın kızılötesi bölgede yüksek performans göstermesi biyomedikal görüntüleme, fiber optik haberleşme ve spektroskopik uygulamalar için umut verici olma yolundadır.
Özet (Çeviri)
The present study constitutes an inaugural investigation into the production of Vanadium Pentoxide (V2O5) thin films through the utilisation of the Pulsed Electron Deposition (PED) method. This pioneering endeavour represents a significant advancement in the field, as evidenced by the absence of any prior literature on the subject. The study further explores the potential of these films in the creation of n-Si/ V2O5/Au photodetector devices, wherein gold contacts are deposited onto the films to facilitate their functionality. The present study investigated how key photodetector parameters varied depending on the PED production parameters affecting the V2O5 structure and the thickness of the gold contacts. Furthermore, a comprehensive examination of the surface properties of the resulting V2O5 thin films was conducted. XPS analysis revealed that the films were predominantly composed of V2O5 pahse. XRD analysis revealed that the structure was amorphous, while SEM analysis demonstrated that the films exhibited a globular, non-homogeneous surface characteristic. Current-voltage (I-V) analyses of the produced devices demonstrated that the structures exhibited Schottky diode characteristics. Following the calculation of photodetector parameters, it was observed that the Set-1 sample demonstrated superior photodetector parameters in comparison to the other samples. The device's sensitivity value (0.0085 A/W), sub-100 µs opening times, and high performance, particularly in the near-infrared region, suggest its potential for biomedical imaging, fibre optic communication, and spectroscopic applications.