Laparoskopik kolesistektomi cerrahisi sonrası uygulanan ayak banyosunun gaz çıkarma, ağrı ve hasta memnuniyetine etkisi: Randomize kontrollü deneysel çalışma
The effect of foot bath applied after laparoscopic cholecystectomy surgery on flatulence, pain and patient satisfaction: Randomized controlled experimental study
  1. Tez No: 969209
  2. Yazar: ELİF ASLAN KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURGÜL BÖLÜKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, ayak banyosu, bakım memnuniyeti, gaz çıkışı, laparoskopik cerrahi, sıcak uygulama, Pain, foot bath, care satisfaction, gas expulsion, laparoscopic surgery, warm treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı laparoskopik kolesistektomi cerrahisi sonrası uygulanan sıcak su ayak banyosunun gaz çıkarma, ağrı ve hasta memnuniyetine etkisini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma, randomize kontrollü ve düzenli desende tasarlanmıştır. Araştırmanın örneklemini 15 Ocak 2024-15 Ekim 2025 tarihleri arasında Karadeniz Bölgesindeki bir devlet hastanesinin genel cerrahi kliniğinde laparoskopik kolesistektomi uygulanan, araştırmaya dahil edilme kriterlerini karşılayan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 140 hasta oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Kişisel Bilgi Formu, Gaz Çıkarma ve Ağrı Takip Formu, Visüel Ağrı Skalası ve Newcastle Hemşirelik Bakımından Memnuniyet Ölçeği (NHBMÖ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov Testi, Mann-Whitney U Testi, Pearson Ki-Kare Testi, Yates Düzeltmeli Ki-Kare Testi, Monte Carlo Düzeltmeli Fisher's Exact Testi, Fisher's Exact Testi, Robust ANOVA ve Bonferroni testleri kullanılmıştır. Verilerin anlamlılık değeri p<0.05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmada, deney grubundaki katılımcıların uygulama öncesine kıyasla ağrı puanlarının anlamlı derecede azaldığı ve kontrol grubuna göre daha belirgin olduğu belirlenmiştir (p<0.01). Ameliyat sonrası dönemde ağrı düzeyleri kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuş, ayrıca ilk gaz çıkarma süresi ile ağrı düzeyi arasında her iki grupta da anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki olduğu saptanmıştır (deney grubu için r = 0.464–0.563; kontrol grubu için r = 0.406–0.460; p<0.001). Deney grubundaki katılımcıların NHBMÖ puan ortalamaları kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur (p<0.05). Deney grubunda gelir durumu ile memnuniyet arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir (p<0.05). Sonuçlar: Bu çalışma, laparoskopik kolesistektomi sonrası uygulanan ayak banyosunun ameliyat sonrası dönemde ağrıyı azaltmada, ilk gaz çıkış süresini kısaltmada, hasta memnuniyetini artırmada etkili olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was planned to determine the effect of hot water foot bath application on gas removal, pain and satisfaction with nursing care after laparoscopic cholecystectomy surgery. Material and Method: This study was designed as a randomized controlled, and regular design. The sample consisted of 140 patients who underwent laparoscopic cholecystectomy at the general surgery clinic of a public hospital in the Black Sea Region between January 15, 2024, and October 15, 2025, met the inclusion criteria, and agreed to participate. Data collection tools included the Personal Information Form, Gas Expulsion and Pain Monitoring Form, Visual Analog Scale (VAS), and Newcastle Satisfaction with Nursing Scale (NSNS). Data analysis was performed using the Kolmogorov-Smirnov Test, Mann-Whitney U Test, Pearson Chi-Square Test, Yates-corrected Chi-Square Test, Monte Carlo-corrected Fisher's Exact Test, Fisher's Exact Test, Robust ANOVA, and Bonferroni Test. A p-value of less than 0.05 was considered statistically significant. Results: As a result of the study, it was determined that the pain scores of the participants in the experimental group significantly decreased after both interventions compared to their pre-intervention scores and those of the control group (p<0.01). Postoperative pain levels were found to be lower in the experimental group compared to the control group, and a significant positive correlation was identified between the time of first gas expulsion and pain levels in both groups (r=0.464–0.563 for the experimental group; r = 0.406–0.460 for the control group; p<0.001). The NSNS mean scores of the experimental group participants were higher than those of the control group (p<0.05). A significant relationship between income status and satisfaction was observed only in the experimental group (p<0.05). Conclusions: In this study, the effects of foot bath application after laparoscopic cholecystectomy were examined. The findings indicate that the foot bath is effective in reducing postoperative pain, shortening the time to first gas expulsion and increasing patient satisfaction.