Akut bel ağrısı yönetiminde yeni bir disiplin: Acil Servis fizyoterapisi
A new discipline in acute low back pain management: Emergency Department physical therapy
  1. Tez No: 969220
  2. Yazar: VEYSEL ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA TUĞBA TEKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Acil Tıp, Physiotherapy and Rehabilitation, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Akut bel spazmı, acil servis, fizyoterapi, maliyet analizi, fonksiyonel sonuç, Acute low back spasm, emergency department, physical therapy, cost analysis, functional outcome
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, akut bel spazmı nedeniyle acil servise başvuran hastalarda uygulanan üç farklı tedavi yaklaşımının –fizyoterapi, farmakolojik tedavi ve kombine tedavi– klinik etkinliğini, hasta memnuniyetini, fonksiyonel iyileşmeyi ve maliyet boyutunu karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma, Ocak 2024–Ocak 2025 tarihleri arasında Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Servisi'ne akut bel ağrısı/spazmı nedeniyle başvuran, 18–65 yaş aralığındaki 150 hastanın retrospektif verileriyle yürütülmüştür. Dahil etme ve dışlama kriterlerine göre uygun hastalar, tedavi türüne göre üç gruba ayrılmıştır: yalnızca fizyoterapi (manuel mobilizasyon, transkutanöz elektriksel sinir stimülasyonu (TENS), germe); yalnızca farmakolojik tedavi (intramüsküler tiokolşikosid ve diklofenak sodyum) ve kombine tedavi. Tedavi sonrası ağrı düzeyi Görsel Analog Skala (0–10), hasta memnuniyeti 10 puanlık Likert tipi ölçek ve fonksiyonel durum 5 puanlık gözlem skalasıyla değerlendirilmiştir. Ayrıca, altı hafta içinde yeniden başvuru hastane elektronik hasta kayıt sistemi üzerinden izlenmiş, maliyet analizi ise 2024 SUT fiyatlarına göre yapılmıştır. Toplam 150 hasta çalışmaya dahil edildi. Tüm gruplarda tedavi sonrası ağrı düzeyinde anlamlı azalma gözlendi (p<0,001); en belirgin düşüş kombine tedavi grubunda izlendi (ΔVAS: -5,80 ± 1,42). Fonksiyonel iyileşme tüm gruplarda anlamlıydı (p<0,001), ancak gruplar arasında fark saptanmadı (p=0,843). Hasta memnuniyeti, kombine tedavi grubunda diğer gruplara kıyasla anlamlı derecede yüksekti (p<0,001). Farmakolojik tedavi en düşük maliyetli yöntem olarak belirlenmiş olsa da (p<0,001), kombine tedavi klinik sonuçlar ve maliyet-etkinlik açısından daha avantajlı bulunmuştur. Demografik değişkenler ile klinik sonuçlar arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç olarak, akut bel spazmı nedeniyle acil servise başvuran hastalarda fizyoterapi temelli yaklaşımlar, hem semptom kontrolü hem de hasta memnuniyeti açısından etkili sonuçlar vermekte olup, kombine tedavi modeli klinik ve ekonomik açıdan en avantajlı seçenek olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, ülkemizde acil servis fizyoterapisinin yaygınlaştırılması ve multidisipliner tedavi yaklaşımlarının güçlendirilmesi açısından önemli katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively evaluate the clinical effectiveness, patient satisfaction, functional improvement, and cost implications of three different treatment approaches—physiotherapy, pharmacological therapy, and combined therapy—administered to patients presenting to the emergency department with acute low back spasm. This retrospective study included 150 patients aged 18–65 who presented to the Emergency Department of Düzce University Faculty of Medicine with acute low back pain/spasm between January 2024 and January 2025. Patients were assigned to three groups: physiotherapy only (manual mobilization, transcutaneous electrical nerve stimulation, stretching), pharmacological treatment only (intramuscular thiocolchicoside and diclofenac sodium), or combined treatment. Pain (VAS, 0–10), patient satisfaction (10-point Likert scale), and functional status (5-point observation scale) were assessed post-treatment. Re-admissions within six weeks were tracked via the hospital electronic records, and costs were calculated based on 2024 SUT prices. A total of 150 patients were included. All groups showed significant pain reduction after treatment (p<0.001), with the greatest decrease in the combined therapy group (ΔVAS: -5.80 ± 1.42). Functional improvement was significant in all groups (p<0.001), without intergroup differences (p=0.843). Patient satisfaction was significantly higher in the combined therapy group compared to others (p<0.001). Although pharmacological treatment had the lowest cost (p<0.001), the combined therapy offered better clinical outcomes with acceptable cost-effectiveness. No significant correlation was found between demographic variables and clinical outcomes (p>0.05). In conclusion, physiotherapy-based approaches in the emergency management of acute low back spasm are effective in controlling symptoms and enhancing patient satisfaction. The combined treatment model emerges as the most advantageous option both clinically and economically, highlighting the importance of integrating physiotherapy into emergency care and promoting multidisciplinary treatment strategies.