Şîa'da Kur'ân tasavvuru
The Shia conception of the Qur'an
  1. Tez No: 969221
  2. Yazar: NEJDET KARAKUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Şîa, İmamet, Ehl-i Beyt, Kur'ân, Vahiy, Cemʻ, Tahrîf, Zâhir, Bâtın., Shia, Imamate, Ahl al-Bayt, Qur'an, Revelation, Compilation, Alteration, Ap-parent, Hidden
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
Özet
İslâm tarihinde, Hz Peygamber'in vefatının ardından, başta hilafet olmak üzere bazı konularda tartışmalar yaşanmıştır. Yaşanan fikir ayrılıklarından, farklı mezhep ve gruplar teşekkül etmiştir. Bu gruplardan biri de dinî birçok konuda olduğu gibi, Kur'ân hakkında da farklı görüşler benimsemiş olan Şîa'dır. Diğer İslâm mezheplerinde olduğu gibi, Kur'ân'ın Allah'ın kelamı olduğuna ve son Peygamber Hz. Muhammed'e vahyolunduğuna inanan Şîa, imâmet merkezli bir düşünceyi benimsemiş olması hasebiyle, Kur'ân'ın birçok âyetini imâmlarla ve imâmetle ilişkilendirmiş, Kur'ân'ın imâmların rehberliği ve bilgileri ışığında yorumlanması gerektiğini iddia etmiş, Kur'ân'ın tahrîf edildiğini ileri sürmüş, Kur'ân'ın zâhirî anlamlarının yanında bâtınî anlamlarının olduğunu savunmuş, bâtınî anlam bağlamında metnin zâhirinin ötesinde manevî ve mistik bir takım yorumlarda bulunmuştur. Bu çalışmada; Şîa'nın bütün bu iddiaları da göz önünde bulundurularak Kur'ân'ın nüzûlünden cemʻ edilmesine kadar olan tüm süreçler ve ilgili ulûmu'l-Kur'ân konuları, geniş bir perspektiften ele alınarak onun Kur'ân tasavvuru ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma üç bölümden oluşmuştur. Birinci bölümde, Kur'ân'ın tanımı, vahyi, iʻcâzı, yedi harf, kıraâtler ve mahlûk olup olmadığı hususları ele alınmıştır. İkinci bölümde; Kur'ân'ın nüzûlü, cem' edilmesi, istinsâhı ve tahrîf iddiası gibi Kur'ân tarihi konularına dair Şiî perspektif, hem ahbârî hem de usûlî ekolün bakış açısısından incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise; Şîa'nın tefsîr-te'vîl, zâhir-bâtın, esbâb-ı nüzûl, Mekkî-Medenî, nâsih-mensûh, muhkkem-müteşâbih, huruf-u mukattaʻa ve mübhemâtü'l-Kur'ân gibi Kur'ân tasavvuruyla alakalı olan ulûmu'l-Kur'ân konularına yaklaşımı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In Islamic history, following the death of the Prophet Muhammad, disputes arose over certain issues, particularly the caliphate. These differences of opinion led to the emergence of various sects and groups. One of these groups is the Shi'a, who, as in many religious matters, have adopted distinct views regarding the Qur'an. Like other Islamic sects, the Shi'a believe that the Qur'an is the word of Allah and was revealed to the final Prophet, Muhammad. However, because of their ima-mate-centered ideology, they interpret many verses of the Qur'an in relation to the imams and the concept of imamate. They maintain that the Qur'an should be unders-tood through the guidance and knowledge of the imams, argue that it contains esote-ric meanings in addition to its apparent ones, and present spiritual and mystical in-terpretations that go beyond the literal text. Some Shi'a sources have also raised cla-ims of textual distortion. This study, by considering these Shi'a claims, examines the entire process from the revelation of the Qur'an to its compilation, along with related topics within ʿUlûm al-Qur'an (Qur'anic sciences), in order to shed light on their conception of the Qur'an. The study is divided into three sections. The first section discusses the defini-tion of the Qur'an, its revelation, its miraculous nature, the concept of the seven let-ters, modes of recitation, and the debate over whether it is created or uncreated. The second section analyzes Shi'a perspectives on the history of the Qur'an such as its revelation, compilation, transcription, and allegations of distortion considering both the akhbârî and uṣûlî schools of thought. The third section addresses Shi'a views on tafsîr and ta'wîl, ẓâhir and bâṭin, asbâb al-nuzûl, Makkî and Madanî verses, nâsikh and mansûkh, muḥkam and mutashâbih, ḥurûf al-muqaṭṭaa, and mubhamât al-Qur'an.