İki farklı öğretim tekniği ile verilen taburculuk eğitiminin hemşirelik öğrencilerinin bilgi, öz yeterlilik ve memnuniyet düzeyleri üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of discharge education given with two different teaching techniques on the knowledge, self-efficacy and satisfaction levels of nursing students
- Tez No: 969228
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEDİYE ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Hemşirelik Eğitimi, Pecha Kucha, Taburculuk Planlaması, Teach-Back, Taburcu olmak, Active Learning, Discharge Planning, Nursing Education, Pecha Kucha, Teach-Back, Education-nursing, Patient discharge
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı hemşirelik öğrencilerine verilen“Taburculuk Eğitimi”dersinin öğretiminde kullanılan Pecha Kucha ve Teach-Back (Öğrendiğini Anlat) öğretim tekniklerinin, öğrencilerin postoperatif taburculuk eğitimi ile ilgili bilgi düzeyleri ve öz yeterlilik düzeyleri ile öğretim yönteminden memnuniyet düzeyleri üzerine etkisini incelemektir. Gereç ve Yöntem: Araştırma randomize bir çalışma olarak yürütülmüştür. Araştırmanın yapılabilmesi için etik kurul izni alınmıştır. Araştırmanın örneklemini 146 öğrenci oluşturmuştur. Öğrenciler birinci sınıfa ait genel ağırlıklı not ortalama değerlerine göre iki gruba randomize edilmiştir. I. grup öğrencilere Pecha Kucha öğretim tekniği ile II. grup öğrencilere ise Öğrendiğini Anlat öğretim tekniği ile 'Taburculuk Eğitimi' dersi verilmiştir. Araştırma verileri Tanıtıcı Özellikler Formu, Taburculuk Eğitimi Bilgi Testi, Genel Öz Yeterlilik Ölçeği ve Yetişkin Eğitim Memnuniyeti Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde istatistiksel açıdan anlamlılık düzeyi p<0,05 kabul edilmiştir. Bulgular: Araştırmada iki grup genel ağırlıklı not ortalaması ve Taburculuk Eğitimi Bilgi Testi ön test puanları açısından grupların benzer olduğu saptanmıştır (p>0,05). Pecha Kucha öğretim tekniği ile eğitim alan grup ile Öğrendiğini Anlat öğretim tekniği ile eğitim alan grup arasında Taburculuk Eğitimi Bilgi Testi son test puanları (71,37±14,90; 71,07±16,40) ve Genel Öz Yeterlilik Ölçeği son test puanları açısından (62,68±9,09; 63,39±8,29) fark bulunmamıştır (p=0,950, p=0,573). İki grup arasında Yetişkin Eğitim Memnuniyeti Ölçeği toplam puanı açısından (125,63±16,41; 130,61±20,31) istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmazken (p=0,100) ölçeğin 'Eğitim çıktıları ve genel değerlendirme' alt boyutu puanı açısından (37,60±5,74; 39,66±6,21) istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,038). Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarına dayanarak hemşirelik öğrencilerine 'Taburculuk Eğitimi'nin öğretiminde Pecha Kucha ve Öğrendiğini Anlat öğretim tekniklerinin her ikisinin de kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to examine the effects of Pecha Kucha and Teach-Back teaching techniques used in the instruction of the“Discharge Education”course for nursing students on their knowledge levels related to postoperative discharge education, self-efficacy levels, and satisfaction with the teaching method. Materials and Methods: The study was conducted as a randomized trial. Ethical approval was obtained to carry out the research. The sample of the study consisted of 146 students. Students were randomly assigned into two groups based on their first-year general weighted grade point averages. The first group received the“Discharge Education”course using the Pecha Kucha teaching technique, while the second group received the same course using the Teach-Back teaching technique. Data were collected using the Descriptive Characteristics Form, the Discharge Education Knowledge Test, the General Self-Efficacy Scale, and the Adult Education Satisfaction Scale. In the analysis of the data, a significance level of p < 0.05 was considered statistically significant. Results: In the study, it was found that the two groups were similar in terms of general weighted grade point average and pre-test scores of the Discharge Education Knowledge Test (p > 0.05). No significant difference was found between the group receiving education with the Pecha Kucha teaching technique and the group receiving education with the Teach-Back teaching technique in terms of the post-test scores of the Discharge Education Knowledge Test (71.37±14.90; 71.07±16.40) and the post-test scores of the General Self-Efficacy Scale (62.68±9.09; 63.39±8.29) (p = 0.950, p = 0.573). Although there was no statistically significant difference between the two groups in terms of the total score of the Adult Education Satisfaction Scale (125.63±16.41; 130.61±20.31) (p = 0.100), a statistically significant difference was found in the subscale score of“Educational Outcomes and Overall Evaluation”(37.60±5.74; 39.66±6.21) (p = 0.038). Conclusion: Based on the results of this study, it is considered that both Pecha Kucha and Teach-Back teaching techniques can be used in the instruction of“Discharge Education”for nursing students.