Çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikayelerinin öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin ve fiziğe ilişkin tutumlarının gelişimine etkisi
The effect of science-fiction strories developed by comics technique, on creative thinking skills and physics attitudes of students
  1. Tez No: 354656
  2. Yazar: ASLI ORÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞEBNEM KANDİL İNGEÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bilim-Kurgu, Çizgi-Roman, Fizik Eğitimi, Yaratıcı Düşünme Becerisi, Fizik Tutumu, Science-Fiction, Comics, Physics Education, Creative Thinking Skills, Physics Attitude
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırma, çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyelerinin 11. sınıf öğrencilerinin yaratıcı düşünce becerilerinin gelişimine ve fizik tutumlarına etkisini ortaya koymak amacıyla yapılan deneysel bir çalışmadır. Araştırma, 2012/2013 eğitim-öğretim yılının birinci yarıyılında, Aydın ilinde bir Anadolu Lisesi'nde 30 öğrenci ile 5 hafta süre ile ders saatinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada uygulamanın yapılacağı sınıf rastgele seçilmiştir. Araştırmada; çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyeleri eğitim materyali olarak kullanılmıştır. Bu araştırmada öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerini ölçmek için Williams (1980) tarafından geliştirilen Farklı Düşünme Testi (FDT); fizik tutumlarını ölçmek için ise, Nalçacı, Akarsu ve Kariper (2011, s:1-6) tarafından geliştirilen Fizik Tutum Ölçeği kullanılmıştır. Öğrencilere yöneltilen iki açık uçlu soruda modern fizik konularına ilişkin temel kavramlar olan“görelilik”ve“uzay-zaman”kavramları ile ilgili tanımlamalar yapmaları istenmiş, uygulama öncesi ve uygulama sonrası yöneltilmiş bu sorulara verilen yanıtlar karşılaştırılmıştır. Elde edilen sayısal veriler SPSS 17.0 paket programında aritmetik ortalama, standart sapma, ilişkili örneklemler t-testi ve , wilcoxon işaretli sıralar toplamı testi gibi istatistiksel yöntemler kullanılarak çözümlenmiştir. Bu araştırmanın sonuçlarına göre; uygulamaya katılan öğrencilerin Fizik Tutum Ölçeği (FTÖ) son test puanları ile ön test puanlarının farkları uygulamaya katılan öğrencilerin Farklı Düşünme Testi (FDT) son test ve ön test puanları yaratıcı düşünme becerileri alt boyutları olan esneklik ve orjinallik boyutları ön test puanları anlamlı bir fark bulunmuştur. Ayrıca uygulama öncesi öğrencilere yönetilen modern fizik konuları ile ilgili temel kavramları tanımlamalarına ilişkin açık uçlu sorular, uygulama sonrası verilen yanıtlar ile karşılaştırılmış ve öğrencilerin kavramları uygulama sonrası daha iyi açıklayabildikleri sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma; çizgi-roman tekniği ile geliştirilen bilim-kurgu hikâyelerinin modern fizik konuları ile ilgili kavramların aktarılmasında, öğrencilerin yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesinde ve fizik tutumlarının arttırılmasında kullanılabilecek bir materyal olduğu sonucuna ulaşılması nedeniyle öğretmenlere ve araştırmacılara uygun öneriler ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is an experimental study carried out with intent to introduce the effect of science-fiction stories developed by comics technique, on creative thinking skills and physics attitudes of 11 th grade students. The research was carried out with 30 students enrolled at an Anatolian High School in Aydın, during the first semester of the 2012-2013 school year. The classroom, where the application would be made, was determined randomly. In the research, some science-fiction stories developed by comics technique was used as training materials. In this study, the Divergent Thinking Scale (DTS) developed by Williams (1980) was used to measure the students' creative thinking skills; and the Physics Attitude Scale developed by Naçalcı, Akarsu and Kariper (2011, p:1-6) was used to measure their physics attitudes. In addition, the open-ended questions is about“ relativity”and space- time" addressed to the students before the application were addressed again at the end of the application, and the responses were compared. The data are were analyzed through the packaged software SPSS 17.0, by use of some statistical methods, such as arithmetic mean, standard deviation, related samples, t-test and wilcoxon singed rank test. According to the results of this study; a significant difference was found between the post-test and pre-test Physics Attitude Scale scores of the participant students; and between the post-test and pre-test Creative Thinking Skills scores of the participant students. The sub-dimensions of creative thinking skills, flexibility, originality and elaboration dimensions pretest scores found no significant difference. We also managed to students prior to the application for definitions of the basic concepts of modern physics topics open-ended questions, the responses were compared with post-implementation and post-implementation concepts better than students can describe it is concluded The research was concluded with the recommendations suited to the findings The study was developed with the technique of science fiction comics stories related to the topics of modern physics concepts, transfer, and physical development of students' creative thinking skills to reach the conclusion that a material which can be used to increase due to the attitudes of teachers and researchers terminated with appropriate proposals.