Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde çalışan uzman öğreticilerin işitme engelliler alanında yeterliliklerinin incelenmesi
An examination of the competencies of specialist instructors working in Special Education and Rehabilitation Centers in the field of hearing impairment
  1. Tez No: 969233
  2. Yazar: ÖZGE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: İşitme engelli, yeterlilik, uzman öğretici, özel eğitim, rehabilitasyon merkezi, Hearing impaired, competence, expert instructor, special education, rehabilitation center
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kapadokya Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan uzman öğreticilerin, Demografik Bilgi Formu ve İşitme Engelliler Alanı Öğretmen Yeterlik Ölçeği'ne verdikleri yanıtlar doğrultusunda işitme engelliler alanındaki yeterliliklerini incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma, nicel yönteme dayalı betimsel tarama modeliyle yürütülmüştür. Örneklem, Türkiye'deki özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinde görev yapan altı meslek grubundan 355 uzman öğreticiden oluşmaktadır. Veriler, iki boyuttan (alan bilgisi ve işitme engelli-öğrenme) oluşan ölçekle toplanmıştır. Bulgular: 20-25 yaş grubundaki öğreticiler yüksek yeterlilik puanları almıştır (p < 0.001). Mesleki tecrübe arttıkça alan bilgisi düşmüştür (p < 0.005), diğer boyutta fark görülmemiştir (p = 0.073). Lisans döneminde ders alanların yeterlilikleri daha yüksektir (p < 0.001). Cinsiyet anlamlı fark yaratmamıştır (p > 0.05). En yüksek puan odyologlara, en düşük puan okul öncesi öğretmenleri ve psikologlara aittir (p < 0.001). Sonuç: Uzman öğreticilerin yeterliliği; yaş, eğitim ve branş gibi değişkenlerden etkilenmektedir. Mesleki gelişim programlarının güçlendirilmesi ve odyologların zorunlu eğitim personeli olarak görev alması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to evaluate the competencies of specialist instructors working in special education and rehabilitation centers regarding hearing impairment, based on responses to a demographic form and a teacher competency scale. Method: The study used a descriptive survey model with a quantitative approach. The sample consisted of 355 instructors from six professional fields. Data were collected using a scale with two dimensions: content knowledge and hearing impairment-learning. Findings: Younger instructors (20–25) scored higher (p < 0.001). More experience related to lower content knowledge (p < 0.005). Undergraduate coursework improved scores (p < 0.001). Gender had no effect (p > 0.05). Audiologists scored highest; preschool teachers and psychologists lowest (p < 0.001). Conclusion: Competency levels vary by age, education, and profession. It is recommended to improve training programs and assign audiologists as essential staff in the hearing impairment module.