Koroner anjiyografi uygulanacak hastaların bilgi, anksiyete ve konfor düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
Determining the relationship between knowledge, anxiety, and comfort levels of patients undergoing coronary angiography
- Tez No: 969255
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALEV YILDIRIM KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koroner Anjiyografi, Bilgi, Anksiyete, Hasta Konforu, Coronary Angiography, Information, Anxiety, Patient Comfort
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
Özet
KORONER ANJİYOGRAFİ UYGULANACAK HASTALARIN BİLGİ, ANKSİYETE VE KONFOR DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN BELİRLENMESİ Amaç: Koroner anjiyografi uygulanacak hastaların bilgi, anksiyete ve konfor düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amacıyla kesitsel, tanımlayıcı ve ilişki arayıcı bir tasarım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Method: Çalışma, 10 Mart 2025-10 Nisan 2025 tarihleri arasında, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinin Kardiyoloji Poliliniğinde Anjio olan 221 hasta ile tamamlanmıştır. Araştırmada veriler araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Durumluluk ve Sürekli Kaygı Envanteri (STAI), Genel Konfor Ölçeği (GCS) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) yazılımı kullanılarak %90 güven aralığında yapılmıştır. Verilerin istatistiksel testlere uygunluğunu değerlendirmek amacıyla normallik analizi yapılmıştır. Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk testleri, yüzdelik, Bağımsız Örneklem T-Testi, One Way ANOVA testleri kullanılmıştır. Tüm karşılaştırmalarda anlamlılık düzeyi p < 0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Çalışmada, hastaların %55,7'sinin erkek, %47,1'inin 56 yaş ve üzerinde olduğu, %38,5'inin ilkokul mezunu, %45,7'sinin çalıştığı, %59,3'ünün sigara kullandığı saptanmıştır. %81,4'ünün anjiografi işlemini hiç geçirmediği, anjiyografi geçirenler arasında %10,4'ünün bir kez anjiografi işlemini geçirdiği bulunmuştur. Hastaların %69,2'sinin anjiografi işlemi ile ilgili bilgi almadığı tespit edilmiştir. Anjiografi işlemi ile ilgili daha önceden eğitim/bilgi alan hastaların durumluk kaygı düzeyinin anlamlı düzeyde daha düşük olduğu (p<0.05), genel konfor, ferahlama ve rahatlama düzeylerinin ise anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu (p<0.05) saptanmıştır. Ancak sürekli kaygı ve sorunların üstesinden gelme boyutlarında belirgin bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Anjiografi işlemi ile ilgili daha önce eğitim/bilgi alma durumu ile durumluk kaygı arasında pozitif ve anlamlı bir korelasyon (p<0.05) bulunurken; genel konfor (p<0.05), ferahlama (p<0.05) ve rahatlama (p<0.05) ile negatif ve anlamlı bir korelasyon tespit edilmiştir. Sonuç: Hastalarda anjiografi işlemi ile ilgili eğitim/bilgi almanın durumluk kaygıyı azalttığı, genel konfor, ferahlama ve rahatlama düzeylerini artırdığı saptanmıştır. Bu sonuçlar, sürekli kaygının konfor algısı ve alt boyutları üzerinde etkili olduğunu, durumluk kaygısının ise konfor algısını etkileyebileceğini, ancak bu etkinin spesifik alt boyutlara yansımadığını göstermektedir. Demografik ve klinik faktörlerin (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, sigara kullanımı gibi) kaygı ve konfor düzeyleri üzerinde etkili olduğu belirlenmiştir. Hasta odaklı bilgi verme ve psikolojik destek uygulamalarının güçlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN KNOWLEDGE, ANXIETY, AND COMFORT LEVELS OF PATIENTS UNDERGOING CORONARY ANGIOGRAPHY Objective: A cross-sectional, descriptive and correlational design was used to determine the relationship between the knowledge, anxiety and comfort levels of patients who will undergo coronary angiography. Method: The study was completed with 221 patients who underwent Angiography in the Cardiology Clinic of Karabük Education and Research Hospital between March 10, 2025 and April 10, 2025. Data were collected using the Personal Information Form, State and Trait Anxiety Inventory (STAI), and General Comfort Scale (GCS) prepared by the researcher. In the analysis of the data, were performed at a 90% confidence interval using SPSS 22.0 (Statistical Package for the Social Sciences) software. Normality analysis was performed to evaluate the suitability of the data for statistical tests. Kolmogorov-Smirnov, Shapiro-Wilk Tests, Percentage, Independent-Sample T-test, One Way ANOVA Tests were used. The significance level in all comparisons was accepted as p < 0.05. Findings: In the study, it was found that 55.7% of the patients were male, 47.1% were 56 years of age and over, 38.5% were primary school graduates, 45.7% were working, and 59.3% were smokers. It was found that 81.4% had never undergone angiography and among those who had angiography, 10.4% had undergone angiography once. It was found that 69.2% of the patients did not receive information about the angiography procedure. It was found that the state anxiety level of patients who had previously received education/information about angiography was significantly lower (p<0.05) and their general comfort, relief and relaxation levels were significantly higher (p<0.05). However, it was found that it had no significant effect on the dimensions of trait anxiety and overcoming problems. While a positive and significant correlation (p<0.05) was found between receiving previous education/information about angiography and state anxiety; A negative and significant correlation was found with general comfort (p<0.05), relief (p<0.05) and relaxation (p<0.05). Conclusion: Receiving education/information about the angiography procedure was found to decrease state anxiety and increase general comfort, refreshment, and relaxation levels. These results suggest that trait anxiety affects comfort perception and its sub-dimensions, while state anxiety may affect comfort perception, though not in specific sub-dimensions. Demographic and clinical factors (e.g., age, gender, educational status, and smoking) were found to affect anxiety and comfort levels. Strengthening patient-oriented information and psychological support practices is recommended.