Fiziksel aktivite, duygu durum ve yorgunluk: özel eğitim öğretmenleri
Physical activity, mood and fatigue: special education teachers
- Tez No: 969308
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RIDVAN ERGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Sports
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, özel eğitim öğretmenlerinin fiziksel aktivite düzeyleri ile duygu durumları ve yorgunluk düzeyleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Araştırmada genel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma grubu; kolayda örnekleme yöntemine ve amaçsal örnekleme yöntemine göre belirlenmiştir. Veri toplama araçlarında;“Kişisel Bilgi Formu”, fiziksel aktivite düzeyi, duygu durumu ve yorgunluk düzeyi için nicel ve nitel sorular bulunmaktadır. Veri analizi öncesinde özel eğitim öğretmenlerine ait tanımlayıcı istatistikler verilmiştir. Normallik testi sonucunda ilişki ve karşılaştırma analizi için nonparametrik testler kullanılmıştır. Bulgularda, yaşanılan il, okul türü ve sigara kullanımının belirleyici olmadığını; buna karşın cinsiyet, kurum türü ve spor yapma durumunun anlamlı farklılıklar yarattığını göstermektedir. Erkeklerin fiziksel aktivite ve mutluluk düzeyleri kadınlardan yüksek bulunurken, kadınların yorgunluk düzeyleri daha yüksektir. Halk Eğitimi ve Özel Eğitim kurumlarında çalışanlar ile özel sektör çalışanlarının yorgunluk düzeylerinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Spor yapan katılımcıların fiziksel aktivite ve mutluluk düzeyleri anlamlı derecede yüksektir. Korelasyon ve regresyon analizleri, fiziksel aktivite ile mutluluk arasında pozitif, mutluluk ile yorgunluk arasında ise negatif yönlü ilişkiler olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma genel olarak, fiziksel aktivitenin mutluluğu artırabileceğini ancak tek başına yorgunluğu azaltmada yeterli olmayabileceğini göstermektedir. Fiziksel aktivitenin yaşam biçimi hâline getirilmesi, özellikle kadınların yorgunluk düzeylerini azaltmaya yönelik destek programlarının geliştirilmesi, kurumlarda iş yükünün dengelenmesi ve iş-yaşam dengesi politikalarının uygulanması önerilmektedir. Ayrıca, spor yapmayı teşvik eden sosyal ve kurumsal etkinliklerin yaygınlaştırılması da önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the relationships between the physical activity levels of special education teachers and their emotional states and levels of fatigue. A general survey model was used in the study. The study group was determined according to the convenience sampling method and the purposive sampling method. The data collection instruments include a“Personal Information Form”and quantitative and qualitative questions for physical activity level, emotional state, and fatigue level. Descriptive statistics for special education teachers were provided before data analysis. As a result of the normality test, nonparametric tests were used for correlation and comparison analysis. The results indicate that the province of residence, type of school, and smoking habits are not determining factors; however, gender, type of institution, and whether one engages in sports create significant differences. It was found that men's levels of physical activity and happiness are higher than those of women, while women's levels of fatigue are higher. It has been determined that employees in Public Education and Special Education institutions, as well as those in the private sector, experience higher levels of fatigue. Participants who engage in sports have significantly higher levels of physical activity and happiness. Correlation and regression analyses have revealed positive relationships between physical activity and happiness, and negative relationships between happiness and fatigue. Overall, the research suggests that while physical activity can increase happiness, it may not be sufficient on its own to reduce fatigue. It is recommended that making physical activity a way of life, especially the development of support programs aimed at reducing women's fatigue levels, balancing the workload in institutions, and implementing work-life balance policies. Additionally, it is suggested to promote social and institutional activities that encourage sports.