CAD/CAM yazılımları kullanılarak eklemeli metot ile üretilen kronların marjinal ve internal uyumunun preparasyon tiplerine göre değerlendirilmesi
Evaluation of the marginal and internal fit of crowns fabricated by additive manufacturing using different CAD/CAM software according to various preparation type
  1. Tez No: 969329
  2. Yazar: GÖRKEM MÜMTAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERİL KOYUNCU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Rezin Kuron, İnternal Aralık, Marjinal Uyum, DLP, Exo-CAD, Protetik diş tedavisi, Resin Crown, Internal Gap, Marginal Gap, DLP, Exo-CAD, Prosthetic dental treatment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET FARKLI CAD-CAM YAZILIMLARI KULLANILARAK EKLEMELİ METOT İLE ÜRETİLEN KRONLARIN MARJİNAL VE İNTERNAL UYUMUNUN PREPARASYON TİPLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ MÜMTAZ, Görkem Doktora, Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı, Altınbaş Üniversitesi Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Beril KOYUNCU Tarih: 06/2025 Sayfa: 98 Amaç: Bu in vitro çalışmada amaç farklı kesim teknikleri ile prepare edilen dişlere, farklı alt yapı üretim yazılımları ve farklı rezin nanohibrit materyaller kullanılarak üretilen kuronların marjinal ve internal uyumlarının karşılaştırılmasıdır. Yöntem: 3 farklı kesim tipi ile prepare edilmiş dişler (knife edge, chamfer, shoulder) üzerine 2 farklı markaya ait rezin nanohibrit materyali (Saremco, Crowntec, Saremco Dental AG, Rebstein, Switzerland ve VarseoSmile Triniq, Bego, Bremen, Almanya) ve 2 farklı alt yapı üretim yazılımı (Exocad DentalCAD; Exocad GmbH ve 3Shape dental designer, 3Shape A/S, Kopenhag, Danimarka) kullanılarak kuronlar Asiga Max UV cihazı ile üretildi ve gruplara ayrıldı. Kuronların marjinal aralık ve internal aralık değerleri silikon replika yöntemi ile x40 büyütmeli ışık mikroskopu altında ölçüldü. Elde edilen veriler IBM SPSS 22 ile analiz edildi. Verilerin analizinde Three-Way ANOVA ve Post-Hoc Tukey testleri kullanıldı. Bulgular: Yapılan ölçümler sonucunda kesim tipinin marjinal ve internal uyuma etki ettiği görülmüştür (p:0,001; p<0,05). Marjinal uyuma kullanılan alt yapı sisteminin bir etkisi olmadığı anlaşılmıştır (p>0,05). Kullanılan materyalin marjinal uyuma etki ettiği anlaşılmıştır (p:0,007; p<0,05). Alt yapı sistemlerinin internal uyuma sadece okluzal bölgede etki ettiği görülmüştür (p:0,008; p<0,05). Kullanılan materyallerin marjinal uyuma etki ettiği gözlenmiştir (p:0,007; p<0,05). Marjin bölgesinde yapılan ölçümler sonucunda 3Shape alt yapı yazılımı ile tasarlanan, Saremco Crowntec materyali kullanılan ve shoulder kesim tipi ile prepare edilen kuronların marjinal uyum değeri 120 mikron iken Bego Triniq materyali kullanılan, Exo-Cad alt yapı sistemi ile tasarlanan ve Knife edge kesim tipine sahip kuronların marjinal uyum değeri 80.97 mikron olarak ölçülmüştür. Shoulder kesim tipi ile prepare edilen modeller üzerinde 3Shape alt yapı yazılımı ile tasarlanan, Saremco Crowntec materyali ile üretilen kuronların aksiyel duvarlarındaki internal aralığı 151,59 mikron ölçülmüştür. 3Shape alt yapı yazılımı ile tasarlanan knife edge ile prepare edilen, 3Shape alt yapı sistemi ile tasarlanan Bego Triniq materyalinin aksiyel duvarlardaki internal aralığı 107,2 mikron olarak ölçülmüştür. 3Shape alt yapı yazılım sistemi ile tasarlanan, Bego Triniq materyali kullanılan, knife edge kesim tipi ile prepare edilen modellerin oklüzal marjin aralığı 145,38 mikron olarak ölçülmüştür. Exo-Cad alt yapı yazılımı ile tasarlanan, Bego Triniq materyali kullanılan, shoulder kesim tipine sahip modellerin oklüzal internal aralığı 188.83 mikron olarak ölçülmüştür. Sonuç: Marjinal ve internal uyum değerleri bölge bölge farklılık göstermektedir. Altyapı yazılım sistemlerinin daimi rezin kuron üretimi için materyal olarak seçenek sunması gerekmektedir. İlaveten daimi rezin kuronlar gelişime ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF THE MARGINAL AND INTERNAL FIT OF CROWNS FABRICATED BY ADDITIVE MANUFACTURING USING DIFFERENT CAD-CAM SOFTWARE ACCORDING TO VARIOUS PREPARATION TYPES MÜMTAZ, Görkem PhD., Department of Prosthodontics, Altınbaş University Supervisor: Asst. Prof. Dr. Beril KOYUNCU Date: 06/2025 Pages: 98 Purpose: The aim of this in vitro study is to investigate the effect of different design software programs and various tooth preparation techniques on the marginal and internal fit of crowns fabricated using different resin nanohybrid materials Materials and Method: Teeth were prepared with three different finish line designs (knife-edge, chamfer, and shoulder). Crowns were fabricated on the prepared teeth using two different brands of resin nanohybrid materials (Saremco, Crowntec, Saremco Dental AG, Rebstein, Switzerland ve VarseoSmile Triniq, Bego, Bremen, Almanya)and two different CAD software programs (Exocad DentalCAD; Exocad GmbH ve 3Shape dental designer, 3Shape A/S, Copenhagen, Denmark) The restorations were fabricated using the Asiga Max UV device. Marginal and internal gap values were measured using the silicone replica technique under a light microscope at ×40 magnification. Three-way ANOVA and Post Hoc Tukey tests were performed in order to analyze the obtained data using IBM SPSS version 22. Results: As a result of the measurements, it was found that the type of tooth preparation had a significant effect on both marginal and internal fit (p = 0.001; p <0.05). The CAD software used had no significant effect on marginal fit (p> 0.05). However, the type of material used significantly affected the marginal fit (p = 0.007; p <0.05). The infrastructure software was found to affect internal fit only in the occlusal region (p = 0.008; p < 0.05). Additionally, the materials used also had a significant impact on marginal fit (p = 0.007; p <0.05). As a result, the marginal gap value of crowns designed using the 3Shape CAD software, fabricated with Saremco Crowntec material, and prepared with the shoulder finish line was measured as 120 µm, whereas the marginal gap value of crowns fabricated using Bego TriniQ material, designed with the Exo-CAD software, and prepared with a knife-edge finish line was measured as 80.97 µm. On models prepared with the shoulder finish line, the internal gap at the axial walls of crowns designed using the 3Shape software and fabricated with Saremco Crowntec material was measured as 151.59 µm. For crowns designed with the 3Shape software, prepared with the knife-edge technique, and fabricated using Bego TriniQ material, the internal gap at the axial walls was measured as 107.2 µm. The occlusal marginal gap of models prepared with the knife-edge finish line, designed using 3Shape, and fabricated with Bego TriniQ material was recorded as 145.38 µm. Lastly, the occlusal internal gap of models prepared with the shoulder finish line, designed using Exo-CAD, and fabricated with Bego TriniQ material was measured as 188.83 µm. Conclusion: Marginal and internal fit values vary depending on the measured region. CAD software systems should provide material options for the fabrication of permanent resin crowns. Additionally, permanent resin crowns require further development and improvement.