Arap kaynaklarına göre Çanakkale Muharebesi'nde Halepli askerler
Aleppine soldiers in the Gallipoli Campaign according to Arabic sources
  1. Tez No: 969360
  2. Yazar: ABDULLAH İSA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BURCU KUTLU DİLBAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Muharebesi, Halepli Askerler, Birinci Dünya Savaşı, Osmanlı Askerî Tarihi, Arapça Kaynaklar, Gallipoli Campaign, Aleppine Soldiers, First World War, Ottoman Military History, Arabic Sources
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Bu akademik tez, Birinci Dünya Savaşı (1915–1916) sırasında Halep şehri ile ona bağlı İdlib, Harem, Cebel Sem'an, Ma'arretü'n-Nu'mân ve Cisrü'ş-Şuğur gibi bölgelerden gelen askerlerin Çanakkale Muharebeleri'ne katkılarını çağdaş Arapça kaynaklar ve kişisel hatıratlar temelinde incelemektedir. Çalışma, askerlerin cephedeki etkin rollerine ve Halep'in kolektif hafızasında bıraktıkları izlere rağmen Arap tarih yazımında yeterince incelenmemiş bir alanı ele almakta ve bu boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Araştırmada askerî tarih, kolektif bellek ve sosyal tarih yöntemlerini birleştiren kuramsal bir çerçeve benimsenmiş; nicel veriler ile nitel tanıklıklar birlikte değerlendirilmiştir. Böylece olayların yalnızca kronolojik akışı değil, aynı zamanda simgesel, toplumsal ve siyasî boyutları da analiz edilmiştir. Kaynakların sınırlılığı, bilgilerin güvenilirliğindeki farklılıklar ve Arapça kaynaklara erişimde yaşanan güçlükler araştırmanın temel zorluklarını oluşturmuştur. Bununla birlikte çalışma, daha önce yeterince kullanılmamış Arapça belgelerden yola çıkarak Çanakkale Muharebesi'nde Halepli askerlerin rollerine dair özgün bir bakış açısı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This academic thesis examines the contributions of soldiers from the city of Aleppo and its surrounding districts—Idlib, Harem, Jabal Sem'an, Ma'arrat al-Nu'man, and Jisr al-Shughur—to the Gallipoli Campaign during the First World War (1915–1916), based on contemporary Arabic sources and personal memoirs. Despite their significant presence on the battlefield and the lasting imprint they left on Aleppo's collective memory, this subject has remained largely underexplored in Arab historiography. The study seeks to address this gap by offering a focused and original analysis. The research adopts a theoretical framework that combines military history, collective memory, and social history methodologies, integrating both quantitative data and qualitative testimonies. In doing so, it analyzes not only the chronological course of events but also their symbolic, social, and political dimensions. The study also acknowledges several challenges, including the scarcity of sources, variations in the reliability of available information, and the difficulties of accessing Arabic materials—particularly due to limited digital availability and restricted access to Arab university archives. Nevertheless, by drawing on Arabic sources that have seldom been utilized, the thesis provides a novel perspective on the role of Aleppine soldiers in the Gallipoli Campaign.