Schenker analizi ışığında özgün caz kompozisyon, ı̇cra ve doğaçlama teknikleri
Original jazz composition, performance and improvisation techniques in the light of Schenker analysis
  1. Tez No: 969367
  2. Yazar: MUHARREM İSMAİL CAN ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA MÜGE HENDEKLİ
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Analiz, Bestecilik, Caz, Doğaçlama, Müzik, Notasyon, Schenker analizi, İcra, Analysis, Musical composition, Jazz, Improvisation, Music, Notation, Schenkerian analysis, Performing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Caz Sanat Dalı
Özet
Çağdaş klasik batı müziği besteciliği ve icracılığı ile ilgili yeni yöntem arayışları ve teknik araştırmalardan doğan ekol çeşitliliğine rağmen, cazda, bireysel çalışmalar dışında ağırlıklı olarak geleneksel caz müzik teorisi ve klasik batı müziği notasyonu günümüze kadar işlevini sürdürmüştür. Bu tezin amacı, Schenker analizi ışığında biçim, yapı ve notasyon bağlamında besteciye özgün ifade imkanları, icracıya ise eser içinde anlık gelişen yorum, doğaçlama ve geniş özgürlük alanları tanıyacak özgün bir müzik besteleme ve icra tekniği sunmaktır. Bu doğrultuda, öncelikle 20. yüzyıl klasik batı müziği ve caz alanlarındaki müzikal ifade biçimleri geniş bir bakış açısıyla açıklanacaktır. 20. yüzyıldan itibaren geçerliliği akademik çevrelerce kabul görmüş olan Schenker analiz metodu detaylı bir şekilde incelenip, sağladığı perspektiften yola çıkılarak yeni yöntemler önerilecektir. Edinilen bulgulardan oluşturulacak teknikler bestelediğim 'Umut' (2022) adlı eser üzerinde uygulanacaktır. Bu eserin icracılar tarafından yorumlanan birbirinden bağımsız versiyonları notaya dökülüp, transkripsiyonları analiz edilerek, önerilen özgün tekniğin yansımasının ve uygulanabilirliğinin, çalışmanın amacında sözü edilen ölçütlerle uyumluluğu tetkik edilecektir. Besteciye geniş bir çerçeve, icracıya ise zengin yorum özgürlüğü sağlaması öngörülen bu tekniklerin Türkiye'de ve dünyada bestecilik ve icracılık sanatına katkı sağlaması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Despite the variety of research that have emerged from the exploration for new methods and techniques in contemporary Western classical music composition and performance, jazz has largely continued to rely on traditional jazz theory and Western classical music notation—apart from a few individual works. The aim of this thesis is to present new methods for music composing and performance that, in the light of Schenkerian analysis, offers the composer unique possibilities of expression in terms of form, structure, and notation, while allowing the performer broad interpretive freedom, improvisatory space, and opportunities for spontaneous expression within the written music. To this end, this thesis will first survey the significant musical approaches of 20th-century Western classical and jazz music from a wide perspective. Schenker's analytical method which gained broad recognition in academic circles during the 20th century will be examined in detail and new methods will be proposed drawing from the perspectives it offers. Based on the findings, original techniques will be developed and applied to my composition titled 'Umut' (2022). Independently interpreted versions of a written tune will then be transcribed and analyzed to evaluate how the proposed original techniques are reflected in performance and to what extent they meet the criteria outlined in the objectives of this study. Ultimately, this research aims to contribute to the art of music composition and performance both in Turkey and internationally, by providing composers with a broader creative framework and performers with an extended interpretive freedom.